≫ 

Svetski rekorder ekskluzivno za Telegraf: "Krećem iz Beograda da pokorim planetu"

Armand Duplantis je čovek koji je srušio sa trona legendarnog Sergeja Bubku u skoku s motkom

  • 2

Smatra se da je prvi istorijski pohod u osvajanje sveta, prema nekim istorijskim faktima, krenuo je iz Srbije, daleke 2200. godine pre Hrista, kada je izvesni Nino Belov sa planine Ninaje, iz severozapadne Srbije, krenuo da pokori tadašnji poznati svet.

Danas 2021. mladi švedski atletičar Armand Mondo Duplantis ima istu nameru, ali on kreće iz Beograda  sa Serbian opena u osvajanje sveta.

Iako je Duplantis od 2020. svetski rekorder u skoku s motkom (6,15m) na otvorenom,  kada je srušio rekord Sergeja Bubke (6,14 m) iz 1994. godine, ipak mu nedostaju dve velike titule. Titula prvaka sveta i titula olimpijskog šampiona.

Osim toga, on ima svetski rekord iz dvorane od 6,18 metara iz 2020. godine.

Do sada je u seniorskoj konkurenciji osvojio zlatnu medalju na Evropskom šampionatu 2019. u Nemačkoj i srebrnu na Svetskom prvenstvu u Dohi  2019.

Međutim, on želi zlato sa Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva i to je za njega osvajanje sveta. Duplantis je doputovao u Beograd gde će učestvovati u sredu na Serbian open miting u atletskoj dvorani.

U ekskluzivnom razgovoru za Telegraf najavio je da će pokušati da preskoči 6. metara na Serbian openu, jer to niko nikada nije uradio u Beogradu.

  • Dobro došli u Srbiju, zemlju Novaka Đokovića, koji su vaši prvi utisci, doduše, došli ste tek sinoć, ali  da li se uspeli da vidite grad?

- Veoma je lepo, prvi put sam u Srbiji. Do pre nekoliko meseci sam bio u Švedskoj u jakni, a sada evo ovde me je dočekalo sunce i divan dan. Grad je divan, nisam video sve, ali čini se da će biti lepo vreme.

  • Imate vremena da vidite grad, jer je takmičenje u sredu, a vi ste veliki gost, svetski rekorder. Šta očekujete od mitinga i možete li skočiti preko šest metara, jer to niko nije uradio u Beogradu?

- Nisam znao da niko nije skočio 6 metara ovde. Osećam se dobro, osećam da sam u dobroj formi i definitvno ću napasti tu visinu od šest metara.

  • Šta još znate o Srbiji i srpskim sportistima. Da li znate još nekog sportistu iz Srbije osim Novaka Đokovića?

- Znam Ivanu Španović, naravno. Ona je veoma inspirativan skakač. Imate mnogo stvari koje možete da iskoristite od skakača u dalj i primenite u skoku s motkom.Pogotovo zalet i trčanje i ja volim kako ona skače, mislim daje superstar.

  • Prošle godine ste srušili rekord u skoku s motkom Sergeja Bubke, takođe Rajan Krauzer bacač kugle je ove godine srušio rekord u bacanju kugle star 32 godine. Ima li to  neke veze sa pauzom zbog korona virusa od prošle godine, jer nije bilo takmičenja samo trening, trening trening?

- Mislim da je glavna stvar to, ne znam da li je vezano za koronu, što su trebale da budu održane Olimpijske igre prošle godine. Svi su se spremali za to takmičenje i imali mentalnu pripremu za to, pogotovo ja. Ja sam želeo da budem 2020. u najboljoj formi za Olimpijske igre da bih osvojio zlato, to je bila moja motivacija.  Čak i posle korone bio sam u dobroj formi i skakao visoko, ali mislim da su Olimpijske igre bile prilika da se sportisti takmiče na višem novou i da su one najbolji pokretač za sve.

  • Sada su pomerene za 2021. šta očekujete i da li će te biti u istoj formi?

- Da, sada treba da budem u formi ove godine. Osećam se dobro, dobro se stvari odvijaju, baš kako treba i staviću sebe u pozicviju da budem na vrhu.

  • Vi ste šampion Evrope  i vicešampion sveta, a nadimak vam je Mondo (svet), i verovatno vam je  cilj da osvojite svet?

-Da, to je plan, taj nadimak sam dobio kao mali dečak. Jedan  prijatelj mog oca, inače Italijan, mi je dao taj nadimak baš zbog reči svet. Taj nadimak mi pristaje i želim da budem najbolji na svetu i najbolji ikada, tako da moram da živim u skladu sa nadimkom.

Armand Duplantis Foto: Tanjug/AP
  • Čuo sam da ste počeli da trenirate jako mladi sa tri godine, to je rano?

-Da, počeo sam da skačem kao klinac, otkad mogu da se setim. Imao sam tri godine kada sam probao u svom dvorištu da skačem., Radim to još od kada se sećam sebe, i to je velika prednost da budem tu gde sam sada.

Skočili ste sa 7 godina 3,80 metara što je nevrovatno, jer danas neki seniori ne skaču toliko?

- Da, ja sam se zaljubio u sport kao mlad i volim to da radim i video sam da sam dobar u tome i jako brzo učim i radio sam na tehnici od malena, tako  da mogu da skačem visoko.

Armand Duplantis Foto: Tanjug/AP
  • Gde su granice u skoku s motkom, mogu li ljudi skočiti 6,50 metara u budućnosti, šta mislite?

- Ne znam, stvarno, mislim da je teško reči, ali uvek treba imati ljude koji guraju druge da probiju barijeru onoga što je moguće. Bubka je bio odličan u tome što je radio, nisu znali šta je moguće, dok nije probio granicu od 6 metara, a kasnije je pogurao ljude da skoče 6,15.metara. I ja želim da učinim isto, da poguram ljude da veruju u nemoguće.

  • Video sam jedan video gde vi i Reno Lavileni skačete u dvorištu?

- Da, on je moj dobar prijatelj, uzor još od kad sam bio mlađi. Samo takmičiti se s njim je bilo odlično. Išao sam kod njega i trenirao u dvorištu i to je bilo super.

  • Očekujete duel na Olimpijskim igrama?

- Da, znam da je u dobroj formi, skaće dobro i biće veoma takmičarski raspoložen na Igrama

  • Da li možemo da vas očekujemo na svetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu 2022.?

- Da, to je moj plan, samo sam se jednom takmičio, nisam imao uspeha na prethodnom takmičenju, mislom da sam bio 7. Tako da je to titula koju želim. Dobro je biti ove godine u Beogradu i onda doći sledeće godine.

  • Čisto da biste videli kako stvaru funkcionišu?

-Upravo tako, da se malo naviknem na grad i atmosferu.

Video: Nebeski skok koji je srušio Sergeja Bubku posle 26 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA