≫ 

Rekordi, norme i EP na ”dohvat ruke”: Odlični rezultati na dvoranskom prvenstvu Beograda

Prvo atletsko takmičenje u novoj godini donelo je dobre rezultate

  • 1

Prvenstvo Beograda za seniore u atletici donelo je veliki broj odličnih rezultata, oborenih državni i ličnih rekorda, ali i potvrđenih, novih i približenih normi za ovogodišnje dvoransko prvenstvo Evrope.

Iako je takmičenje trebala da obeleži trka 60 metara za devojke u kojoj je Ivana Španović trebala da napadne novi državni rekord, ona se ipak nije pojavila zbog stomačnog virusa. Tako je Prva zvezda bio Strahinja Jovančević koji je u istoj disciplini ispunio još jednu normu za EP u Torunju pritom i pobedivši u trci.

Brzina sa sprinta loše uticala na dalj

 

Novo sportsko poglavlje sestre Lukić otvorile su odlično, novim ličnim rekordima na 60 metara. Za razliku od Sare kojoj posle odličnog sprinta primarna disciplina skok udalj nije prošla očekivano, Anja je bila odlična i na preponama pre glat trke.

Sezonu na 60 metara sa preponama Anja Lukić je otvorila nikad bržom prvom trkom od 8,38 sekundi, a pored nje brže od devet sekundi je trčala još samo Marina Živković. Nova atletičarka Vojvodine kroz cilj je prošla za 8,91 sekundu što joj je novi lični rekord u ovoj disciplini. Najbliža ovoj granici bila je trećeplasirana Lena Lončarević koja je trku završila za 9,01 sekundu.

Nakon ove trke usledila je i trka na 60 metara gde je Anja trčala novi lični rekord od 7,50 sekundi. Ovaj rezultat je istrčala u kvalifikacijama, a odličnu formu potvrdila je i u drugoj trci, trećoj tog dana, kada je u finalu kroz cilj prošla za 7,51 sekundu.

Kod muškaraca na preponama do novog ličnog, ali i državnog rekorda stigao je još jedan pulen Gorana Obradovića Darko Pešić. Crnogorski višebojac trku je istrčao za 7,95 sekundi što je za sedam stotinki sporije od norme za dvoransko prvenstvo Evrope. Drugi kroz cilj prošao je najbolji srpski višebojac Aleksandar Grnović za 8,35 sekundi, a iza njega trku je završio Petar Čanak sa 8,54 sekunde.

Kako su sva trojica atletičari klubova izvan Atletskog saveza Beograda zlatnu medalju osvojio je Pavle Savić iz Zemuna sa trkom od 8,81 sekundom.

Nakon odličnih nastupa u sprintu daljaši u svojim disciplinama nisu uspeli da ponove takve rezultate.

Strahinja Jovančević je nakon oborenog novog ličnog rekorda i ispunjenje norme i za 60 metara za dvoransko EP, u dalju nije uspeo da tu brzinu ”upakuje” pa je tako imao čak četiri prestupa i dva skoka ”na sigurno” od kojih je duži iznosio 7,58 metara. Drugi je bio Petar Milinkov sa 7,23 metra, treći najdalji skok zabeležio je Darko Pešić 7,11 metara, a još je samo Miloš Šolaja skočio preko sedam metara tačnije 7,01 metar.

Kod devojaka Sara Lukić je zabeležila novi lični rekord na 60 metara od 7,66 sekundi. Finale nije trčala jer se poklapao sa skokom udalj gde nije uspela da ostvari rezultat koji je priželjkivala. Ona je zbog povrede propustila celu prošlu zimsku sezonu, a 2021. otvorila je skokom od 5,68 metara.

Najbolji skok zabeležila je Milica Gardašević koja je u petoj seriji skočila 6,28 metara, a imala je i skok na 6,24 metra.

Pored sestara Lukić koje su zabeležile lične rekorde na 60 metara, odlična trka je viđena od Kori Salome iz Švajcarske.

Iako je bilo najavljen nastup Ivane Španović ona je zbog stomačnog virusa morala da otkaže svoje učešće tako da je borba za prvo mesto vođena izmeću Salome i Iranke Fasihi Farzaneh.

Za razliku od muškaraca najbolje devojke su bile nosioci u svojim grupama pa je tako Milana Tirnanić sa drugim rezultatom ušla u finale ispred Farzaneh.

Najbolja u kvalifikacijama bila je Kora sa 7,38 sekundi, osam stotinki je bila brža od Tirnanićeve, devet od Farzaneh, dvanaest od Anje Lukić…

Iako je trener Švajcarske sprinterke Goran Obradović očekivao još bolji rezultat od ostvarenog, Salome Kora je istrčala bržu trku u finalu i sa 7,36 sekundi prva je prošla kroz cilj. Druga je bila atletičarka Iranka Fasihi Farzaneh, odnosno novo pojačanje BAK-a koja je na ovom takmičenju debitovala za ovaj beogradski klub, koja je zabeležila rezultat od 7,39 sekundi. Istu razliku od tri stotinke kolika je bila između prve i druga bila je između i druge i treće, a treća je bila najbolja srpska sprinterka Milana Tirnanić koja je trku završila za 7,42 sekunde.

Mlade nade srpskog sprinta Ivana Ilić i Andrea Sremac zauzele su četvrto i peto mesto. Ivana je finalnu trku završila za 7,71 sekundi što je za pet stotinki brže od kvalifikacija. Sa druge strane Andrea je prvu trku trčala malo bolje od finalne, 7,81 sekundi što je za dve stotinke brže od finalne trke.

Da finale bude brže od osam sekundi pobrinula se 400-metrašica Maja Gajić koja je istrčala dve identične trke od 7,98 sekundi.

Kod muškaraca viđena je veoma uzbudljivo finale u kojem je Strahinja Jovančević naneo prvi poraz Aleksi Kijanoviću od jednog domaćeg atletičara posle 6 godina.

U prvoj trci Aleksa je bio za tri stotinke bolji od Strahinje i sa najboljim rezultatom od 6,80 sekundi se plasirao u finale.

Osim njih dvojice niko više nije trčao ispod sedam sekundi u kvalifikacijama. Za tačno 7,00 kroz cilj je prošao Stefan Mihajlov, Nemanja Bulajić je bio za tri stotinke sporiji, a Miodrag Tresojević za jednu stotinku sporiji od njega. Za ulazak u finale bilo je neophodno trčati brže od 7,10 jer je kao šesti, na iznenađenje svih pa i njega samog ušao mladi Crnogorac Ognjen Marsenić sa 7,06 sekundi, Marko Tasić je sa 7,08 sekundi ušao kao sedmi, a poslednji finalista bio je Stefan Kaljuš koji je trčao u drugoj kvalifikacionoj grupi i pobedio sa 7,09 sekundi.

U finalu iznenađenje, pobeda Jovančevića, lični i sezonski rekordi skoro svih sprintera o čemu smo već pisali.

Ćirićeva blizu norme, Boško blizu potvrde

 

Takmičenje je završeno trkama na 200 i 400 metara, a mnogi su trčali obe discipline što nije toliko uobičajeno, a ni lako.

Pobede u obe trke zabeležila je Maja Ćirić kojoj je nakon 24,18 sekundi na 200 metara zafalilo jako malo da već sad obezbedi norma na 400 metara za dvoransko Evropsko prvenstvo. Državna rekorderka u ovoj disciplini u dvorani ubedljivo je pobedila sa 53,93 sekunde a do ”vize” za Torunj nedostajalo joj je svega 18 stotinki.

Druga kroz cilj na 400 metara prošla je Maja Gajić koja je na početku takmičenja trčala i 60 metara. Ovu distancu istrčala je za 57,86 sekundi. Dragana Macanović je zabeležila treće najbolje vreme 58,06 sekundi.

Zanimljivo je da se i Andrea Sremac isto kao i Gajićeva oprobale i na 60 i 400 metara na ovom takmičenju, dok je Dajana Petković istrčala ovu trku i to posle trke na 800 metara. Višegodišnja reprezentativka Srbije u sprintu Katarina Sirmić 2021. godinu je otvorila trkom na 400 metara, bez trke na 60, i ovu deonicu je istrčala za 59,28 sekunde što je bilo ukupno osmo vreme od 21 atletičarke u ovoj disciplini.

(Telegraf.rs/Atlex.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sampion

    21. januar 2021 | 17:20

    Da li je moguce da je atletika ovoliko devalvirala sa rezultatima!!!Pa to su smesni rezultati ali sada putem drustvenih mreza svako moze biti sampion i svako moze biti vrhunski trener! Cirkus!!!😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA