Reno napravio jedan od najvećih skandala u Formuli 1: Preti im izbacivanje iz šampionata!

Sumnjiv kočioni sistem mogao bi da košta Francusku ekipu bodova, novca i renomea

  • 0

Prema pisanju švajcarskog ''Blick''-a, F1 tim Renoa je pod istragom Svetske automobilske federacije (FIA) zbog ugrađenog automatskog podešavanje balansa kočnica. Prema navodima ovog lista, FIA je pokrenula postupak protiv Renoa koji je napisan na 12 strana. U njemu stoji da je francuska ekipa na trkama za VN Japana, ali i ranije, koristila nelegalni kočioni sistem.

Nakon trke u Suzuki FIA je zaplenila razne delove bolida izmeđuostalog i volan, koji je već bio poslat nazad u Evropu.

Zašto baš volan?

 

Danijel Rikardo, VN Australije 2019

Foto: AP/Tanjug

U regularnim okolnostima, u zavisnosti od tipa krivine i potrošnje guma, vozači moraju ručno da podese silu kočenja na volanu prema prednjoj ili zadnjoj osovini. Automatsko podešavanje balansa kočnica omogućava ravnotežu u zavisnosti od položaja nagiba.

FIA je zvanično pokrenula postupak i delovi, među kojima je i volan, se ispituju, a presuda bi mogla da stigne već tokom vikenda.

Sankcije

 

Ako se utvrdi krivica Renoa, francuski tim će ostati bez devet bodova koliko su njihovi vozači osvojili u Japanu (Danijel Rikardo osam, Niko Hulkenberg jedan).

To je sankcija ako se ustanovi da su varali u Suzuki, ali FIA sad proverava i celu dosadašnju sezonu, a ako se ispostavi da su ovaj sistem koristili na više trka preti im gubitak svih 77 bodova, velika novčana kazna, pa čak ''Blick'' navodi i mogućnost izbacivanja iz Šampionata.

Formula 1

Niko Hulkenberg vozač Renoa ;Foto: Tanjug/AP

Slični prekršaji u prošlosti

 

Pre 35 godina ekipa Tirela je uhvaćena u prevari. Oni su su 1984. godine nedozvoljeno ubrizgavali olovo u rezervoar za gorivo. Zbog toga su bili diskvalifikovani na godinu dana i svi bodovi su im bili oduzeti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA