≫ 

Rasistički skandal u Formuli 1: Otac Ferštapenove devojke skandalozno nazivao Hamiltona

Trostruki šampion Formule 1 udario je na Britanca

  • 4
Keli Pike, Luis Hamilton, Maks Ferštapen Foto: AP/Tanjug/ Instagram/kellypiquet

Veliki rasistički skandal uzdrmao je Formulu 1, a izazvao ga je bivši šampion i legendarni brazilski vozač Nelson Pike, koji je na rasnoj osnovi vređao Luisa Hamiltona.

Povodom toga oglasio se i sam Hamilton, istakavši da mora da se radi na menjanju svesti ljudi i da ovakvi arhaični stavovi moraju da nestanu iz Formule 1, te da se čitavog života susretao sa takvim ljudima.

Takoše, čelnici Formule 1 osudili su izjavu trostrukog svetskog šampiona, koji je rasistički govorio o vozaču Mercedesa, gde je umesto njegovog imena govorio reč "crnac".

Britanski mediji podsećaju da je Pike, koji je bio u šampion 1981, 1983. i 1987. godine, upotrebio rasistički izraz kada je govorio o Hamiltonu u brazilskom podkastu.

- Jezik diskriminacije i rasizma je neprihvatljiv u bilo kom obliku i nema mesta u društvu. Luis je ambasador našeg sporta i zaslužuje poštovanje. Njegovi napori da poveća različitost i uključivost su lekcija za mnoge i nešto čemu smo posvećeni u Formuli 1 - navodi se u saopštenju čelnika F1.

Pike (69) je izvređao Hamiltona kada je komentarisao prošlogodišnji incident između vozača Mercedesa i Maksa Festapena tokom trke za Veliku nagradu Velike Britanije. Povodom izjava brazilskog vozača oglasila se i ekipa Mercedesa.

- Osuđujemo svaku rasističku uvredu. Luis vodi naš sport u borbi protiv rasizma, i on je pravi šampion različitosti na stazi i van nje - saopštio je Mercedes.

Nelson Pike je otac Ferstapenove partnerke Keli Pike, a tokom profesionalne karijere često je davao kontroverzne izjave.

Ferstapen je trenutno prvi u generalnom plasmanu vozača sa 175 bodova, dok je Hamilton na šestom mestu sa 77 bodova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    28. jun 2022 | 15:34

    Кога то чуди - искомплексирани англосексонци мрзе све, а посебно расе које су некад користили као робове.

  • PIONIR

    28. jun 2022 | 17:03

    Sta. i vi od fasista ocekivali bolje, to jedino i znaju. Hamilton je king za njega.

  • baba smilja iz darosave

    28. jun 2022 | 16:19

    verstapen je svuda u svetu verstapen zasto je kod nas ferstapen

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA