Sagmajster deveti put razvio srpsku trobojku na cilju Dakar relija: Bravo, legendo!

Subotičanin je takmičenje završio na 90. poziciji u generalnom plasmanu, sa ukupnim vremenom 70:39,20, odnosno kao 24. u kategoriji motociklista

  • 7

Legenda Dakar relija, Gabor Sagmajster, jedini predstavnik Srbije na jednom od najtežih relija na svetu, stigao je juče na cilj i ponosno razvio srpsku trobojku, vidno iscrpljen pred svetskim auditorijumom klicao ime naše države. Subotičanin je takmičenje završio na 90. poziciji u generalnom plasmanu, sa ukupnim vremenom 70:39,20, odnosno kao 24. u kategoriji motociklista, od ukupno 40 takmičara. Ove godine nastupio je 351 vozač, tek 226 ih je stiglo na cilj, a, nažalost, bio je i jedan smrtni slučaj, upravo u klasi motociklista, piše subotica.com.

Na svom trinaestom učešću na prestižnom "Dakaru" Sagmajster je nastupio sa novim motorom koji mu je obezbedila država Srbija. Na kraju trinaestodnevne fizički i mentalno zahtevne avanture u Saudijskoj Arabiji, zadovoljan što se i pored brojnih izazova našao na cilju, Sagmajster nije zaboravio one koji su ga podržavali na tom putu, od sponzora pa sve do ljudi koji su sa njim provodili vreme i pomagali mu na razne načine da i ovaj "Dakar" privede kraju.

Četvrta etapa Dakar relija

Foto: Tanjug/AP

- Zahvalan sam na podršci pre svega mojoj porodici, zatim sponzorima, predsedniku Srbije i gradonačelniku Subotice koji su pokrenuli inicijativu da mi se kupi motor, kao i pokrajinskom i republičkom Ministarstvu omladine i sporta - zahvalio se Gabor, istakavši da mu je novi motor mnogo značio da stigne do cilja.

- Velika podrška u Saudijskoj Arabiji su mi bili i moji pratioci Pajo Milodanović i Mark Zakinski, njima se posebno zahvaljujem.

Kaže da je kao "dečko s'piska" najviše uživao u peščanim deonicama, a najviše problema je imao u kamenitom predelu, koji će pamtiti i po više padova, zbog kojih je i pretrpeo određene povrede koje su mu poslednje dane Dakara učinile znatno težim.

Težak pad sa motora

 

- Desetog dana sam doživeo težak pad sa motora, bilo je pitanje da li ću nastaviti trku, ali s obzirom da mi je ostalo još tri dana do kraja skupio sam snage, počeo da koristim neke lekove protiv bolova i uspeo sam da dođem do cilja, zbog čega sam jako srećan! - poručuje Sagmajster.

Pored naporne vožnje u većim delom "divljim" predelima, Subotičanin je na kraju svakog takmičarskog dana morao samostalno da obavi višečasovne pripreme motora kako bi bio spreman za naredne izazove.

Pobednici Dakara 2020 u generalnom plasmanu su: U klasi automobila Španac Karlos Sainc (42:59,17), zatim u klasi motora Amerikanac Riki Brebak (40:02,36), kod kamiona Rus Andrej Karginov (46:33,36) i kvadova Čileanac Ignacio Kasal (52:04,39).

Tročlana ekipa u sastavu Sagmajster-Milodanović-Zakinski vraća se u Srbiju već sutra.

(Telegraf.rs / Izvor: Subotica.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    18. januar 2020 | 15:39

    Kupite čoveku motor, vozi krš star 100 godina. Pa jel moguće da ova država baca pare na večite u fudbalu, košarci... A za šampione ništa. Ovo sponzorstvo nije ni milioniti deo onog što se baca u nepovrat za naše "gigante"... Sportski pozdrav, aj zdravo

  • Zoki CH

    18. januar 2020 | 15:16

    Bravo maistore, svaka čast!

  • Mrcke

    18. januar 2020 | 15:34

    Svaka cast legendo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA