≫ 

Svi dresovi sa EURA: Hrvate i Italijane hvale svi redom, a mnogo je kandidata za najveći promašaj

Pogledajte sve kreacije koje ćemo gledati na Evropskom prvenstvu i recite koja vam se najviše dopada

  • 15
Dresovi reprezentacija Hrvatske, Portugala, Italije i Belgije Foto: Tanjug/AP

Došao je taj dan koji su ljubitelji fudbala čekali dobrih pet godina. Nažalost, ni ovoga puta na Evropskom prvenstvu nećemo gledati reprezentaciju Srbije, koja je svoju šansu da se tamo nađe propustila u baražu protiv Škotske u Beogradu minule jeseni, ali ćemo zato bez "stresa" moći da ispratimo neke veoma kvalitetne utakmice, pri čemu će sama završnica biti posebno interesantna.

Prvi meč na Evropskom šampionatu odigraće reprezentacije Turske i Italije večeras od 21.00 čas na čuvenom "Olimpiku" u okviru Grupe A. Shodno tome, vreme je da vas upoznamo sa dresovima ekipa koje će se nadmetati na ovom prvenstvu. Kao i svakog puta, tu je bilo nekih žestokih promašaja, ali i nekih interesantnih kreacija. Mi ćemo vam ih predstaviti jednu po jednu po grupama od prve do poslednje.

GRUPA A - TURSKA, ITALIJA, VELS, ŠVAJCARSKA

Počećemo upravo od ekipa koje će otvoriti ovo Evropsko prvenstvo. Turska se kao i obično opredelila za crveno-bele nijanse, a ovoga puta na dresu dominira nacionalni simbol - polumesec sa zvezdom.

Sa druge strane, Italijani su dosta više poradili na stilizaciji svog dresa, što ne čudi pošto je reč o zemlji visoke mode. Dominira plava boja sa šarama koje upadaju u oči, a sve deluje jako prijatno.

Velšani će na Evropskom prvenstvu nositi nešto "drečavije" boje, konkretno žutu. Kada na prvi pogled vidite ovaj dres, pomislili biste da ih nose fudbaleri Australije, ali ne - to je samo jedna od četiri zemlje u okviru Ujedinjenog Kraljevstva.

Švajcarci su išli na nešto laganiju varijantu. Prost beli dres marke Puma po sredini je prošaran linijama koje najviše podsećaju na planine među kojima se ova zemlja inače nalazi. Ipak, sve deluje nekako monotono i nešto što se lako zaboravlja.

GRUPA B - DANSKA, FINSKA, BELGIJA, RUSIJA

Teško da ćete naći "dosadniji" dres od onoga koji je izabrala Danska. Jednostavno, gostujući i domaći dres liče kao na majice koje biste inače videli na časovima fizičkog. Bez ikakvih dodatnih detalja, koji bi istakli naciju ili učinili da se zemlja razlikuje od ostalih.

Finska je za razliku od prilično bliske Danske ipak otišla korak dalje. Na belom dresu dominira plavo-crni krst koji je inače simbol ove države, a sve nekako podseća na neke starije godine sa početka novog milenijuma.

Belgija je otišla na svoju standarnu varijantu. Crveni dres sa zlatnom prugom oko vrata. Jedni od najvećih favorita za osvajanje Evropskog prvenstva dodali su i interesantan detalj na sredini dresa, koji liči na otisak guma, ali generalno čitava varijanta lepo pristaje fudbalerima ove reprezentacije.

Za kraj imamo Rusiju. Nacionalni tim najveće zemlje Evrope nije previše eksperimentisao i menjao u odnosu na neke prethodne godine. Crvena boja dominira na "domaćem" dresu, a bela na "gostujućem" uz neke od simbola ove države koji su prošarani svetlijom bojom na bedrima.

GRUPA C - HOLANDIJA, UKRAJINA, AUSTRIJA, SEVERNA MAKEDONIJA

Holandski dresovi nekako uvek upadnu u oko. Razlog za to je izuzetno drečava narandžasta boja po kojoj su postali prepoznatljivi. Ni ovoga puta nisu odustali od slične kreacije, naprotiv, samo su je dodatno poboljšali.

Oko dresa Ukrajine, kao što znate povelo se najviše polemike. Morala je da reaguje UEFA koja je tražila od nacionalne selekcije ove zemlje da ukloni sporni natipis sa unutrašnosti na kojem piše "Za naše borce", kojim se aludira na sukob sa Rusijom. Videćemo da li će se oni na kraju povinovati ovoj odluci.

Ni Austrijanci nisu nešto mnogo marili za dres koji će nositi na Evropskom prvenstvu. Baš kao i Danci, nosiće crveno-bele kombinacije, koje više liče na majice i šortseve za čas fizičkog vaspitanja nego na dres nacionalnog tima. Doduše, ima tu nekih par šara koje ih izdvajaju.

Severni Makedonci očekivano imaju dominantno "sunce" na svom dresu. Nisu se posebno pripremali za predstojeće Evropsko prvenstvo u tom pogledu, pošto smo i u nekim ranijim kreacijama videli slična rešenja.

GRUPA D - ENGLESKA, ŠKOTSKA, HRVATSKA, ČEŠKA REPUBLIKA

Englezi su otišli u dve velike krajnosti na ovom Evropskom prvenstvu. Domaći dres liči na nešto što biste verovatno sa drugarima obukli na terminu malog fudbala, dok gostujući lični značajno pristojnije. Zapravo, plava i crvena boja se sjajno uklapaju, a kragne mu daju dodatnu svežinu.

Škoti su se odlučili da za pravljenje dresova pozovu "Adidas" i nisu pogrešili. Čuvena plava boja sa prugama dominira na dresu i nekako odlično pristaje fudbalerima sa severa Ujedinjenog Kraljevstva.

Dres Hrvatske mnogi su stavili u sam vrh kada govorimo o dizjanu na ovom Evropskom prvenstvu, neki čak i na prvo mesto. Prepoznatljiva crveno-bela šahovnica dominira na domaćem dresu, dok je gostujući crno-siv urađen na sličan način, ali sa manjim kvadratićima. Svakako zanimljiv koncept naših komšija.

Ni Česi nisu mnogo vremena uložili da osmisle svoj dres za Evropsko prvenstvo. Otprilike su išli po sistemu - "daj šta daš", pošto pored bele boje koja je dominantna na dresu, možemo videti samo još njihov logo fudbalske federacije. I ništa više.

GRUPA E - ŠPANIJA, ŠVEDSKA, POLJSKA, SLOVAČKA

Španija kao da je uzela i prekopirala dizajn koji je imala na prošlim prvenstvima. Zato mnogi navijači nisu pozitivno ocenili ovaj koncept, koji zaista izgleda lepo, ali očigledno je vreme da se nešto posle toliko vremena promeni.

Šveđani nas nekako bacaju na početak veka. Prost i jednostavan dres sa prugama podsetio nas je na nešto što smo viđali na prvenstvima između 1996. i 2004. godine. Ne izgleda to nimalo loše, naprotiv.

Da nema kragni, dresovi Poljske verovatno bi bili proglašeni za najgore na ovom Evropskom prvenstvu. Izgleda da je dresovima u crvenim i belim nijansama suđeno da budu na meti navijača ovog leta, ali zaista ako bolje pogledamo jedna od najvećih slovenskih zemalja nije se proslavila u svom zadatku.

Možda pomalo neočekivano, zaista prelepe dresove na ovom Evropskom šampionatu nosiće Slovaci. Svetloplave šare su dominante na tamnijoj pozadini, a u centru se nalazi veliki grb Fudbalskog saveza sa čuvenim Tatrama.

Mađari su se odlučili za standardan crveni dres sa belo-zelenom kragnom oko vrata. Mora se reći da izgleda lepo stilski, mada ponovo nije ništa posebno u pogledu nekih dodatnih detalja ili bilo čega drugog. U odnosu na Poljsku, Dansku i Češku - svakako je mnogo bolji.

Portugalci su opet odradili dobru stvar. Umesto standardnog dresa, navijačima su ponudili nešto što liči na polo-majicu i što realno može da se iskoristi i posle Evropskog šampionata za izlazak u grad. Drugi, beli dres sa zelenim prugama je takođe vrlo dobar.

Trenutno glavni favoriti za osvajanje naslova prvaka Evrope ušuškali su se u sredinu. Niti su želeli da eksperimentišu, niti su išli na nešto previše prosto. Razne horizontalne pruge dominiraju na njihovom dresu i može se reći da sve izgleda vrlo pristojno.

Od Nemaca se uvek očekuje mnogo kada je reč o dresovima, a oni su nam ovoga puta ponudili interesantnu kombinaciju sa rukavima u bojama njihove zastave. Naravno, u centru pažnje je bela boja sa crnim prugama i može se reći da sve izgleda prilično "gospodski".

Koji vam se dres najviše dopada? Za koji mislite da je najveći "promašaj" ovog Evropskog prvenstva? Pišite nam u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA