Znam ko ste i sve vas vidim! Hamilton žestoko prozvao vozače i Formulu 1 zbog rasizma

Smrt Flojda je postala simbol otpora

  • 0
Formula 1, Luis Hamilton Foto: Tanjug/AP

Britanski vozač Luis Hamilton oštro je kritikovao svoje kolege iz Formule 1 zbog toga što ćute i ne oglašavaju se posle smrti Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je prošle nedelje ubijen u Mineapolisu kada mu je policajac klečao na vratu više od osam minuta.

Ovo ubistvo je pokrenulo demonstracije protiv policijske brutalnosti i diskriminacije u više gradova Sjedinjenih Država, a tim povodom se oglasilo više tamnoputih sportista.

Neki iz NBA, poput Malkolma Brogdona, Karl Entoni Taunsa ili Džejlena Brauna su izašli na ulice i uključili se lično, ali u Formuli takvih istupa nije bilo.

- Vidim sve vas koji niste ništa rekli, neki od vas su najveće zvezde, a opet ćutite usred nepravde. Ni glasa od nekog iz moje industrije koja je predominantno sport belaca. Ja sam jedini "obojeni" čovek u njoj i opet stojim sam - rekao je Britanac.

On je potom nastavio još oštrije, gde je sugerisao da i u Formuli 1 ima rasizma. Ostalo je neprecizno jedino da li među kolegama vozačima ili čelnicima najbržeg cirkusa na svetu.

- Mislio sam da ćete do sada shvatiti zašto se ovo dešava i reći nešto o tome, ali ne možete da stojite uz nas. Čisto da znate da i ja znam ko ste i da vas vidim - napisao je Hamilton.

Luis je poručio i da ne podržava nasilne proteste koji se dešavaju u Americi, ali se obratio vlastima u Ujedinjenom Kraljevstvu, Italiji i Španiji gde rasizma takođe ima.

Pozvao je da se poradi na obrazovanju kako ne bi bilo nejednakosti, jer, kaže Hamilton - niko od nas nije rođen sa rasizmom i mržnjom u sebi, već se tome učimo od onih na koje se ugledamo.

Video: Ulice Singapura na kojima se vozi Formula 1

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA