≫ 

Jevrosimović: Ponosni smo na srpsku atletiku, očekujemo medalje Ivane i Armina na Olimpijskim igrama

Prvi čovek srpske "kraljice sportova" govorio o izazovima sa kojima se susreće ovaj sport i velikim planovima za budućnost

  • 0
Veselin Jevrosimović Printscreen: B92

Prvi čovek srpske atletike Veselin Jevrosimović istakao je da je ponosan na sve što je njegov tim uradio u afirmaciji ovog sporta u periodu od kada je seo na čelo Saveza pre 12 godina.

Vlasnik kompanije Komtrejd je gostujući na TV B92 u emisiji "Dnevni red", zajedno sa prijateljem Srđanom Đokovićem, istakao zadovoljstvo što će Srpski atletski savez biti organizator Balkanskog prvenstva u Smederevu 26, juna.

- Atletski stadion u Smederevu je jedan od najlepših sportskih objekata u zemlji. Najlepši u celoj Evropi. Unutar smederevske tvrđave. Otvaranje stadiona je i Balkansko prvenstvo, sa učesnicima iz 19 zemalja i preko 350 atletičara. Biće to jedan veliki atletski spektakl, jedinstven na ovim prostorima - kaže Jevrosimović.

Čekaju nas Olimpijske igre, da li da se nadamo medalji?

- Imamo osam atletičara koji će da učestvuju na Olimpijskim igrama. Norme se ispunjavaju do kraja juna i balkansko prvenstvo će bitri prilika za one koji nisu da je ispune. Imamo osam potvrđenihn, očekujemo medalje od Armina Sinačevića i Ivane Španović. Nadam se da će nas sve obradovati i da se vrate sa medaljama.

Srbija će sledeće godine biti domaćin Svetskog atletskog prvenstva u dvorani?

- Tačno je 12 godina kako sam predsednik Atletskog saveza Srbije. Pre 20 godina su me pitali da dođem na čelo i ja sam rekao da nisam spreman da se prihvatim funkcije jer nisam neko ko će da bude predsednik na papiru. Ako ne mogu da se uhvatim u koštac sa problemima, neću ni da se bavim time. Pre 12 godina sam došao, Sloba Branković je postao direktor i uspeli smo da podignem0 atletiku na viši nivo.

- Da nam je neko pričao pre 12 godina da ćemo organizovati evropsko i svetsko prvenstvo mislim da bismo se smejali. Kada smo došli, atletika je bila na kolenima, problem je bila infrastruktura, mi sada imamo tri dvorane, preko 20 stadiona, a gradi se novih 5 atletskih stadiona. Treba da se zahvalim Vladi Srbije i predsedniku koju su imali sluha da nam pomognu u podizanju infrastrukture - podseća Jevrosimović.

Ivana Španović Ivana Španović: Foto: Tanjug/AP

Prvi čovek srpske atletike je posebno ponosan na jednu činjenicu.

- Ono na šta sam posebno ponosan je da smo protekle nedelje iz treće lige ušli u drugu ligu na Atletskom prvenstvu i to sa juniorima. Nemamo 2-3 kvalitetna takmičara već na desetine koji će za par godina donositi velike uspehe i koji će ući i u prvu atletsku ligu.

Jevrosimović potencira još jednu važnu stranu atletike.

- Atletika je sport za zdrav život. Ako dete od malih nogu ne naučite da trči, da diše, smetaće mu kasnije u životu. Atletika mora da se vrati u školski program, imamo spreman program da ponudimo rešenje za povratak atletike u škole. Mogu slobodno da kažem da su danas Atletske škole procvetale. Na Banjici svakog dana 500 dece dolazi i trenira sa roditeljima, to je prava snaga našeg sporta.

Veselin Jevrosimović i Srđan Đoković Printscreen: B92

Na Jevrosimovićeve reči nadovezao se i otac najboljeg tenisera sveta.

- To što je Vesa uradio... On nije krenuo od nule, već od minusa. On je vratio atletiku u bazični sport. On je u pravom smislu dao celog sebe i atletski sport treba da ga slavi. Kada je bilo prvenstvo 2017. ja sam ušao u Arenu i nisam mogao da verujem šta se dešava. Prosto je neverovatno šta je uradio u svojoj zemlji i u svom gradu. Ovakvog predsednika jednog saveza svaki sport u ovoj zemlji može poželeti. Ja bih mu preporučio da preuzme sport kojim se bavimo, da imamo takvog predsednika, imali bismo nekolioko Dejvis kupova - tvrdi Srđan Đoković.

Na kraju Jevrosimović je podvukao:

- Svetsko prvenstvo sledeće godine u martu u Areni je kruna našeg rada. Očekujemo nastup takmičara iz preko 150 zemalja, a već su prodati i TV prenosi. Imali smo dva uspešna prvenstva jedno u krosu, drugo u dvorani i to u dvorani je proglašeno za najbolje ikada organizovano na ovoj teritoriji. Zato sam optimista - zaključio je Veselin Jevrosimović.

Video: Veselin Jevrosimović: Duplantis je atletski Novak Đoković

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA