≫ 

Federalni sud objavio razloge zbog čega je Đoković proteran iz Australije

Detaljno saopštenje i zvanični dokument možete pogledati u tekstu

  • 28
Novak Đoković, Australija Foto: Mell CHUN / AFP / Profimedia

Federalni sud Australije konačno je objavio razloge zbog kojih je odbijena žalba Novaka Đokovića na ukidanje vize, nakon čega je srpski teniser deportovan iz te zemlje!

Đoković je na drugom suđenju samo saznao konačnu odluklu tročlanog veća koji je presedavao Džejms Alsop, a koji je tada poručio da će u narednim danima obrazložiti zašto su Novaku zabranili da ostane u zemlji i igra na Australijan openu.

Federalni sud je u međuvremenu saopštio sve detalje suđenja i detaljno je obrazložio konačnu odluku koju možete pogledati OVDE, dok je glavni razlog taj što navodno ugrožava zdravstvenu sigurnost, uz napomenu da nije prekršio nikakav zakon Australije.

Ključna reč u celom tom saopštenju jeste da "ministar bude zadovoljan određenim stvarima", odnosno ne činjenica da Đoković predstavlja rizik po zdravlje ili bezbednost australijske zajednice već je pitanje da li je ministar bio zadovoljan da njegovo prisustvo predstavlja ili može biti rizik.

- Ministru je bilo jasno da je Đoković odlučio da se ne vakciniše i mogao je da zaključi da će javnost gledati na to da je njegov stav protiv vakcinacije. Svetska zvezda bi onda mogla da utiče na mladu populaciju da ga oponašaju i podstakne ih da se ne vakcinišu. Dalje, postoje dokazi da je Đokpović zanemario mere javnog zdravlja tako što je prisustvovao aktivnostima iako je bio kovid pozitivan. Ministar je bio svestan činjenice da bi došlo do nemira u zajednici ako Đoković ostane  - stoji između ostalog u spisima Suda:

- Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni, Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge.

- Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih razloga. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes.I da gospodin Đoković nije osvojio Australijan open, njegovo samo prisustvo ovde i njegov boravak, njegovo igranje tenisa, dovelo bi do toga da bi on ohrabrio one koji misle da je anti-vakcinanli pokret racionalan.

Podsetimo, u međuvremenu se pojavila i vest da će Đoković tužiti Vladu Australije i tražiti odštetu od 3,8 miliona evra zbog lošeg tretmana.

Video: Stepenice pored crkve Ružice, sveto mesto za Novaka: Odavde se spremao se da pokori svet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    20. januar 2022 | 08:22

    Severna Koreja samo na podmukli način.

  • GRRR

    20. januar 2022 | 08:29

    Najobičnije iživljavanje prema najzdravijem i najvećem sportisti na svetu. Nisu svesni da su ovim proizveli sumnju u validnost postupka vakcinacije i inat protiv ove eksperimentalne vakcinacije. Ako ovako postupaju prema jednom izuzetnom sportisti i humanisti, kako bi postupali prema običnim ljudima. Bez ikakvih objašnjenja raskinuti ugovor sa RIO TINTOM!

  • Wolt

    20. januar 2022 | 07:13

    Novak predstavlja rizik po Austriliju. Ne pije, ne puši, ne drogira se, bavi se sportom, humanitarac, vernik i voli svoju porodicu. Verujem da mladi Astralijanci se neće ugledati na tako lošu osobu kao što je Đoković.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA