≫ 

Hrvati joj pevali, Rodžera ućutkala: Upoznajte Marijanu, Srpkinju koja osmehom sledi najveće asove!

Njeno suđenje nikog ne ostavlja ravnodušnim

  • 8

Teniska planeta očarana je Marijanom Veljović, iako je ona odavno u krugu najboljih arbitara belog sporta. Ipak, meč Rodžer Federer - Tenis Sandgren bio je prilika da je baš svi upoznaju u najboljem izdanju.

Razlog je lekcija koju je očitala Rodžeru Federeru početkom trećeg seta, koji je Švajcarac počeo da gubi. Posle 2:0 za Sandgrena, u trećem gemu je Federer uz gromoglasne psovke šetao uz osnovnu liniju, pa je upozoren od linijskog sudije. Pošto se nije zaustavljao, morala je da interveniše i Marijana, pa je dugo Federer pred Kragujevčankom stajao i slušao kako se ovakvo ponašanje neće više tolerisati.

Marijana Veljovic, teniski sudija

Foto: Guliver/Quinn Rooney/Getty Images

Pred kraj meča, bunio se i oštro reagovao kod nje i Tenis Sandgren, smetala mu je i buka publike u ključnim momentima pripreme za servis, ali je više mogao da bude ljut na sebe zbog čak sedam propuštenih meč lopti.

Na kraju, Marijana ga je razoružala osmehom, što čini svaki put kada dođe do tenzije - potpunom hladnokrvnošću i osmehom uvek pokazuje da niko ne može da joj naruši autoritet, samopouzdanje i sigurnost u sopstvene odluke.

Rodžer Federer, Marijana Veljović

Foto: Tanjug/AP

Devojka rođena 1987. je prvu nacionalnu licencu stekla 2008. u Beogradu, ITF level 2 položila je godinu dana kasnije, a 2011. je došla na treći nivo ITF/ATP/WTA, pa je u Istanbulu postala "bronzani bedž" za sudiju u stolici. Onda je polako napredovala do srebrnog i zlatnog bedža, koji je stekla 2015. godine.

Tada je došla do nivoa Gren slem tima sudija, pa je postala prvi arbitar u istoriji srpskog suđenja sa ovim zvanjem. Hobiji su joj uz tenis trčanje i plivanje, sudila je na Olimpijskim igrama 2012, a vrhunac karijere doživela je kada je sudila žensko finale Australijan Opena 2018, odnosno Vimbldona 2019. Bila je prošle godine sudija i u finalu Fed Kupa, često napominje kako se nada da će privući više dama da se bave sudijskim poslom, i na dobrom je putu.

- Nikad nisam očekivala da ću živeti od ovoga, tenis je uvek bio moja strast, volim sport, igrala sam tenis kao mala, a nadala sam se da ću biti deo Vimbldona kao gledalac barem. Kada sam izabrana da sudim, to je bilo nešto neverovatno, i danas se sećam tog dana i osećaja kada sam shvatila da ću proći kroz kapije Vimbldona prvi put. Mislila sam kako ne postoji ništa bolje od mogućnosti da budem deo Vimbldona sa najbolje pozicije na stadionu - govorila je Marijana, koja je svesna da mora da se bori i za prava žena u sportu. 

- Neverovatno je dobiti šansu da sudiš finale Gren slema, u našem sportu je uobičajeno da se pitaju da li sam dovoljno dobra za to jer sam žena. To nije fer i mislim da nema dovoljno žena sudija, tri i po puta ih je manje. Zato sam održala i jedan trening u Pragu gde sam govorila o idejama da privučem više devojaka suđenja, to je u svakom slučaju i velika ideja ITF-a.

Putovanja su posebno važna stavka u čarima ovog posla.

- Odlasci na turnire pružaju priliku da mnoga mesta vidite, a ne biste mogli inače. Imate priliku da budete deo velikih mečeva, uz velike igrače, teniske legende. Mislim da bih ovo svakom preporučila.

 

 

Koliko samopouzdanja ima, govore njena iskustva sa Linštetom i Švarcmanom, koje je veoma brzo i odmereno smirila čim su poželeli da izvrše pritisak.

 

Marijana je pre dve godine bila deo velikog uspeha Hrvatske, koja je osvojila Dejvis kup protiv Francuske. Tada su Čilić i drugovi bili bolji sa 3:1, a kada je u meču Čilić - Puj Marijana privodila duel kraju, sa tribina se zaorila pesma.

- Marijana, slatka mala Marijana, ja ću te čekati, dok ne svane dan. Marijana, slatka mala Marijana - zapevali su joj s tribina oduševljeni Hrvati jedan od omiljenih hitova.

- Bilo je interesantno to sve što se dešavalo u Lilu. Neočekivano da navijači reaguju na taj način. Hrvati i mi smo jako bliski i verujem da im je bilo drago da neko iz Srbije sudi taj susret. Samim tim što je Hrvatska pobedila, onda je sreća sve obuzela i reagovali su jako simpatično - rekla je kasnije Veljovićeva gostujući u jutarnjem programu na TV Prva.

Video: Nadal se osvetio Kirjosu u brutalnoj borbi: Nik igrao za Brajanta, lomio reket, bacao se na beton...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA