≫ 

Tajfun u Japanu pomera planove Formule 1: Kvalifikacije i trka istog dana!

U subotu se očekuje nevreme, ali će se vreme stabilizovati do nedelje

  • 0
Formula 1 kiša, Japan 2005 Foto: Guliver/Getty Images/Clive Rose

Iako se spekulisalo da će se možda i ceo vikend Formule 1 u Japanu odložiti zbog Hagabis tajfuna, najvećeg od 1958. godine, ipak će skoro sve ići po redovnom programu, izuzev subote.

FIA-a (Međunarodna automobilska federacija) u petak rano ujutru po evropskom vremenu saopštila je da zbog nadolazećeg nevremena ceo subotnji program se otkazuje i prebacuje za nedelju prepodne po lokalnom vremenu.

To znači da će se istog dana voziti i kvalifikacije i sama trka. U tri sata po centralno evropskom vremenu vozači će izaći na kvalifikacije (10h po lokalnom), potom će imati oko dva sata za predah i u 7:10 po srpskom vremenu (14:10 po lokalnom) kreće trka od 53 kruga.

Ovo neće biti prvi put da se preskoči jedan dan i da se u jednom održe dve najbitnije vožnje.

Formula 1, Brazil F1 GP Auto Racing Foto: Tanjug/AP

Čak treći put će do ove situacije doći u Japanu od ukupno četiri ovakva slučaja. Staza u Suzuki je imala probleme sa vremenom 2004. i 2010. pa je subota bila preskočena, dok je 2014. veliko nevreme došlo za vreme same trke pa su vozači morali da se vrate u boksove i sačekuju da se vreme stabilizuje. Veliko nevreme je navelo organizatore da u jednom danu imaju i trku i kvalifikacije još i 2015. u Melburnu.

- Kao rezultat predviđene jačine tajfuna Hagabis na japanski Gran Pri Formule 2019., Mobilitilend i Japanska automobilska federacija (JAF) odlučili su da otkažu sve aktivnosti koje su predviđene za subotu 12. oktobra - stoji u saopštenju.

- FIA i Formula 1 podržavaju ovu odluku u interesu sigurnosti za gledaoce, takmičare i sve koji se nalaze u krugu Suzuka staze - navodi se u saopštenju FIA-e.

Vozači su tako na raspolaganju imali samo dva slobodna treninga umesto uobičajena tri pre kvalifikacija. Najbolje vreme zabeležio je Valteri Botas ispred Luisa Hamiltona, Maksa Ferštapena, Šarla Leklera, Sebastijana Fetela...

Takođe zbog ovog cunamija odloženo je Svetsko prvenstvo u ragbiju, kao i maraton.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA