≫ 

Intervju Dragutina Topića koji odzvanja daleko: "Roditelji ne smeju da ostvaruju bolesne ambicije kroz decu"

Čuveni atletičar pričao je u intervjuu za Telegraf.rs o uspesima svoje ćerke Angeline, njenim daljim planovima, kao i situacijama sa kojima se redovno susreće na treninzima

  • 7
Dragutin Topić

Foto: Marko Todorović, MN Press

Legendarni Dragutin Topić bio je vrhunski atletičar, osvajač najvećih takmičenja, ali on i kao trener postiže odlične rezultate u svom klubu "Top Jump". Još uvek aktuelni svetski rekorder u juniorskoj konkurenciji iz 1990. godine sa 2,37 metara i četvrti sa Olimpijskih igara u Atlanti, danas je uspešan trener, koji bi u budućnosti mogao da donsese srpskoj atletici mnoštvo olimpijskih medalja.

Njegova ćerka Angelina Topić ima samo 16 godina, a već je bila 6. na svetu u kategoriji mlađih seniorki do 20 godina. O njenoj budućnosti i budućnosti srpske atletike Dragutin Topić priča za Telegraf.

- Ona je prevazišla sve ono što sam ja planirao za ovu godinu. Očekivali smo da preskoči 182 i 185 cm i da jednom preskoči tu visinu, a da ostalo bude između 180 i 182cm, ali je ona eksplodirala zimus i preskočila 185, a letos preskočila i 188 cm i tako se nametnula u prvi plan.  Bila je 6. na svetu za devojke do 20 godina, a ona ima 16,  tako mi je drago da premašuje plan koji smo zacrtali.

- Uz Adrianu Vilagoš imamo fenomenalnu generaciju dece koje su mlađe juniorke, Adriana, Angelina, Teodora Boberić, Dunja Sikiman koje su vanvremenske i treba da ih čuvamo i za tri godine ćemo imati prvaka sveta u juniorskoj konkurenciji, a samim tim i kandidata za Olimpijske igre u Parizu i Los Anđelesu. Srpski atletski savez je prepoznao to i imaju plan da im pomognu i da izguraju sve to.

  • Kakvi su planovi dalje za Angelinu?
  •  

 

Iskreno, imamo period stabilizacije, ono što je važno da se održi na tim visinama. Nadam se da ćemo i u dvorani da budemo na nivou kojem je bila letos i da će dobiti vajld kartu za Svetsko prvenstbo u Beogradu u Areni, to bi bio podstrek za nju.

- Primarni cilj osvajanje medalje na prvenstvu Evrope za mlađe juniore u Izraelu. Ja pokušavam da razvijam nju i Teodoru Boberić da budu najbolje u svojoj uzrastnoj kategoriji, pa polako idemo ka cilju. Ne treba biti alav i juriti medalje pre vremena, one ako dođu dođu, ali treba da dominiraju u svojoj uzrastnoj kategoriji što one rade. One već na Balkanskom prvenstvu osvajaju medalje. Imam veliku čast i zadovoljstvo da sarađujem sa Angelinom i Teodorom i da napravim šampione od njih kao što je moj pokojni trener Mihajlo Švraka uradio sa mnom.

  • Na čemu vi insistirate u treningu?
  •  

 

- Ja insistiram i detaljišem oko tehnike izvođenja skoka. One idu malo ispred vremena i razumeju discipline kojom se bave. Tako da ispravljamo tehničke nedostatke i tehnika je sve bolja i bolja. Naravno, postoje još neki rezultati koje treba da otklonimo, ali to je dobro, jer kad se sve to složi i kada se sve to unapredi doći će i vrhunski rezultati.

  • Koliko je lakše biti roditelj / trener, koji poznaje sport i materiju nego samo roditelj koji nema veze sa sportom, a ima velike ambicije i ponekad vrši pritisak na dete?
  •  

 

- To je batina sa dva kraja, koliko je lako toliko je teško. Moja supruga Bilja i ja smo se dogovorili, od osnivanja kluba, da ćemo ići polako. Iver ne pada dalje od klade i verovali smo da možemo strpljivim radom da razvijemo talenat kod dece. To smo i uspeli, sada imamo sada dve takmičarke svetskog kalibra i drago mi je zbog toga.

Video: Legendarni Dragutin Topić prvi zejdnički intervju sa ćerkom Angelinom budućom šampionkom

- Danas svi misle da mogu da budu treneri. Trener je nešto što se razvija, a biti roditelj i trener je jako komplikovano, i treba biti edukovan. Ja imam 200 klinaca u klubu i susrećem se sa raznim stvarima i sa bolesnim ambicijama i sa normalnim roditeljima.  Ali, nekada je teško objasniti da je to kamen spoticanja koji će da vas udalji od cilja. Mi treba da budemo deci podrška i da ono zavoli sport, a na kraju će rezultat doći.

  • Uvek se priča da rezultati u mlađim kategorijama nisu bitni pogotovo u ekipnim sportovima, a kako je u atletici?
  •  

 

- To zavisi od više faktora, ali pre svega od biološkog razvoja. Nauka kaže da imate akcelerante i retardante, ne u pogrdnom smislu. već u smislu da se kasnije razvijaju. E, tu je najvažnija karika trener da prepozna tu biološku zrelost i da dozira svog sportistu, kako ne bi sagoreo pre vremena.

Video: Angelina Topić, juniorska šampionka Balkana: Konkurencija nije bila neka, ovo je priprema za svetsko

(D. Stojmenović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бангладеш

    26. septembar 2021 | 11:13

    Рече Драгутин пре допинга или после?

  • mile

    26. septembar 2021 | 11:05

    rece dragutin i posla cerku da skace preko sipke

  • Vodolijax

    26. septembar 2021 | 11:21

    Znači njegova ćerka talenat a nečija druga bolesna ambicija.........

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA