≫ 

Održan Hard Enduro reli spektakl u Srbiji: Motori jurili kroz surove predele Zlatibora, Tare i Mokre Gore

Pobedu je odneo Joža Norbert iz Rumunije, koji je bio ubedljivo najbrži tokom sva tri dana takmičenja

  • 1

Video: Snimci od kojih zastaje dah: Održan trodnevni hard enduro reli na tri planine

Xross Hard Enduro Reli održan je prethodnog vikenda na Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori, a okupio je oko 90 vozača iz evropskih zemalja. Oni su na svojim motorima, tokom tri dana, prevalili 300 kilometara vozeći po nepristupačnim planinskim predelima. Pobedu je odneo Joža Norbert, vozač iz Rumunije koji je bio ubedljivo najbrži tokom sva tri dana takmičenja.

Bilo je ovo sedmo izdanje Xross hard enduro takmičenja, ali je po prvi put voženo u reli formatu i to na tri planine. Pored Tare, priključeni su Mokra Gora i Zlatibor, koji je ove godine bio domaćin relija.

Hard enduro je moto sport u kome vozači svoje dvotočkaše voze po surovim planinskim terenima, suočavajući se sa brojnim preprekama koje do krajnjih granica testiraju njihove sposobnosti i izdržljivost. Samo ime sporta nagoveštava da je reč o posebno teškoj disciplini u kojoj su ključne i fizička, ali i mentalna spremnost vozača.

Na Xross Hard Enduro Reliju vožene su tri klase koje se razlikuju po težini - PRO, EXPERT i HOBBY. Svakog dana vozači su prelazili po 100 kilometara, u petak su vozili na Zlatiboru, u subotu na Tari, a u nedelju na Mokroj Gori. Pred njima su bili divni predeli poput proplanaka, poljana i šuma, ali i znatno zahtevnije deonice kao što su potoci, šanci, kamenjari, strme nizbrdice i uzbrdice uz koje su morali da guraju svoje motore i na kojima im je neretko bila potrebna pomoć publike da bi motore izvukli na vrh.

Pobednik prvog Xross Hard Enduro Relija je Joža Norbert iz Rumunije koji je sva tri dana prošao prvi kroz cilj među vozačima iz PRO kategorije.

- Čuo sam za Xross od drugih vozača, rekli su mi da se vozi u planinama i da je dosta drugačije od Red Bull Romaniacs trke koja se vozi u mojoj zemlji, pa sam došao da vidim. Odlična je trasa, nije mi bila naročito teška ali jeste zahtevna, ima puno kamenith predela koji su izazovni, a dopale su mi se i uzbrdice na Tari. Vožnja po ovim planinama je uživanje. Sigurno ću doći i sledeće godine - poručio je Joža.

Na drugom mestu u PRO kategoriji našao se Toni Mulec iz Slovenije, a na trećem Žolt Varga, takođe iz Rumunije.

Neposredno pred početak ovogodišnjeg izdanja Xrossa objavljena je informacija da je ovaj reli uvršten u kalendar FIM Hard Enduro Svetskog Šampionata za 2022. godinu. To je prvi put u istoriji srpskog moto sporta da se jedna trka vozi na tom nivou. To znači da će se u maju iduće godine, najbolji svetski hard enduro vozači uhvatiti u koštac sa svim onim što Zlatibor, Tara i Mokra Gora budu stavili pred njih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    27. septembar 2021 | 14:07

    Odlicno, nisu dovoljni kvadovi sad ce i ovi da rovare po planinama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA