≫ 

Najluđi mogući početak F1 sezone: Botasu slava, Hamiltonu kazna, Noris najsrećniji čovek dana!

Haotične scene u Štajerskoj, na prvoj trci u novom šampionatu

  • 10
valteri botas Foto: Tanjug/Ap

Za ljubitelje formule 1 danas je crveno slovo u kalendaru, startovala je prva trka u ovogodišnjem šampionatu na stazi "Red Bul ring" u mestu Spilberg, u Štajerskoj, Austrija - uz trijumf Valterija Botasa iz Mercedesa!

Botas je vodio od početka do kraja, materijalizovao je "pol" poziciju, ali šta se sve dešavalo iza njega teško je prepričati.

Hamilton ga je dugo jedini pratio, a onda zbog nesportskog poteza nad Albonom svetski prvak kažnjen pet sekundi, te je time izgubio mesto na podijumu, na kojem su se poređali drugoplasirani Šarl Lekler, i treći, možda i junak dana Lendon Noris iz Meklarena, koji je tako zabeležio prvi podijum u karijeri.

Definitivno je Noris obeležio dan, euforično je proslavio iz kokpita treće mesto kao da je pobedio u trci koja će, po svemu što je viđeno, bila jedna od najuzbudljivijih koje smo gledali poslednjih godina.

Uzbuđenja na pretek bilo je gotovo u svakom krugu, čak i poslednjem u kojem je pomenuti Noris odvezao najbrži krug koji mu je i doneo prevagu nad Hamiltonom, i to za stotinku, i treću poziciju!

poredak trke u Austriji Foto: formula 1

Ako treba tražiti najvećeg gubitnika vikenda to je bez dileme aktuelni prvak Luis Hamilton, koji je na dan trke pomeren za tri pozicije na startu zbog nepoštovanja žute zastave u kvalifikacijama, a onda su mu pripisani i penali zbog već pomenutog nesportskog gesta u duelu sa Albonom u 59. krugu.

Zbog haotičnih situacija, izletanja sa staze, sudara, odustajanja, bezbednosno vozilo je čak tri puta moralo da izlazi na stazu. Upravo se posle trećeg izlaska vozila i desio pokušaj preticanja Albona na Hamiltona i taj incident koji je obojicu koštao bodova i boljeg plasmana.

Formula 1 Foto: Tanjug/AP

Trku nisu završili Kvjat, Albon, Raikonen, Rasel, Grožan, Magnusen, Strol, Rikardo i Verštapen, koji je, uz Hamiltona, možda i najveći gubitnik dana. Imao je dobar start iz drugog reda vozač Red Bula, očekivao se njegov visok plasman danas i napad na dvojac Mrcedesa, ali je u povoju trke, već u 11. krugu, njegov bolid počeo da "štuca" i usporava, na kraju je morao da odustane.

Sve vreme Botas je vodio glavnu reč, održavao je vođstvo od sekund i po u odnosu na Hamiltona, što ga je stavljalo u najbolju poziciju i nakon izlazaka bezbednosnog vozila, koja ga nisu preterano remetila u nastavku trke.

Za razliku od Leklera, drugi pilot ferarija, trostruki prvak Fetel, nije imao svoj dan, iako je u jednom trenutku bio među šest prvoplasiranih. Ipak, jedan nesmotren potez koštao ga je plasmana, zakačio je zadnji deo Perezovog bolida, okrenuo se na stazi, i vratio se u trku kao 15.

Naredna trka vozi se već za nedelju dana na istom mestu.

lekler, botas Foto: Tanjug/Ap

Sve najzanimljivije detalje sa prve trke sezone mogli ste da pratite na našem portalu u nastavku.

71. krug - Botas je pobednik prve trke u ovogoišnjem šampionatu!

68. krug - Primiče se kraj ove haotične trke. Lekler je sada preuzeo treću poziciju, daleko je iza Hamiltona, a Botas privodi trku kraju kao prvi.

62. krug - Evo kazne za Hamiltona, zaslužene posle duela sa Albonom. Pet sekundi je oduzeto Britancu. Botas ima sjajnu poziciju da trku završi kao prvi.

59. krug - "Sejfti kar" je treći put izašao na stazu, a po nastavku trke desio se najveći incident! Albon je išao u preticanje Hamiltona spolja, imao je dobru poziciju, ali ga je Britanac okačio i izbacio sa staze! Biće ovde pritužbi na račun svetskog prvaka.

Formula 1 Foto: Tanjug/AP

55. krug - Trka je završena i za Kimija Raikonena, kome je otpao prednji desni točak! Zavarničio je bolid Finca u trenutku havarije, srećom da je sve prošlo bez težih posledica. Ponovo je "sejfti kar" na stazi. Samo 13 vozača je ostalo u konkurenciji!

43. krug - Jedina dilema koja će biti aktuelna do završetka trke je da li će Botas izdržati nalete Hamiltona. Trenutno je između njih razlika oko jedne sekunde. Finac od starta vodi glavnu reč, ali mu je Britanac konstantno za petama. Treći je i dalje Albon, sa skoro deset sekundi zaostatka za Hamiltonom, još dalje iza je Perez.

30. minut - Još jedan incident na stazi psoel kojeg je najgore prošao Sebastijan Fetel. Prilazio je Nemac iza Sainza i Leklera koji su bili na bliskom odstojanju u duelu, zakačio Sainza bolid okrenuo se na stazi. Nastavio je trku Fetel, trenutno je na 15. poziciji...

Formula 1 Foto: Tanjug/AP

23. krug - Bezbednosno vozilo je na stazi posle rizičnog napada Kevina Magnusena u krivini. Eplog je bilo izletanje sa staze. Timovi su iskoristili pauzu za promenu pneumatika, a umalo je došlo do sudara Norisa i Pereza po izlasku iz pit stopa. Vrlo rizična situacija.

16. krug - Brže nego što je iko očekivao situacija je krenula da ide "na vodenicu" Mercedesa - Botas je prvi, Hamilton drugi. U problemu je, posle Verštapena, i Daniel Rikardo...

11. krug - Peh i kraj trke za Maksa Verštapena! Nešto je pošlo naopako po uzdanicu Red Bula, bolid mu je samo otkazao i usporio, stigao je samo da ga odveze do pit stopa. Da li Verštapen ipak može nastaviti, doći do nekih bodova danas?

Formula 1 Foto: Tanjug/AP

5. krug - Botas održava vođstvo, Verštapen ga prati, a došlo je do pomeranja od trećeg do petog mesta: drugi Red Bulov vozač Aleksander Albon je preuzeo treće mesto, četvrti je sad Hamilton, a na petu poziciju pao je Noris.

1. krug - Start nije doneo veća pomeranja, Botas se već posle prvog kruga odvojio od najbližeg pratioca na dve sekunde. Prati ga par Verštapen...

rasizam protest formula 1 Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA