Borković najavio učešće na Srbija reliju: "Želja mi je da izvezem neki WRC reli"

Najbolji srpski automobilista potvrdio je učešće na 55. Srbija reliju gde mu je cilj da podigne pehar po treći put

  • 2
Dušan Borković Foto: Marko Jovanović

Vozač NIS Petrol Racing tima Dušan Borković potvrdio je učešće na 55. Srbija reliju i izrazio želju da u dobro oprobanom pobedničkom tandemu sa Igorom Markovićem po treći put podigne pehar na najprestižnijem domaćem takmičenju. Reli će se održati od 23 do 25. septembra u Vrnjačkoj Banji, a 46 posada iz pet zemalja imaće pred sobom 12 specijalnih ispita ukupne dužine 151, 04 km, dok je dužina itinerera 536,89 km.

Borković je istakao da mu je velika čast da se posle jednogodišnje pauze ponovo nađe na najznačajnijem automobilskom takmičenju u Srbiji.

- Moj suvozač Igor Marković i ja želimo da se vratimo u velikom stilu i da pobedimo treći put nakon debitovanja 2019. i 2020. godine. Sigurno je da ćemo dati sve od sebe, uprkos nepredvidivosti relija i izazovima koje sama disciplina donosi. Ja sam vozač kružnih trka, nisam reli ekspert, ali je ova disciplina u dubini moga srca i uvek mi je veliki izazov, a pogotovo će biti ove godine nakon incidenta u Hrvatskoj. Sigurno je da ću ovaj put voziti opreznije, kao pravi reli vozač i da ćemo završiti trku, nadam se kao pobednici - dodao je Borković.

Branislav Pijević, direktor takmičenja osvrnuo se na pitanje bezbednosti i podsetio da su svi takmičari u obavezi da nakon specijalnog ispita i na putu do sledećeg, voze u uslovima normalnog saobraćaja.

- Ove godine imamo dvadeset i pet kilometara traka postavljeno da se publika odvoji od staze i čak 190 redara u oba dana relija. Bezbednost nam je na prvom mestu i zaista joj posvećujemo veliku pažnju. Što se tiče takmičarske strane relija, očekujemo da Dušan i njegov suvozač pobede po treći put, ali opet razumite da je reli sport gde se 152km vozi pun gas, što je izuzetno teško i zato je svaka pobeda na reliju jako veliki uspeh - rekao je Pijević.

Dušan Borković je takođe još jednom istakao važnost bezbednosti na samom takmičenju, ali i u saobraćaju.

- Kao neko kome je mnogo stalo do bezbednosti u saobraćaju, veliku zahvlanost dugujem organizatorima relija koji su veliki trud uložili da i ove godine ona bude na visokom nivou. Nažalost smo svedoci mnogih nezgoda kod mladih i trudim se da na ličnom primeru pokažem da saobraćajnice nisu mesta za brzu vožnju. To pravilo važi kako za učesnike u saobraćaju tako i za nas, takmičare, kada učestvujemo u regularnom saobraćaju između brzinskih ispita na reliju - rekao je Borković, koji je u izjavi za Tanjug najavio i mogućnost nastupanja na WRC reliju u budućnosti.

- Meni je bitno da nastavim putem relija. Videćemo posle ove trke da li je to realno. Meni je želja da dok sam živ izvezem neki WRC reli. To je najpoznatije takmičenje u auto-moto sportu na svetu pored Formule jedan. To bi me ozbiljno oduševilo, ako bi uspeli da ispratimo. To mi je neki cilj u budućnosti - rekao je Borković.

Predsednik AMSS-a Dejan Stojić pozvao je publiku da u Vrnjačku Banju dođe u što većem broju i izrazio nadu da će najbolji srpski automobilista uspeti da ponovi uspeh iz 2019. i 2020. godine.

Vrnjačka Banja je po peti put domaćin takmičenje sa najdužom tradicijom u Srbiji i u ovom delu Evrope, a ceremonijalni start relija zakazan je za petak, 23.9.2022 u 21 čas na Centralnom trgu.

Srbija reli boduje se za Evropski reli trofej Balkana, Otvoreno prvenstvo Srbije i Nacionalni šampionat Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mane

    19. septembar 2022 | 18:31

    Nije tacno da je V.Banja sa 5 god organizacije najveca po tradiciji odrzavanja ovog relia. Taj reli se od osnivanja vozio Valjevskim i Bajino Bastanskim stazama (Tara i Divcibare) sve dok se politika nije umesala i u taj sport i osakatila ga.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA