Hteo je da se usprotivi rasizmu Amerikanaca: Ućutkali su me i rekli da sklonim spornu kacigu

Pre četiri godine Britanca je podstakao potez Kolina Kapernika, ali je rasizam bio tabu tema

  • 0
Lewis Hamilton, Luis Hamilton

Foto: Tanjug/AP

Nekadašnji igrač San Francisko Fortinajnersa Kolin Kapernik je pre četiri godine kleknuo dok je intonirana američka himna iz protesta protiv rasizma u Americi i izazvao je pravu lavinu reakcija, koje su rezultirale odlaskom iz NFL lige.

Kapernik je pre oko mesec i po dana opet posebno dobio na značaju posle ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu od strane policajca Dereka Šovina.

Ovo ubistvo je pokrenulo masovne proteste u SAD, a britanski vozač Formule 1 Luis Hamilton je isprovocirao reakcije i u "najbržem cirkusu na svetu".

Tako su on i još 13 vozača kleknuli pred trku u Austriji ovog vikenda, dok su šestorica automobilista to odbila da urade.

Međutim, Luis je sada podelio i priču da je još pre tri godine hteo da tokom američkog Gran prija pokaže podršku za Kapernika.

- Pričao sam sa njim pre te trke 2017. i imao sam kacigu u crvenoj boji sa njegovim brojem na vrhu. Ali sam ućutkan i rečeno mi je da prekinem sa tim. Podržao sam odluku i žalim zbog toga. Zato mi je bilo važno da ovog puta uradim pravu stvar - rekao je Hamilton.

On je od početka uz pokret "Black lives matter" (životi crnaca su važni prim. prev).

Nije kritikovao šestoricu vozača koji nisu kleknuli jer tvrdi da, iako je ovde reč o moćnoj poruci, niko ne treba da bude prisiljen da je podrži.

- Nikad nisam tražio od nekog da klekne, niti sam to sada dao kao ideju. To su uradili Formula 1 i Asocijacija vozača, a Sebastijan Fetel i Roman Grožan su pitali i bilo je nekoliko njih koji su rekli da to neće uraditi - objasnio je Hamilton.

Video: Ulice Singapura na kojima se vozi Formula 1

(M.LJ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA