≫ 

Hamilton krunisan u Ostinu, sad je na titulu od legendarnog Šumahera!

Sve je gotovo - Britanac je odbranio titulu prvaka formule 1!

  • 6
luis hamilton Foto: Tanjug/Ap
Formula 1, Luis Hamilton Foto: Tanjug/AP

Britanski vozač Luis Hamilton odbranio je titulu šampiona sveta u formuli jedan osvajanjem drugog mesta u trci za VN Sjedinjenih Država u Ostinu, Teksas, čime je i matematički osigurao šesti trofej, peti sa ekipom mercedesa - i treći uzastopni!

Tako je Hamilton stigao na samo titulu od legendarnog Mihaela Šumahera na "večnoj" listi najtrofejnijih vozača "najluđeg cirkusa".

Prvi kroz cilj u Ostinu prošao je Hamiltonov klupski kolega Valteri Botas, treći je bio Maks Ferstapen, četvrti Šarl Lekler, peti Aleksander Albon...

Hamilton je titule prvaka sveta osvajao 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 i 2109. godine.

Kao što i "tradicija" nalaže, šampion se nakon trke i osvajanja titule okupao u šampanjcu, a Hamiltona je "pod tuš" stavio Botas na pobedničkom postolju, gde su ove sezone suvereneo bili najprisutniji vozači konstruktorskog šampiona - mercedesa.

Trka u Ostinu, posle koje su ostale još dve (Brazil i Abu Dabi), bila je paradigma čitave sezone u kojoj je ferari "gutao prašinu" za bolidima "srebrnih strela". Hamilton je u Teksasu krenuo sa petog mesta, ali kao i nekoliko puta ove godne, iskoristio je kiks nekog od rivala iz "crnog konjića", danas je to bio Fetel - i dovezao se do podijuma.

Nemački vozač je imao horor start - krenuo je sa druge pozicije, posle samo nekoliko sekundi pao je na sedmo mesto, a trku je završio bez plasmana posle odustajanja.

Bio je to još jedan u nizu razočaravajućih momenata po nekadašnjeg svetskog prvaka sa Red Bulom, koji će sigurno želeti što pre da zaboravi ovu sezonu.

Glavna tema posle šeste svetske titule Hamiltona je samo jedna  - da li će uspeti da stigne i prestigne broj torfeja Mihaela Šumahera? U trenutnoj konstalalaciji snaga, kada mercedes deluje nikad moćnije naspram rivala, a Britanac u top formi, deluje da je samo pitanje vremena kada ćemo ga proglasiti najboljim svih vremena.

Formula 1 Foto: Tanjug/AP
Formula 1 Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA