≫ 

Semenja ide na Sud za Ljudska prava, odbija da medikamentima smanjuje nivo testosterona

Južnoafrikanka dve godine vodi pravnu borbu

  • 2
APTOPIX Qatar Athletics Diamond League Foto: Tanjug/Ap

Olimpijska šampionka na 800 metara Kaster Semenja najavila je žalbu Evropskom Sudu za ljudska prava zbog protokola Svetske atletske federacije koji nalaže da pre svake trke medikamentima mora da redukuje nivo testosterona.

Ovu odluku je još 2019. godine uvela Svetska atletska federacija posle stalnih žalbi takmičarki da Semenja ima prednost u odnosu na njih zbog svoje prirode.

Semenja se već žalila na ovu odluku Vrhovnom sudu u Lozani, i izgubila parnicu, ali ne odustaje - sada ide po pravdu na Sud za ljudska prava.

- Sve što tražimo je da nam bude dozvoljeno da trčimo slobodno, jednom zauvek, jer smo jake i neustrašive žene, i uvek ćemo to biti - poručila je Južnoafrikanka.

Njeni advokati tvrde da Švajcarska nije ispunila svoju obavezu kao država na zaštiti ljudskih prava, pa sada Semenja mora da se obraća višim instancama.

Podsećamo da je Semenjina muka počela onog trenutka kada je Svetska atletska federacija donela odluku da takmičari koji imaju poremećaj u seksualnom razvoju (DSD sindrom), moraju da uzimaju medikamente pre svake trke duže od 400 metara.

Atletičari sa DSD sindorom imaju viši nivo prirodnog testosterona, zbog kojeg, kako je utvrdila Svetska atletska federacija, imaju prednost u odnosu na ostale takmičare.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA