≫ 

Alijansa advokata Australije osudila odluku Federalnog suda: "Ovo je debakl i opasan presedan!"

I pravnici u Zemlji kengura su na strani Novaka

  • 23
Prijatelji, roditelji, rodbina u restoranu Novak na Novom Beogradu slave osvajanje Rolan Garosa, Novak Đoković Foto: ATA Images

Najbolji teniser sveta, Novak Đoković kao što je poznato, neće moći da brani titulu na prvom Grend slemu u sezoni zbog odluke Federalnog suda Australije da ga deportuje iz zemlje posle ukidanje vize od strane Ministra za imigracije, Aleksa Hoka.

Tročlano veće sudija koje su činile "časne" sudije Džejms Alsop, Entoni Besanko i Dejvid Džon O'Kalahan presudili su jedinstveno u korist Vlade Australije.

Zbog svega se oglasila i Alijansa advokata Australije koja je čitav ovaj proces okarakterisala kao veliki skandal i debakl koji bi mogao da postane opasan presedan.

- Glavna naša briga nije da li je gospodinu Novaku Đokoviću bilo omogućeno da igra tenis ove nedelje. Naša briga je stav savezne vlade da nije u obavezi da dokaže da bi gospodin Đoković podsticao stavove o vakcinaciji koji su u suprotnosti sa stavovima vlade, već samo da postoji mogućnost da bi ih podsticao - izjavio je Greg Barns, koji je portparol ove organizacije.

Australija, Novak Đoković Foto: Tanjug/AP

On dodaje da mu nije jasno zbog čega je Đoković konkretno deportovan, kada za to nije postojao nijedan zakonski valjan razlog.

- Korištenje mogućeg rizika za javni red i mir kao razlog da se nekom odbije pravo ulaska u zemlju je zabrinjavajuće za društvo koje je navodno posvećeno slobodi govora i razmišljanja.

Video: Novak stigao na aerodrom: Snimci najboljeg tenisera u povratku iz Australije

U zaključku se navodi da bi ovakva odluka mogla da ostavi ozbiljne posledice za ulazak u zemlju u budućnosti.

- Opsesija vlade sa oštrim politikama čuvanja granice, u kombinaciji sa proizvoljnim pristupom otkazivanja viza i pritvaranjem, ove nedelje je kreirala debakl, ali rizikuje se i da postavi opasan presedan - piše u saopštenju Alijanske advokata Australije.

Video: Novakovo ime zasijalo na kuli Beograd: Srbija čeka da dođe iz daleka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    16. januar 2022 | 23:52

    Od blata ćete ga praviti, kenguri...

  • Gordana

    17. januar 2022 | 06:34

    Narode ljubite ovu nasu zemlju jer kakva god da je bolja ne postoji. I takvi dodju nama da sole pamt, da nam pricaju o demokratiji,da nam prekrajaju granice. U eu nikada pa ni tada.

  • Marina

    17. januar 2022 | 07:08

    Jadna li j ta zemlja koja nema dusu,emocije,kulturu,zemlja u kojoj je neki ministar iznad suda,zemlja koja misli da je iznad ljudskig razuma puna pakosti,zemlja u kojoj zive kriminslci,fasisti i izbegli robijasi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA