Peđa Mijatović o EURO, ali i o čuvenoj prečki iz 1998. godine: "Mislim da se više ne trese"

Heroj i tragičar 1998. godine * Postigao gol za Real u finalu Lige šampiona, a onda promašio penal na Svetskom prvenstvu

  • 0
Predrag Peđa Mijatović, Restoran Marinada, Intervju Foto: Nikola Tomić

Legendarni crnogorski fudbaler Peđa Mijatović pričao je u intervjuu za Vijesti o Evropskom prvenstvu, podsetio se svoje čuvene prečke, ali i najavio veliki spektakl u narednih mesec dana na EURO.

Iako je tokom karijere ima ogromna dostignuća, Mijatović će ostati upamćen po prečki protiv Holandije koju je pogodio 1998. godine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj.

- Nismo počeli onako kako treba – već na prvoj utakmici smo vidjeli da nam puno nekih fudbalskih stvari nedostaje, ali smo imali stvarno jednu talentovanu generaciju, koja je zavisila od početka utakmice. Ako sve krene kako treba, onda smo bili kadri da uradimo nešto nemoguće. Ukoliko krene sa problemima, onda je to mučenje - podseća se Mijatović, pa nastavlja:

- Uvek u fudbalskoj karijeri jednog igrača postoje dva momenta – jedan najlepši, najbrilijantniji i drugi najtraumatičniji. Prvi je svakako finale Lige šampiona u Amsterdamu sa Real Madridom, kada smo bili prvaci Evrope posle 32 godine. I kasnije, mesec dana posle, praktično negativna trauma, koja obeleži karijeru, a to je promašen penal i povratak kući. To je fudbal, to su stvari koje se dešavaju - rekao je Mijatović.

Potom je upotrebio i čuveno pitanje "Da li se još uvek trese ta prečka" i kratko je odgovorio.

- Mislim da ne, ali svakako moja najveća fudbalska trauma.

Izuzev priče o penalu, Mijatović se dotakao i Evropskog prvenstva 1992. godine, kada je zbog sankcija Jugoslavija bila sprečena da se takmiči, a umesto nje je na prvenstvo otišla Danska koja je i osvojila to takmičenje.

- Po nekoj logici možda je bilo i za očekivati da bi reprezentacija Jugoslavije na tom EP imala jednu zapaženu ulogu. Ne znam sad da li bi bili evropski prvaci, ali ako neko drugi iz grupe ode na EP umjesto vas i osvoji to EP, onda je logika da smo možda mogli očekivati neki istorijski uspeh.

Peđa Mijatović je pohvalio i fudbalsku reprezentaciju Severne Makedonije, koja je prema njegovim rečima napravila istorijski uspeh time što se kvalifikovala za ovo takmičenje.

- Sve zavisi od prve utakmice, mogu da iznenade, a može se desiti i da potpuno podbace i ne budu na nivou, videćemo nakon prve utakmice neke stvari.

Predrag Peđa Mijatović, Restoran Marinada, Intervju Foto: Nikola Tomić

Od zemalja koje učestvuju na prvenstvu, Mijatović ne vidi samo jednog favorita, jer prema njegovim rečima ima puno zemalja koje mogu da se bore za prvo mesto na ovom turniru.

Ali siguran je u jedno, očekuje nas fudbalska poslastica i ono što su svi navijači čekali već dugo vremena

- Svi mi, koji volimo fudbal, sa velikom željom i iščekivanjem ćemo ispratiti Evropsko prvenstvo i nadam se da će biti na fudbalskom nivou - istakao je Predrag Mijatović.

Video: Novopečena mlada dominira u kupaćem: Bivši igrač Zvezde uživa na medenom mesecu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA