Anatomija čuda u F1: Pojavio se video koliko dugo Grožan gori, evo kako je preživeo 27 sekundi pakla

Mnogi i dalje ne mogu da poveruju da je Francuz prošao samo s minimalnim povredama...

  • 6
Formula 1, Roman Grožan

Foto: AP/Tanjug

Francuski vozač formule 1 Roman Grožan umalo je smrtno nastradao u nesreći koja se dogodila na startu trke u Bahreinu kada se u bolidu Hasa zakucao u zaštitnu ogradu.

Bolid se odmah zapalio i proleteo kroz zid, a Grožan je brzo, bez većih povreda, uspeo da izađe iz vozila u plamenu. Odmah je helikopterom prebačen u bolnicu, odakle se javio i poručio da je manje-više sve dobro.

Dan posle velike nesreće javnost se i dalje bavi njenim uzrocima i mogućim teškim posledicama koje su srećom izbegnute. Španska "Marka" je objavila tekst u kojem je rekonstruisala Grožanovu nesreću pod naslovom "27 sekundi pakla".

- Među vozačima se video strah, ali bilo je jasno da on vlada i kod onih koji su trku gledali kod kuće, na televizoru. Niko do sada nije iskusio pakao kojem smo juče prisustvovali. Hasov bolid se prepolovio, a to je uzrokovalo da se izliju litre goriva iz rezevoara - pišu novinari Marke.

Večno ću se sećati prizora zapaljene senke koja u prenosu uživo uz vriskove izlazi iz plamene kugle bez cipele, s rastopljenim vizirom i rukama u plamenu - komentar je jednog od autora.

U međuvremenu pojavio se i video koji pokazuje koliko je dugo Grožan proveo u bolidu koji je goreo.

 

 

Srećom po Francuza, sve je funkcionisalo sjajno kada je reč o potezima nakon nesreće. Grožan je navikao na to da mora da napusti bolid deset sekundi posle sudara i odmah je počeo da otkopčava pojas kojim je vezan u sedištu bez obzira na to što je upravo preživeo neviđeni šok.

Nije Francuz uspeo da napusti plamenu buktinju za deset sekundi, ali je ostao dovoljno priseban da to učini posle 27 sekundi i spasi se od težih posledica. Inače, njegovo odelo može da izdrži temperaturu od čak 800 stepeni Celzijusa najmanje 11 sekundi, a pokazalo se da može i duže jer je bilo potrebno 15 sekundi da neko dođe do bolida sa aparatom za gašenje.

To se dogodilo i zahvaljujući hrabrosti doktora Ijana Robertsa koji je uzeo aparat za gašenje od Alana van der Marvea (vozač medicinskog tima) i požurio da ugasi bolid ne razmišljajući o tome da bi mogao da eksplodira i obojici oduzme život.

- Stali smo pred prizor kakav nikada ranije nismo videli. Ono što se dogodilo nije nešto za što smo trenirali. Auto je bio prepolovljen, nismo ni videli obe polovine od količine plamena. Sreća da je vozač imao aparat za gašenje pa smo njime ugasili deo vatre i pomogli Romanu da izađe iz bolida - izjavio je Roberts.

- Rekao sam mu da sedne kada smo ga izvukli, bio je u šoku. Vizir mu je bio rastopljen, ali on nije stigao u pluća da udahne puno toksičnog dima pa je prošao bolje od očekivanog. Na kraju je ozbiljno povredio samo ruke i nogu, i to je pravo čudo - zaključio je doktor Roberts.

Video: Obe ruke mu u zavojima: Grožan se javio iz bolnice posle jezive nesreće u Bahreinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Shone

    30. novembar 2020 | 12:42

    Sam Gospod te sacuvao brate.

  • Petaru

    30. novembar 2020 | 13:34

    ...svi incidenti ali svi u F1 se bilježe i pomno prate... sve da se stane u zaštitu pilota... dobra organizacija izvrsna prevencija su iznimno doprinijele da se spasi jedan život - najopasnijeg sporta...

  • Glas severa

    30. novembar 2020 | 12:32

    Kad pre se stvorio sejfti kar?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA