≫ 

"Olimpijske igre u Tokiju se mogu održati bezbedno": Sebastijan Kou uveren da će takmičenja biti

Predsednik Svetske atletike smatra da nema razloga da se bilo šta otkazuje

  • 0
Sebastijan Kou Foto: A. Nalbantjan

Predsednik svetske atletike Sebastijan Kou kaže da je uveren da se Olimpijske igre u Tokiju mogu održati na bezbedan način, uprkos sve većim pozivima da se Igre otkažu.

Japan se trenutno bori sa četvrtim talasom infekcija korona virusom, a Tokio, zajedno sa nekoliko drugih prefektura, ostaje u vanrednom stanju do kraja maja.

U tom kontekstu, peticija kojom se poziva na otkazivanje Olimpijskih igara u Tokiju predata je organizatorima nakon prikupljanja stotina hiljada potpisa, a izvršni direktor vodeće japanske kompanije za e-trgovinu Rakuten nazvao je planove za održavanje Igara „samoubilačkom misijom. "

Ali Kou je i dalje uveren da će Olimpijske igre, već odložene za godinu dana usred pandemije, moći da počnu kako je zakazano 23. jula.

- Da li bismo trebali imati Igre? Da, trebali bismo. Da li ih možemo imati sigurno? Verujem da možemo - rekao je Kou, četvorostruki osvajač olimpijskih medalja i predsednik Svetske atletike od 2015. godine, za CNN Sport.

Kou je prisustvovao konferenciji za novinare nakon probnog događaja za Olimpijski maraton u Saporu 5. maja.

- Organizatori su izneli stroge planove u nadi da se Igre mogu održati na bezbedan način, uključujući rigorozne mere ispitivanja i tragova i ograničena kretanja sportista.  Za sportiste će to biti važno iskustvo - dodao je Kou.

Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022 Foto: Tanjug/AP

- Mislim da to moramo prihvatiti. Njihov dan će gotovo sigurno biti od selo do mesta održavanja takmičenje i možda staze za trening između toga.

- Neće biti razgledanja grada, neće biti karaoke barova. Mislim, ozbiljni sportisti to ionako ne bi tražili, ali biće teško.

Kou, koji je bio predsednik organizacionog odbora Londona 2012, rekao je da "ne može stvarno nagađati" o scenariju gde bi Igre bile otkazane - odluka za koju japanski premijer Jošhide Suga kaže da je u nadležnosti Međunarodnog olimpijskog komiteta. Takođe je naglasio važnost domaćina Olimpijade za hiljade sportista koji se kvalifikuju za takmičenje u Tokiju.

- Postoji prilično otrežnjujuća statistika: 70% takmičara koji jure olimpijsku normu imaće samo jednu šansu za ovo - rekao je Kou.

Kako se stope zaraze i uvođenje vakcina razlikuju širom sveta, postoji bojazan da neke zemlje možda neće moći da pošalju sportiste u Tokio u julu.

Organizatori su rekli da su vakcine deo „paketa alata“ za protivmere kako bi se Igre održavale bezbedno, ali takođe su rekli da neće biti obavezne za sportiste da bi se takmičili.

- Mislim da će veći deo sveta biti na Igrama i zaista se nadam da će oni moći da se iskoriste ako u svojim zajednicama imaju vakcine - rekao je Kou i dodao:

- Nisam bio čovek koji je zapravo favorizovao obavezu, da sportisti moraju biti vakcinisani da bi bili tamo, ali ih ohrabrujem ako su na raspolaganju da se njima okoriste - rekao je Kou.

Video: Kou čestitao Srpskom atletskom savezu start kampanje za organizaciju Svetskog prvenstva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA