Šest poteza koje je Grožan izveo dok je živ goreo 27 sekundi: Umro bi da je propustio samo jedan

Francuz je zadržao hladnokrvnost i u situaciji koja je izgledala bezizlazno

  • 3
Roman Grožan, vatra, Formula 1 Printskrin: Twitter.com/ManuPlanetario/

Roman Grožan je pravim čudom preživeo eksploziju svog bolida na trci za Veliku nagradu Bahreina. Tom prilikom mu se bolid prepolovio na dva dela, a onaj u kojem je ostao goreo je 27 sekundi dok je Francuz bio u njemu.

Bilo je to 27 sekundi, najdužih u životu vozača Hasa, koji preživeo samo zato što nije paničio i strogo se držio pravilnika i poteza koji su predviđeni u ovakvim situacijama, koje vozači redovno vežbaju i simuliraju na treninzima.

Grožan je ostao pribran, a to mu je i spasilo život, a ovih 6 poteza koje je izveo dok mu je bolid bio u plamenu, sačuvali su ga od toga da i on živ ne izgori dok spasioci nisu stigli da ga izvuku.

- Skinuo je zaglavljenu cipelu

- Otkopčao je sigurnosne pojaseve

- Podigao volan

- Napustio je bolid

- Nije otvorio vizir kacige koja se topila od vrućine, ali ga je zaštitila od otrovnih gasova od kojih bi se sigurno ugušio

- Preskočio je vrelu ogradu

Znao je postupak, ponovio ga je u vežbama verovatno 1.000 puta, ali ga je u ovoj situaciji vodio instinkt za preživljavenjem, a ne trening. Nije me začudila hladna reakcija, jer inače ne bi mogao da juri 300 kilometara na sat - rekao je glavni doktor vozača Formule 1, Rikardo Ćećareli.

Grožan je iz nesreće izašao gotovo nepovrđen, što je pravo čudo. Imao je opekotine ruku od dodirivanja ograde prilikom izlaska iz bolida, a oporavak je već počeo i nada se da bi uskoro mogao da se vrati trkama.

- Nikad nisam pomislio da će me usrećiti nekoliko čučnjeva. Telo se dobro oporavlja od udara. Nadam se da će isto biti i sa opekotinama na ruikama. Hvala svima na porukama. I dalje veoma sporo kucam - napisao je Grožan uz fotografiju iz bolnice.

Video: Obe ruke mu u zavojima: Grožan se javio iz bolnice posle jezive nesreće u Bahreinu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA