≫ 

Ako Novak ovo uradi, udariće Vladi Australije najveći "šamar": Advokat Toma Fila objašnjava i kako

- Novak je borac i on treba da se bori i da sledeće godine dođe u Australiju i tamo pobedi- kaže Fila.

  • 63

Poznati beogradski advokat Toma Fila, u intervjuju koji će sutra biti na portalu Telegraf.rs, dotakao se i famoznog Melburna i slučaja sa Novakom Đokovićem gde pojašnjava da teniser broj jedan u svetu ima mogućnost da tuži i da dobije Vladu Australije, ali da ga savetuje da to "ne radi već sledeće godine zaigra tenis i pokaže zašto je najbolji teniser svih vremena."

- Ukoliko bi tužio Vladu ja mislim da bi mogao da dobije slučaj. Međutim, tada bi mu bilo uskraćeno da dođe u Australiju. Da mogu savetova bih ga da to to ne radi. On je afirmisao srpski narod i sve je najlepše radio srpskom narodu igrajući tenis, a ne podnoseći tužbu.  Novak je borac i da on treba da se bori i da će dođe naredne godine i da pobedi . To je najbolji šamar koji može da dobije politika Australije više nego nadoknada štete - kaže za Telegraf.rs Toma Fila.

Prema Australijskom zakonu u slučaju Đoković postoje dva dela te priče.

- Prvi deo je vezan za vizu i ono što je sudija pojedinac rekao da nije u pravu Vlada i da mu to poništi. I tada je Novak dobio i taj deo je podložan nadoknadi štete. Nad njim je izvršen jedan državni sadizam, držati čoveka kao da je doplivao u Australiju, a on je došao regularno. Za sve je važilo isto pravilo sem za Novaka jer je to bio politički proces. To je prvi deo i tu Đoković ima pravo za nadoknadu štete. U drugom delu ne vidim ja tu grešku advokata, kao što su pojedini govorili. Radi se o tome što po zakonima u Australiji ministar za imigracije ima pravo da uskrati vizu kome god hoće, ne mora da ima razlog. I zato su advokati tražili  da odmah drugostepeni sud sudi - pojašnjava Fila i dodaje da je "ministar mogao prvog dana da kaže da uskraćuje vizu po zakonu koji vlada kod njih."

- Tada bi se Novak vratio kući.  Međutim, on donosi u petak popodne računajući da u subotu i nedelju neće zasedati sud i u ponedeljak gotovo. Međutim, advokati su uspeli da sud zaseda. Ovaj sud je utvrđivao da li sud ima pravo da uskrati vizu ili ne. Kada su saznali da ima ovlašćenje priča je završena - pojašnjava Fila.

Podsetimo, Novak Đoković je dobio medicinsko izuzeće kako bi učestvovao na Australijan openu, međutim pri ulasku u Australiju vlasti te države odlučile su da mu ipak ne dozvole ulazak u zemlju i nakon saslušavanja na aerodromu koje je trajalo 12 sati, odlučili su da ga pošalju u migracioni hotel. Novak je u hotelu proveo 4 dana, pa je izašao pred Sud. Sudija Keli je doneo odluku da je slobodan čovek, Đokoviću je dozvoljeno normalno kretanje po Australiji, pa se najbolji teniser sveta odmah pojavio na terenima Australijan opena gde je trenirao. Ipak, ministar Aleks Hok je iskoristio svoje pravo da ponovo ukine vizu Đokoviću, usledilo je novo suđenje nakon kog je Đokoviću izrečena deportacija iz Australije.

Kako je izgledao Novakov boravak u Australiji možete pogledati kroz slike u galeriji ispod:

Video: Patrijarh pričestio Đokovića u Hramu svetog Save: Novak uživao u druženju s decom za školsku slavu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alex

    29. januar 2022 | 14:58

    Lud je ako uopšte ikad ponovo ode tamo, makar ga kompletna A vlada na kolenima molila da im dođe. Tako da - tužba obavezno 👌👌👌

  • Nena

    29. januar 2022 | 14:54

    To znači da jedan čovek, samo zato što je ministar, odlučuje u ime svih Australijanaca, bez obzira kakav je čovek i kakve odluke donosi. Zaista "demokratski", nema šta!

  • Боки

    29. januar 2022 | 19:52

    Дефинитивно, Аустралија се као држава крајње непоштено и некоректно понела према Новаку Ђоковићу. Он је неправедно оштећен у сваком погледу - материјалном, моралном и спортском. Тешко да има икаквог смисла улазити у било какав спор са званичним представницима такве државе, јер су јасно показали ко су и какви су, а и питање је који би суд могао бити надлежан. По мени, за Новака је у овој ситуацији много проблематичније неутрално понашање ИТФ-а, АТП-а, као и огромне већине врхунских спортиста, не само тенисера. То ће на њега и остатак његове каријере оставити много значајније последице него што је то учинило само депортовање због "нарушавања сентимента" држављана Аустралије. Новак је вишеструко изабран за најбољег спортисту света. Он није само држављанин Србије и није тек неки тамо од некамо. Неке државе би због сличног инцидента моментално прекинуле дипломатске односе са Аустралијом, али Србија је, као што знамо, врло "компликована" и не вреди о томе трошити речи. Иначе, потврду о примљеној вакцини против короне, која год да је, Новак је могао обезбедити без проблема и да се не вакцинише, као што је то учинила већина учесника АО турнира. Али, он то није учинио јер му то, поред здравог разума, и његов морални дигнитет не дозвољава, иако га медијски напумпане овце широм света, а нажалост и неке у Србији, оптужују управо за супротно (да је преварант и да је неморалнан).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA