• 6

Prva dobra vest posle šest godina: Mihael Šumaher u svesnom stanju nakon tretmana matičnim ćelijama?

- Da, ja radim sa njim i uveravam vas da je u svesnom stanju - rekla je medicinska sestra iz bolnice u kojoj je Šumaher podvrgnut tretmanu

  • 6

Mihael Šumaher, bivši višestruki šampion Formule 1, podvrgnut je terapiji matičnim ćelijama i u svesnom je stanju, javljaju francuski mediji.

Šumaher je u bolnicu Žorž Pompidu u Parizu primljen na tajno lečenje u ponedeljak, na odeljenje za kardiologiju, u pratnji desetak ljudi. Još tada se znalo da je razlog za prijem transfuzija matilnih ćelija.

Lečenje bi trebalo da protekne u strogoj tajnosti, kao što je i sve oko Šumahera od kako je doživeo nesreću u francuskim Alpima u decembru 2013. godine, kada je upao u komu posle teških povreda glave i mozga, nakon što je udario u kamen.

Šumaher je u bolnicu stigao u vozilu hitene pomoći žuto-plave boje, ženevskih registarskih oznaka, uz pratnju lekara i njihovih asistenata.

Zahvat matičnim ćelijama obavio je kardiovaskularni hirurg, Filip Menaš, poznat kao pionir u lečenju matičnim ćelijama.

Mihael Šumaher

Foto: Guliver/Denis Doyle/Getty Images

Parisijen je preneo svedočenje medicinske sestre, koja je govorila o stanju u kom se Šumaher nalazi posle tretmana.

- Da, ja radim sa njim - započela je ona, pa dodala:

- I uveravam vas da je u svesnom stanju.

Francuski novinari otkrili su, takođe, da je Šumaher u poslednje vreme najmanje dva puta bio u Parizu tokom proleća. Ovaj zahvat je trebalo da bude obavljen još u julu, ali je odložen zbog neočekivanog zdravstvenog problema.

GODINAMA SE NIŠTA NE ZNA O NJEGOVOM STANJU

Šumaher je nesreću doživeo nakon što je udario glavom o stenu. Dovezen je u bolnicu u Grenoblu sa teškim povredama glave. Odmah je operisan, ali je njegovo stanje ostalo kritično. Nakon dve operacije i četiri nedelje veštačke kome i nekoliko meseci na intenzivnoj nezi, Šumaher je bolnicu u Grenoblu napustio u junu 2014. godine, a zatim je prebačen u bolnicu u Lozani, posle čega je prebačen na kućno lečenje u svom domu na obali Ženevskog jezera.

Mihael Šumaher

Foto: Profimedia/Press Association

Njegova raskošna vila pretvorena je u visokotehnološki centar za lečenje najsavremenijim tretmanima. Skoro šest godina od njegove nesreće, gotovo ništa se ne zna o njegovom stvarnom zdravstvenom stanju, osim povremenih izjava njegovih bliskih prijatelja koji ga posećuju, poput nekadašnjeg direktora Ferarija Žana Toda. Za to je najzaslužnija njegova supruga Korina, koja sve informacije drži daleko od očiju javnosti.

Podsetimo, Šumaher je najuspešniji šampion Formule 1 i rekoreder sa 7 osvojenih titula. Iza njega su legendarni Argentinac Huan Manuel Fanđo sa 5, koliko ima i Luis Hamilton, koji je na dobrom putu da osvoji i šestu u ovoj sezoni i tako se približi legendarnom Nemcu.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Kalimera

    Zasluzio je i on svojom borbom i poridica posvecenoscu i sa toliko pozrtvovanosti,da mu bude dobro. Njegovoj zeni,"skidam kapu"

  • plavi safir

    Koliko ja znam, niko osim njegove menadžerke za javnost ne sme da daje izjave o njemu. I jednom su u Nemačkoj rekli, da samo to što ona kaže računa se u istinu. Tako da, drago bi mi bilo da je ovo tačno, ali ne znam.

  • Boban

    Ustaj legendo!!!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima