≫ 

Novakov slučaj predat Saveznom sudu, Srbin večeras iznosi svoju odbranu!

Srpski teniser će se pojaviti na saslušanju pred sudom večeras u 22 sata po srednjeevropskom vremenu, odnosno u 8 ujutru po lokalnom posle odluke Ministra za imigracije Aleksa Krouva da se našem asu opet ukine viza

Ovog jutra vlasti Australije su po drugi put ukinule vizu Novaku Đokoviću! Zbog toga je, sada više nego ikad, ponovo dovedeno u pitanje učešće našeg asa na Australian Openu, koji startuje u nedelju na ponedeljak, a novu pravnu borbu, odmah posle nove odluke Ministra za Imigracije Aleksa Krouva, krenuli su da vode Novakovi zastupnici pred sudom u Melburnu.

Prva runda je završena.

Pred sudijom Kelijem, istim onim koji je poništio prethodnu odluku o ukidanju vize našem teniseru, Novakovi pravni zastupnici na čelu sa Nikolasom Vudom sve vreme su energično osporavali odluku Ministra Krouva ocenivši je kao "iracionalnu" jer su argumenti za novo ukidanje vize u potpunoj suprotnosti sa onima koje je izneo zvaničnik granične službe po Novakovom dolasku u Melburn.

Posle duge, jednoipočasovne debate, razmene argumenata i predloga, definitivno je da je zakazano novo saslušanje u 8 sati ujutru (po lokalnom vremenu, 22 po srednjeevropskom) kojem će prisustvovati i Novak Đoković. On će dotad vrlo moguće doći direktno sa dobro poznate lokacije - imigracionog hotela "Park" u kojem je prveo četiri dana odmah po sletanju u Melburn.

Naime, Stiven Lojd, sekretar u Ministarstvu imigracija, koji je prisustvovao ročištu, predložio je da Đoković bude pritvoren do sutra ujutro pre njegovog intervjua za imigraciju u 8 sati, odnosno da ga službenici graničnih snaga otprate do kancelarije svog advokata i da ga u podne vrate u imigracioni pritvor - do konačne odluke u nedelju.

To znači da bi Đoković veče pre saslušanja mogao da provede u hotelu Park, međutim prema poslednjim informacijama to bi mogla da bude i neka druga lokacija, o čemu su diskutovali Lojd i Novakovi advokati u četiri oka.

Ono što je jednako važno je da je sudija Keli preneo ovaj slučaj sa Okružnog suda na Savezni nivo, čemu su se usprotivili Novakovi zastupnici jer je, smatraju, time njihovom klijentu dodatno uskraćeno vreme za pripremu pred turnir, jer premeštaj zahteva i novu organizaciju, vremenski dužu. Oni su želeli pošto-poto da slučaj ostane u okviru Okružnog suda jer bi time pre svega dobili na uštedi vremena što je od velikog značaja za našeg tensera.

O SVEMU ŠTO SE HRONOLOŠKI DEŠAVALO U SUDNICI MOGLI STE DA PRATITE U NIZU KOJI JE PRED VAMA

12:54 - Loše vesti po Novaka iz sudnice u Melburnu: sudija Keli je odlučio da čitav slučaj prenese na Federalni sud što dodatno otežava situaciju našem teniseru u smislu vremena kojeg ionako nema za samu pripremu za turnir. Sudija Keli nije uvažio zahtev Novkove odbrane da slučaj ostane na Okružnom sudu (upravo su to tražili zbog bržeg rešavanja slučaja). Posle ove odluke Keli je proglasio novu pauzu, kraću nego prethodnu. Takođe, u jednoj od četiri stavke koje je predočio Novakovim zastupnicima, sudija Keli je zatražio pritvor za Đokovića do konačne odluke (nedelja).

12:49 - Ono što je dobra vest po Novaka je da nema bojazni da bude deportovan do konačnog okončanja slučaja, to je definitivna odluka sudije Kelija.

12:11 - Novak možda opet mora u pritvor!

Definitivne dluke o tome gde će Novak, posle današnjeg, po australijskom vremenu večerašnjeg ročišta, provesti noć još nije doneta, a vrlo moguće je da će to biti zloglasni hotel "Park" gde je sproveden sa aerodroma i gde je proveo četiri dana u neizvesnosti. Konačnu reč daće sudija Keli.

11:59 - Đoković u 22 sata po srednjeevropskom vremenu pred imigracionim vlastima.

Novi dogovor između sudije Kelija i advokata našeg tensiera je da će se Novak Đoković, osim što neće biti u pritvoru, večeras u 22 po srednjoevropskom vremenu pojaviti pred imigracionim vlastima na razgovoru. Deportacija je odložena, do nje neće doći dok sud ne donese konačnu odluku.

11:45 - Novakov zastupnik Nikolas Vud kaže da su razlozi Aleksa Houka u "potpunoj suprotnosti" sa onima koje je kao argument za oduzimanje vize naveo oficir Granične službe. On je (zvaničnik granične službe), podseća Vud, rekao da Đoković može da zarazi druge ljude jer nije vakcinisan i da mu je zato oduzeta viza. Razloge koje je izneo Ministar kao argumente za oduzimanje vize su potpuno drugačiji i temelje se na činjenici da Novak, navodno, kao antivakser ima uticaja na javnost u Australiji.

11:39 - Đokovićevi advokati kažu da je "uzbuđenje u antivaks zajednici" jedan od razloga što je ministar za Imigracije ukinuo vizu Novaku Đokoviću. Novakovi pravni zastupnici su takvu odluku nazvali iracionalnom i dodali da bi "uzbuđenje u antivakserskoj javnosti" moglo biti veće u slučaju da Đoković zaista bude deportovan.

11:25 - Nikolas Vud (Novakov advokat) je predložio da će podneti podneske do subote u podne, a ministar svoje sutra do 22 sata, i da je spreman za saslušanje u nedelju.

- Đoković bi mogao da igra u ponedeljak uveče ili utorak uveče. U tim okolnostima veoma smo zabrinuti za vreme - pomenuo je Vud.

Vud krivi australijsku vladu što je donela odluku "nešto posle 18 časova u petak", četiri dana nakon odluke Federalnog okružnog suda i više od nedelju dana nakon prvobitne odluke. U svom izlaganju je kao argumente dao i određene izveštaje u medijima koji su preneli da je ministar za imigraciju Aleks Houk bio "opterećen" dugim Đokovićevim podnescima.

Vud otkriva da je Đokovićev materijal uključivao naučne članke o prirodnom imunitetu i otkriva da u Houkovoj odluci piše da ih (Houk) nije ni pročitao.

11:17 - Pravni zastupnik Novaka Đokovića Nikolas Vud, objašnjava zašto se Novaku Đokoviću toliko žuri:

- Svaki minut pre nego što turnir počne u ponedeljak je dragocen - izjavio je Vud u izlaganju pred sudijom Kelijem, potvrdivši da Novak nije u pritvoru, kao što su pojedini mediji preneli.

Vud sugeriše da bi sudija Entoni Keli mogao da zadrži predmet u Saveznom okružnom sudu, kako bi sprečio gubitak vremena da ga prenese na Savezni sud.

Novak Đoković, trening, Australijan open 2022, Melburn Foto: AP/Tanjug

11:15 - Sudija Entoni Keli je primetio da su strane, kada je poslednji put vođen ovaj slučaj, uspele da se dogovore da očuvaju status kvo, a isto bi moglo biti potrebno ponovo večeras.

Keli je rekao da bi to moglo da uključi kratku privremenu zabranu (na deportaciju) do 16 časova u subotu, 15. januara, čime bi se sprečilo da Đoković bude deportovan. Keli je napomenuo da je Novak Đoković pozvan na intervju u subotu.

11:00 - Sudija Entoni Keli napominje mogućnost da će slučaj morati da bude prebačen sa Federalnog okružnog suda na Savezni sud.

- Iako imam, kako mi se čini, neosporno ovlašćenje da prenesem ovu stvar na drugi sud, to je kvalifikovano zahtevom da Savezni sud Australije potvrdi nalog koji izdam.

Sudija Keli je rekao da o tome treba odlučiti sada i da će uputstva preuzeti Savezni sud.

10:45 - Sudija Entoni Keli na početku navodi da je vladin savetnik Kristofer Tran obavestio sud u ponedeljak da ministar za imigraciju Aleks Houk razmatra ukidanje Đokovićeve vize. Postoji malo brige o tome kako sud može da predoči činjenice kada nije podneta nijedna prvobitna prijava.

Sudija Keli je izneo niz zapažanja:

- U hitnim okolnostima, ako je potrebno, stranka može podneti zahtev pre formalnog procesa kojim se pokreće sudski spor

- Sud može biti spreman da prihvati obavezu strana da će što pre podneti i uručiti izjavu koja pokazuje materijalne dokumente.

Sudija Keli je izneo dokumente koje poseduje: Houkovu odluku o ukidanju Đokovićeve vize; i podnesak vlade. Postoji i dokument pod nazivom "osetljivost" koji sudija neće da pročita.

Podsetimo, Ministar za Imigracije Hok je jutros po našem vremenu saopštio da "zbog javne sigurnosti" želi da deportuje Novaka iz Australije, iako je već odrađen žreb za Australijan open, gde je naš teniser dobio svoje rivale.

Video: Svraka prognozirala da li Novak igra na AO ili ne: Šta mislite kakav je ishod?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brat

    14. januar 2022 | 11:16

    Nole ima samo dve mane: 1. Zdravlje i uspešno se održava. 2. Ima mozak i uspešno ga koristi, a to u novom svetskom poretku je najveći problem. Po negativnim ocenama videćete koliko i u Srbiji ima onih bez ove dve stavke.

  • Sidney

    14. januar 2022 | 11:18

    Sine,ovo je finale pre finala. Niko za kolegu,teniseri su nekolegijalni,sebični i zato je Nole najveći. Takav pritisak, psihička tortura,mučenje, to ne može niko na svetu da izdrži,pa čak ni Nole. Od njega nema ništa na AO, ali će svakako biti apsolutni pobednik, ovo vredi kao 10 trofej. Siguran sam da mu je neopisivo teško ali treba da zna ga barem polovina sportskog sveta hrabri i podržava. A oni koji ga mrze mogu samo da sanjaju da će AO biti ikad više ono što je bio sa Novakom!

  • Strašno

    14. januar 2022 | 12:54

    Ljudi, osvestite se! Ovo što se dešava sa Novakom, sa najboljim teniserom sveta je čist dokaz da vakcine nemaju veze sa zdravljem ljudi, u pozadini svega je politika i bogaćenje ovih koji nam uništiše živote!!! Podrška za Noleta 🇷🇸❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA