≫ 

"Ulaganje u infrastrukturu se isplaćuje": Prvi čovek srpske atletike ponosan na neverovatan rezultat juniora

"Nikad više nije bilo juniorskih rekorda, pionirskih rekorda, mlađih juniorskih rekorda, i seniorskih, nego u zadnje dve godine. Počeli su da padaju rekordi koji su bili stari više od 30 godina. Znači infrastruktura, ulaganje u ovaj sport je počelo da daje reultate", poručuje Jevrosimović

  • 1
Srpski atletski savez Foto: Marko Jovanović

Srpska atletika ne mora da brine za budućnost jer u ovom trenutku doživljava pravu renesansu sa nadolazećim talasom supertalentovanih juniora i juniorki koji blistaju na najvećim svetskim takmičenjima - a to je samo početak velike priče koja nas čeka. Neverovatna Adriana Vilagoš s pravom nosi nadimak "čudo od deteta", Vrbašanka je zablistala na još jednom Svetskom prvenstvu odbranivši zlato u bacanju koplja - i to toliko superiorno da je hitac drugoplasirane bio šest metara iza, trećeplasirane osam...

Šta tek reći za "biser" oličen u sjajnoj Angelini Topić, naslednici slavnog Dragutina, preponosnog oca čije su oči, dok je sabirao utiske iz Kalija, zasuzile, a srce zaigralo na pomen uspeha svoje naslednice na nedavnom Svetskom prvenstvu gde je uzela bronzanu medalju. Imala je skok u ravni sa drugoplasiranom, ali iz većeg broja pokušaja. Ni prvoplasirana nije bila daleko. Ali valja imati u vidu činjenicu da je Angelina sve to postigla rovita od trovanja hranom dan ranije, sa "težim nogama" kakve budu posle takvih tegoba...

Utisak koji se nameće da devojke, zasad, imaju primat među nadolazećim atletskim nadama, a zbog čega je to tako objašnjava prvi čovek Srpske atletike Veselin Jevrosimović u osvrtu na fenomenalne uspehe Angeline i Adriane.

- Jeste, tako je, mi u našem sportu imamo veći broj žena nego muškaraca, a ima i logično objašnjenje zašto je to tako. Roditelji uglavnom daju malu decu da se bave košarkom, fudbalom i na atletiku uvek gledaju onako, kao da je u zapećku. S jedne strane atletika nije bezveze bazični sport. Vi dete od malih nogu ako ne naučite pravilno da trči, da skače, da pravilno diše tokom sportske aktivnosti, to će mu smetati u drugim sportovima. Nekako sam tužan zbog tog nekog trenda gde se jednostavno preskaču bazični sportovi, atletika i gimnastika, jer to su bazični sportovi. Tek onda posle dolazi ono što se kaže, ako je talentovan za fudbal, daš ga na fudbal. Ako je talentovan za košarku, daš ga na košarku. Ali ne treba po svaku cenu forsirati, na kraju krajeva oni završe, većina njih, u drugim, trećim ligama i u fudbalu i u košarci, a mogli bi da budu mega uspešni u atletici. Jednostavno, detetu treba dati priliku da pokaže za šta je talenotvan pa tek ga onda usmeriti ka sportu kojim se bavi kaže Jevrosimović.

Srpski atletski savez Foto: Marko Jovanović

Profit zamagljuje oči roditeljima, traži se put ka sportu koji u perspektivi donosi mnogo novca. Tu se greši.

- Tu je pre svega talenat važan, pa rad i upornost. Ja sam, recimo bio za skok s motkom. Nisam bio talentovan za košarku, ni za fudbal, ni za rukomet. Jednostavno su mi uvek više ležali ti pojedinačni sportovi. Tako je i sa malom decom. Evo ja svog sina koji ima osam godina dao sam na sve, malo gimnastiku, malo atletiku, malo tekvondo, i jednostavno će neki talenat da ispliva iz njega i videćemo za šta je talentovan i ono što on najviše voli.

Adriana i Angelina su primeri talenta koji se javlja jednom u 20-30 godine. Te devojke su Srbiji dar sa neba.

- Vidite, i Adriana i Angelina su atletska čuda, one su vrlo mlade. Adriana je toliko talentovana, ona je najveći talenat na svetu kada je bacanje koplja u pitanju. Angelina je još uvek mlađa juniorka i da nije imala ovaj peh sa trovanjem hranom sigurno bi osvojila zlatnu medalju i u starijim kategorijama. Između ostalog, obe su ispunile normu za Evropsko prvenstvo u Minhenu za seniore. Mi ozbiljno računamo da se jedna od njih, možda i obe, vrate iz Minhena sa seniorskog prvenstva sa medaljama.

Video: Angelina Topić za Telegraf: Bila sam spremna i za veži rezultat, nisu bili ravnopravni uslovi

Ono što je sjajno, otkriva Jevrosimović, da se u nadolazećem talasu sjajnih juniora krije još neka Adriana i Angelina, neka Ivana Španović, Emir Bekrić, nova imena koja će osvajati medalje. Ima ih, dolaze. Pitanje je vremena kada će zablistati u punom sjaju. Došao je momenat naplate kroz rezultate zahvaljujući infrastrukturi koja je podignuta na dosad neviđen nivo dolaskom Jevrosimovića na čelo srpske atletike.

- Mi smo na Evropskom prvenstvu za juniore imali 25 atletičara, na svetskom 12 juniora sa ispunjenim normama. Recimo, U troskoku smo samo imali četiri juniora koji su ispunila norme za Svetsko prvenstvo. Nažalost, samo smo njih dvoje mogli da povedemo prema pravilima Svetske atletske federacije - priča jevrosimović i u dahu se nadovezuje, veliča rezultatske i organizacione uspehe sa ponosom u glasu.

Jevrosimović tvrdi da srpska atletika ovakvu generaciju talenata nikad nije imala.

- Mi imamo sjajnu generaciju, nikad ovakvu kao što je danas, što je između ostalog plod i rezultat ozbiljnog ulaganja u mlađe selekcije! Mi već godinama, zajedno sa državom, sa Ministarstvo za sport, sa Olimpijskim komitetom, mi godinama već ulažemo u mlade selekcije. Samo da kažem svim onim nevernim tomama, a to je da naši atletičari danas imaju svetske uslove, našim atletičarima danas ništa ne fali. Pre 12 godina kad smo došli, kada smo počeli, rekli smo da pravimo infrastrukturu i mi smo stvarno napravili infrasrstrukturu, ozbiljnu atletsku, jednu od najvećih u ovom delu Evrope. Za 12 godina smo uspeli da izgradimo 30 stadiona, da izgradimo 3 atetske dvorane i to je sada počelo da donosi rezultate - ističe Jevrosimović i apostrofira neke zaista neverovatne činjenice koje služe na čast srpskoj atleticci kakva je danas:

- Nikad više nije bilo juniorskih rekorda, pionirskih rekorda, mlađih juniorskih rekorda, i seniorskih, nego u zadnje dve godine. Počeli su da padaju rekordi koji su bili stari više od 30 godina. Znači infrastruktura, ulaganje u ovaj sport je počelo da daje reultate. Želim samo da se zahvalim predsedniku Srbije, zahvaljujem se vladi RS i Ministarstvu, olimpijskom komitetu, svim sponzorima kojih na ovom panelu ne mogu više ni da pročitam, zaista svima koji su prepoznali da ulaganje u atletiku nije samo ulaganje u atletski sport, to je ulaganje u srpski sport i mi smo zaista uspeli u tome i ponosni smo na to, i ako nastavimo da ulažemo u ovu mladu generaciju siguran sam da će nam u budućnosti donositi još mnogo mnogo medalja i da će mo se radovati na velikim svetskim i evropskim takmičenjima.

Video: Dragutinu Topiću zasuzile oči zbog Angelinine svetske bronze: Hvala ti, ćerko! Bolja si od tate!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bg matorac

    9. avgust 2022 | 16:18

    Atletika nam je strava zato što je vode dokazani ljudi.Vesa je čovek dokazan na svim poljima,nije neki stranački činovnik koji bi da leči komplekse,uostalom to je naše dete,sa Voždovca,znam ga još kada se sa bratom sankao niz Vitanovačku,nedozvolite da Vam hoštapleri preuzmu funkcije i sve upropaste,Sve najbolje i puno uspeha.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA