≫ 

Ivana Španović: "Kladili smo se na skok preko 7,10 metara u Tokiju"

Najbolja srpska atletičarka ima samo jedan cilj ove godine

  • 1

Ivana Španović, najbolja srpska sportistkinja i atletičarka, sprema se za krunu sezone, ali i karijere, a to je osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ona je na konferenciji za medije koja je održana onlajn putem pričala o svojoj povredi i prirpemama za najveću svetsku smotru.

- Ne znam da li sam ikada bila srećnija što sam na pripremama. Cele zime smo imali problema sa uslovima, jer je bila zatvorena hala Sajma na Novom sadu. Onda smo putovali za Beograd svaki dan. Sada smo napravili iskorak odlaskom na pripreme u Dubai na mesec dana jer je to prava odluka zbog vremena u Srbiji.

Ekipa za pripreme je nikad bolja

- Ovo su prve pripreme gde je Goran Obradović poveo tri para. Svako ima spraing partnera, vrhunski su treninzi jer svi pravimo lične rekorde i pomeramo granice u odnosu na prethodne pripreme. Prilično sam zadovoljna i jedva čekam da krenem sa sezonom.- kaže Ivana.

Ona dodaje da je prvo takmičenje u Grčkoj

- Preliminarni plan za sezonu imamo, ali je sve upitno zbog situacije. Prvo takmičenje je Grčka 22. maja i to iz punog treninga i to je priprema za Rim 4. juna i za Dijamantsku ligu.

- Posle toga sledi 4. ili 5. mitinga do Olimpijskih Igara i nadam se da podižemo formu da budem najspremnija za Tokio. Na mitinzima ću se sresti sa devojkama koje će biti konkurentni za medalju u Tokiju.

Opklada za rezultat u Tokiju je pala

- U principu svi se spremamo samo za to. Ove zime sam htela da odem na EP u dvorani da bih uzela 4. zlato, ali nismo mnogo odstupili od Tokija kao cilja. Tamo želim da budem na mom nivou oko 7.10 metara je ništa ispood toga ne bi bilo dovoljno za zlato.

Poznato je da se kod vas uz ekipi često kaldite interno na rezultate. Na koji rezultat ste ste kladili u Tokiju?

- Nama se svaki trening tehnike i sprinta i gde treba da možda dam malo više od onoga što se očekuje, uvek zasniva na opkladama. Fizioterapeut je karika koja stoji nasuprot Gorana  i koji stoji na suprotnoj strani sa svojim prognozama. Tako da znam da kada fizio kaže nešto da je to to. Za Tokio neka naša prognoziranja su za daljine preko 7,10 koje su za zlatnu medalju.

Dve najznačajnije godine za Ivanu su 2021 Olimpijske igre i 2022. Svetsko prvenstvo u Beogradu

- Kako pričamo sve više o Tokiju i Beogradu postavljaju mi se pitanja da li sa time završavam svoju karijeru. Ja sam uvek neko ko ima najviše ambicije i nikad se ne takmčim samo zbog takmičenja. Bitno je uvek da znaš za šta se sprmaš i gde ti je mesto.

Ivana Španović Skok od 7,10 metara na Terazijama koji je državni rekord Foto: Relja Simić/Red Bull

- Dokle god sam zdrava i sposobna da se takmičim na visokom nivu i osvajam medalje ja ću biti tu. Tokio je neki vrhunac 20 godišnjeg rada i mog i Goranovog kao trenera. Beograd je tema sama za sebe, jer se takmičenje održava u mestu gde sam skočila 7,24 metra pre 4 godine.

Prethodna godina je bila čudna za Ivanu, zbog povrede, ali ona kaže da je trebalo da se desi

- Od 2013. do 2020. godine niam imala pauze i nisam stajala. Tek kada sam se ozbiljno povbredila nastupila je pauza, koja mi je bila potrebna da bi se telo odmorilo i pripremilo za ono što me čeka. Pre svega sam se odmorila i prijalo mi je vreme van takmičenja i staze i mislim da je sve to imalo neki svoj razlog. Nivo na kome sam sada je nivo na kome treba da budem pred Olimpijske igre. Da je bilo prošle godine bilo bi drugačije i srećna sam da je sve ovako ispalo.

Ivana se osvrnula i na stanje sa povredom

- Super je, ja sam se oporavila posle dve nedelje, da se sve desilo par dana ranije spremila bih se za EP, ali pošto nisam odradili smo terapije i pripreme za stazu. Žao mi je što nisam otišla da uzmem to četvrto zlato. Zato smo se spremali, jer nije bilo potrebno da idem, osim da postanem, prvi put u istoriji pobednica četiri takmičenja zaredom.  Nije bilo ništa spektakularno sa rezultatima tamo, tako da da sam otišla da bih odbranila titulu.

Rio 2016, Olimpijske igre, Ivana Španović U Riju je bila bronzana, a sada se napada zlato Foto: Olimpijski komitet Srbije

Čini se je posle Igara u Riju nivo skokova opao, ali Ivana kaže da je to smena generacija

- Trenutno ima četiri devojke koje skaču preku 7 metara u periodu koji nije idealan u ovo doba godine. Ali, dolazi smena generacije gde se kvaliteti poput Ris i Bartolete sklanjaju a dolaze mlade nade. Ja sam po godinama tu negde između, realno sad postajem najstarija, što bi se reklo već sam"tetka". Ja mislim da nisam još došla do svojih limita. Koliko se puta se poklopilo sve loše na nekom takmičenju, tako da uvek ulazim sa željom da se sve poklopi kako treba..

Najsrećniji i najtužniji trenutak za Ivanu uvek će biti u sećanju.

- Takmičenje koje bilo najbolje  je Rio i osvajanje prve Olimpijske medalje, a sa druge strane London  2017. gde mi je spao broj zbog kog nisam postala svetska prvakinja, što sigurno ne mogu da zabvoravim. Onda Moskva 213. gde sam osvojila prvu svetsku medalju, na šta me Goran podseća da je to bila slučajnost, jer je devojka četvrta imala isti rezultat - kaže Ivana i poručuje za kraj:

- Imam 30 godina i nemam više strah od takmičenja. Najavili smo zlato u Tokiju posle Rija i ja nemam nameru da se krijem i da govorim manje od onoga što stvarno očekujem - poručila je Španovićeva.

Video: Sa lepom Ivanom nema šale: Ovako bije Španovićeva

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwer

    15. april 2021 | 13:10

    Želim ti mnogo uspeha i da nas još dugo uveseljavaš, ali bez opklada. Neka se drugi klade a ti treniraj i skači. Ne zbog sujeverja, već neka svako radi svoj posao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA