≫ 

Završena E -sport bajka u Kini: Srbija treća na svetu!

Brazilac Alemao ostavio Srbiju u polufinalu

  • 0

Da u Srbiji ima zaista talentovanih esport pojedinaca pokazuje upravo završeni WESG (World Electronic Sports Games).

Polufinale u PES-u najpoznatijoj simulaciji fudbala je pripalo Brazilcu iako je sva statistika bila na našoj strani, svi udarci, korneri, dodavanja, posed lopte... sve osim onog najvažnijeg - rezultata.

Roksić je igrao a Brazilac Alemao otišao u finale. U meču za treće mesto sreća je ipak bila na našoj strani.

Foto: Promo

Reprezentativac Srbije je pobedio Iranca sa 2-0. Roksić, član italijanskog tima Makers, je pored WESG, u martu na Puma Super Up Kupu u Milanu zauzeo 1. Mesto. "Imamo najbolje gejmere u regionu, ali kada odmerimo snage sa ekipama zapadne Evrope ili Južne Amerike onda stvari stoje drugačije, jer oni imaju na desetine vrhunskih igrača I timova u koje se mnogo ulaže, dok kod nas postoje dva dobra igrača kojima niko ne daje podršku", rekao je Roksić posle zatvaranja World Electronic Sports Games 2019. "Ovde se koristi mnogo jeftinija oprema i Amerikanci, Poljaci, Kinezi i

Skandinavci imaju profesionalne igrače, dok većinu ljubitelja igara u Srbiji drži druženje". Esport postaje toliko uticajan da su najjači turniri dobili podršku države. Sportska inspekcija Ministarstva omladine I sporta Srbije utvrdila je u februaru da esports kao grana sporta ispunjava uslove za obavljanje sportskih aktivnosti I sportskih delatnosti.

Foto: Promo

Mnogi gejmeri u regionu su takođe pozdravili ovaj potez s obzirom da je ovaj sektor poslednjih godina sve jači i jači i u regionu. Tržišna vrednost esporta dosegla je 2018. 6,9 milijardi yuana ili oko 1 milijarde američkih dolara i trebala bi u budućnosti srušiti još koji rekord.

Visoke nagrade na takmičenjima, podrška država, pažnja medija, entuzijazam investitora, uticaj slavnih osoba i brojna školska i klupska takmičenja doprineli su uzletu tog sporta. Na upravo završenom Svetskom prvenstvu WESG u Čongkingu u Kini, nagradni fond iznosio je 37 miliona yuana (oko 5 miliona američkih dolara). Devetočlani srpski tim kući je poneo “samo” 23.000 eura i dobio priliku da se druži sa najboljim svetskim esportistima zahvaljujući našem savezu i Alibaba grupi koji je pokrio troškove takmičenja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA