≫ 

Medvedev i Nadal za titulu AO: Rus se svađao sa svima, porazio Cicipasa i ušao u finale!

Danil je pokazao i dokazao da je spreman za trofej u Melburnu

  • 59
Medvedev u svađi sa sudijom u polufinalu Australijan opena Foto: Tanjug/AP

Danil Medvedev drugi je finalista Australijan opena! Ruski teniser će posle žustre svađe sa sudijom i pobede nad Stefanosom Cicipasom 7:6, 4:6, 6:4, 6:1 izaći na megdan Rafaelu Nadalu u borbi za trofej prvog Grend slema u sezoni.

Unikatan meč. Tvrd sve do završnice trećeg seta kada je Cicipas stao tamo gde je Medvedev samo nastavio.

Svađao se Rus sa svima. Sa sudijom otvoreno, i to zbog "koučinga" koji je primetio od stran Stefanosovog oca i trenera. Uputio je neke uvrede, ali je uspeo sve to da zaboravi i izgura priču do kraja.

Publika je bila jasno protiv njega, ali i tu mentalnu svađu je rešio na svojstven način, tako da će sa Nadalom u dvoboju rešiti pitanje osvajača titule Australijan opena.

Ukoliko slavi, preuzima prvo mesto na ATP listi od Novaka Đokovića. Sa druge strane, mogao bi da spreči Rafu da ode do 21. Grend slem titule i podigne jedan više trofej od Noleta i Rodžera Federera na najvećim turnirima.

Pretvrd meč u prva dva seta. Medvedev jeste bio siguran, ali bio je i Cicipas koji je pronašao kombinaciju jakog servisa i izlaska na mrežu, kao u "old skul" teniskim vremenima.

Iako je izgubio samo jedan poen u šest servis gemova, Danil je morao da odigra taj-brejk koji je umalo otišao u krivu ulicu po njega.

Ipak, uzvratio je mini ribrejkom i poveo sa 1:0 u setovima. Istu stvar nije uspeo da učini u drugom setu.

Cicipas je sada pratio i našao rupu u devetom gemu gde je počeo da udara iz sve snage, napravio brejk za 5:4 i onda potvrdu krunisao izjednačenjem na 1:1.

U tim momentima je nastala svađa sudije i Medvedeva, jer Rus nije mogao da shvati kako dozvoljava jasan "koučing". Nazvao je arbitra pogrdnim imenom, a svoju vatru je postepeno morao da smiri u trećem setu koji nije baš sjajno počeo za njega.

Nije pretrpeo brejk, pohvatao je sve konce i u 10. gemu uspeo da pritisne grčkog tenisera koji je popustio i krenuo nizbrdo.

Od tog momenta, jasno se išlo u jednom pravcu - u pravcu pobede Medvedeva koji je još jednom pokazao da zaslužuje mesto u vrhu svetskog tenisa.

TOK MEČA

Medvedev - Cicipas 7:6, 4:6, 6:4, 6:1

IV SET

6:1 - IDE MEDVEDEV U FINALE AO!

5:1 - BREJK MEDVEDEVA I SIGURNI KRAJ!

4:1 - Potvrda stečenog je tu, iako publika jasno nije na njegovoj strani. Pitanje je šta može da promeni Cicipas u ovim momentima protiv sigurnog Rusa.

3:1 - BREJK ZA MEDVEDEVA! Izgubio je dah grčki teniser. Gubi i koordinate polako i sada je prelako izgubio i svoj servis. Ovo je verovatno ključni momenat meča.

2:1 - Evo prve opomene zbog "koučinga", naravno, Cicipasu. Smeje se cinično Grk, a publika se okreće totalno protiv Medvedeva. Navikao je drugi teniser sveta da igra u ovakvim okolnostima i čini se da ga to prilično dobro "hrani".

1:1 - Cicipas prilično dobro prati situaciju, shodno tome da je sigurno poljuljan nakon samo jednog lošeg gema koji je rezultovao gubljenjem čitavog seta.

1:0 - Nastavlja Medvedev tamo gde je stao i čini se da je determinisan da ovaj meč završi nakon ovog seta.

III SET

6:4 - BREJK I SET ZA MEDVEDEVA! Kakav blickrig Rusa i sada je na korak od finala Australijan opena!

5:4 - Novi gem zaključen je servis vinerom. Cicipas će se boriti da ostane u setu.

4:4 - Agresivnost pri forhendu Grka je upečatljiva. Često ga i povuče na mrežu, a u ovom gemu je samo jednom omanuo, tako da imamo novi egal.

4:3 - Od pomenutog incidenta, Medvedev ima totalno drugi govor tela, iako se to sada ne manifestuje na igru. Uspeva da održi svoj servis i nastavlja sigurno dalje.

3:3 - Kada Cicipas opusti ruku, njegova agresivnost ga nekada odgura u neugodne situacije i neiznuđene greške. Sada je sam zadržao Danila u igri (40:40), preživeo komplikcije i uzeo gem posle toga.

3:2 - Nastavlja Medvedev, sa nešto hladnokrvnijim gestikulacijama, da čuva svoj servis. Ovoga puta, sa nulom.

2:2 - Četiri sjajna servisa Cicipasa zaključno sa raketom od 212 kilomatara na čas. Prati uredno Grk situaciju i nije ga potreslo ništa što se događalo na kraju drugog seta.

2:1 - Polako počinje da se vraća Medvedevu koncentracija, sigurno je uzeo svoj gem sa samo jednim izgubljenim poenom. U svakom se, svakako, on pitao.

1:1 - Izgubio je ruski teniser fokus i mora da se vrati stvari u igri. Imao je priliku da možda jače pritisne servis Cicipasa, ali je na 15:15 izbacio loptu u aut.

1:0 - Preživeo je Medvedev ovaj udar Cicipasa, ali i dalje izgleda totalno pomućeno nakon završnice seta. I dalje negoduje i verovatno mu je još u glavi svađa sa sudijom.

II SET

Danil Medvedev, sudija, Australijan open Printskrin: Twitter.com/TennisPodcast

4:6 - SET ZA CICIPASA! IZJEDNAČENJE! Rus je sada kastastrofalno ljut na sudiju kojeg poziva da opomene Cicipasa i njegovog oca.

- Konstantno pričaju, konstantno. Gledaj u mene kada pričam sa tobom! Ti si jedna "mala mačka" - a, znamo šta bi to trebalo da bude ukoliko se iskoristi termin na engleskom!

4:5 - BREJK CICIPASA! Kakva crna serija Medvedeva koji je u momentu samo potonuo i dopustio tri poena u nizu protivniku koji će sada servirati za izjednačenje u setovima!

4:4 - Nije problem za Cicipasa da ubaci prvi servis, nego da nakon toga i osvoji poen. Ima 12/18 u tom segmentu i u ovom gemu je bio u misiji da poboljša te brojke i svoje šanse za nastavak seta.

4:3 - Mini preokret i veliki pritisak na Grka koji je sigurno svestan šta je izgubio. Dobio je Stefanos prvi poen, ali sve nakon toga mu nije davalo ni šansu za nešto više.

3:3 - RIBREJK MEDVEDEVA! Auh, kakva je sada bitka bila! Cicipas je tri puta izbacivao bekhend u aut, vraćao Danila u igru i dopuštao mu brejk lopte, ali nije uspeo u toj klackalici da zadrži ranije stečenu prednost. Sa egalom idemo dalje u set.

2:3 - Borba u nekim trenucima i ne postoji. Jednostavno, sve se manj-više rešava servisima ili kombinacijom 1-2, što je činio sada i Medvedev za gem bez izgubljenog poena.

1:3 - Ovde su brejkovi nešto što ćemo vrlo teško videti. Cicipas samouvereno rešava svoj deo posla, naravno, sa nulom.

1:2 - Vraća se Medvedev servis gemovima sa nulom, ali sada je u minusu koji mora da juri. Tačno je sat vremena igre na Rod Lejver areni.

0:2 - Tu je i potvrda stečenog. Ruski teniser je samo bljesnuo jednom eksplozivnim forhendom, ali ništa više od toga.

0:1 - SJAJNO! BREJK ZA CICIPASA! Kako lep poen je odigrao Grk na brejk loptu. Šetao je levo-desno Medvedeva, raspoređivao forhende i bekhende po uglovima, a onda zaključio je forhend dijagonalom za dobro otvaranje seta.

I SET

Stefanos Cicipas Foto: William WEST / AFP / Profimedia

7:6 - SET ZA Medvedeva! Neverovatno, ali Medvedev je izgubio set u kojem je prepustio samo jedan poen u svojim servis gemovima. Bio je od drugog poena u zaostatku mini brejka, ali se polako vratio, dva pasing šota su ga dovela do set lopte, što je on i iskoristio. Ovo je bila "kamena" bitka, ko god da je dobio, bilo bi zasluženo.

6:6 - Igraće se taj-brejk, nije moglo drugačije...

5:6 - Ovoga puta nema drame za Cicipasa. Danas, ukoliko pogodi prvi servis, Stefanos ima neverovatnu prednost. To se i dogodilo u ovom gemu tri puta, tako da idemo ka taj-brejku.

5:5 - Nastavlja se rapsodija drugog tenisera sveta. Pet servis gemova je rešio sa nulom. Ovo je nešto što se vrlo retko događa, pogotovo na ovom stepenu takmičenja.

5:4 - U tren oka, prestao je da radi servis volej igra Cicipasa i za samo minut bio je u situaciji 0:40. Sve što u toj sekvenci nije radilo, proradilo je momenat kasnije, pa i pored još jedna lopte, česti izlasci na mrežu se se isplatili. Prva velika bitka i opasnost. Medvedev će ipak servirati za ostanak u setu.

4:4 - Silni Medvedev još nije izgubio poen na svom servisu. Neverovatno.

3:4 - Liše prvog poena, kao po navici, siguran server. Cicipas u stopu po procentima prati Rusa, a nešto je agresivniji sa 6-2 u vinerima.

3:3 - Zastrašujuće, ali Medvedev nije izgubio poen u prva svoja servis gema. Determinisan je da ode u finale, a svestan da preti velika opasnost od četvrtog tenisera sveta.

2:3 - Kakva podloga za taj-brejk. Tek sada je Danil uspeo da osvoji poena protivnikov servis, doduše, krajnje srećno pošto je loptica od sajle završila u polje Cicipasa. Kako god, još jedan siguran gem Grka.

2:2 - Nastavljaju da se ređaju servis gemovi bez izgubljenog poena. Sada je na red došao Medvedev koji je bio u podređenoj situaciji na 40:0, ali je i te atake na osnovnoj liniji izdržao i sačekao Cicipasa da pogreši.

1:2 - Nastavlja se podređena situacija onoga koji prima servis. Cicipas je ponovo u dva navrata izašao na mrežu i volejom rešio situaciju, sve ostalo je iz prvog udarca bilo gotovo.

1:1 - I Medvedev stoprocentno ulazi u ovaj duel. Bez izgubljenog poena uz jak servis. Malo igre u prva dva gema.

0:1 - Cicipas je prvi servirao i to učinio na najbolji mogući način osvojivši gem sa nulom. Jak servis i izlazak na mrežu u dva navrata. Dobro otvaranje Grka.

PRE MEČA

Nadal je pobedom nad Mateom Beretinijem kaparisao mesto u finalu i priliku da dođe do rekordnog 21. Grend slema u karijeri, a na tom putu mu stoje Danil ili Stefanos.

Medvedev je u dobroj formi, otvorio mu se žreb i liše Nika Kirjosa, nije imao ozbiljnije zadatke do samog četvrtfinala. Padali su redom Laksonen (3:0), pomenuti Kirjos (3:1), Van De Zandšlup (3:0), Kresi (3:1) i na kraju Ože Aliasim koji je bio opasna pretnja po bivstvovanje Rusa na turniru (3:2).

Sa druge strane, Cicipas se kroz žreb probijao preko Imera (3:0), Baeza (3:1), Pera (3:1), Frica (3:2) i Sinera kojeg je neobično lako dobio (3:0).

Medvedev i Cicipas su do sada odigrali osam duela i ruski teniser je šest puta bio uspešniji. Poslednji okršaj odvijao se na Rolan Garosu gde je Grk sa 3:0 uspeo da savlada generacijskog rivala, ali je u finalu poražen od Novaka Đokovića.

Video: Patrijarh pričestio Đokovića u Hramu svetog Save: Novak uživao u druženju s decom za školsku slavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA