≫ 

Narandžasta fešta u Ostinu, Ferstapen pobedio pred 140.000 navijača, sve je bliži tituli

Holanđanin trijumfovao osmi put ove sezone koja miriše na šampionsku

  • 0
F1, Formula 1, Ostin, Teksas

Foto: Tanjug/AP

Holandski vozač Maks Ferstapen slavio je pobedu u trci za Veliku nagradu Amerike vožene pred 140.000 navijača u Ostinu, u Teksasu.

Vodeći u generalnom plasmanu je sada povećao prednost ispred šampiona Luisa Hamiltona koji je na cilj stigao drugi, dok je poslednje mesto na podijumu popunio još jedan vozač Red Bula, Serhio Perez.

Na trci u Ostinu viđen je pravi taktički rat između ovosezonskih perjanica takmičenja Red Bula i Mercedesa u kojoj je više uspeha, zaslugom dvojice aduta u bolidima, na kraju imao Red Bul.

 

Odlično je startovao Luis Hamilton sa druge pozicije, odmah je uspeo da prestigne Ferstapena i stekne prednost veće od sekunde već u prvom krugu. Bili su jedan iza drugog u prvih 11. krugova kada je prvi u boks otišao Holanđanin.

Vrlo brzo se i Hamilton odlučio na isti korak. Poredak nakon odlaska u boks bio je takav da je Ferstapen imao oko sedam sekundi prednosti, da bi nakon toga trka ušla u mirnu fazu, tokom koje je Britanac postepeno smanjivao razliku u odnosu na lidera.

Narednu zamenu pneumatika Ferstapen je izvršio u 30. krugu, izabrao je tvrde, a Hamilton se odlučio da ostane na stazi još sedam krugova svesno trošeći pnumatike. Kada je otišao na drugu zamenu bio je u zaostatku od osam sekundi, ali je svima bilo jasno da će biti brži kada trka dođe do vrhunca.

Britanac je iz kruga u krug smanjivao razliku i najavio dramu u samoj završnici.

 

Devet krugova do kraja prišao je na 2,5 sekunde Ferstapenu, koji je negde u tim trenucima iz boksa dobio informaciju da su gume u dobrom stanju što je bio signal da ubrza. U narednih pet krugova, Hamilton je smanjivao razliku, ali neznatno, te je Maks ipak uspeo da sačuva prednost i stigne do trijumfa sa nešto više od sekunde prednosti.

U senci duela dvojice vodećih, Serhio Perez je sve vreme držao treće mesto i bez mnogo problema je trku završio na podijumu.

Četvrti je bio Lekler, a peti Rikardo. Botas se u finišu izborio za šestu poziciju, a mesta do deset najboljih su popunili Sainc, Noris, Cunoda i Fetel.

Ferstapen ima u generalnom plasmanu 287,5 bodova, a Hamilton je drugi sa 276,5 poena. Treći je Valteri Botas sa 185 bodova.

Naredna trka vozi se u Sijudad Meksiku 7. novembra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA