≫ 

Hrvatska zaigrala "katanaćo", Sterling našao ključ: Engleska velikom pobedom krenula na "Vembliju"

Fudbaler Mančester sitija sredinom drugog poluvremena probio bedem Hrvata i doneo sva tri boda svojoj ekipi

  • 41
Engleska - Hrvatska

Foto: Tanjug / AP

Želela je Hrvatska barem bod sa ovog meča. Postavila je tako defanzivnu formaciju da je dugo delovalo da će izdržati i ponovo baciti Engleze u očaj. Napad je bio u sasvim drugom planu, Pikford gotovo da se nije oznojio, a imao je razloga da digne svoje dve rukavice u vazduh. Razlog je bio Rahim Sterling, koji je doneo pobedu svojoj reprezentaciji na početku Evropskog prvenstva - 1:0 (0:0).

Zasluženo je domaća ekipa pokupila sva tri boda. Zasigurno je pokazala bolji fudbal, imala je zrelije šanse, a možemo reći da ih Hrvatska nije uopšte ni imala. Sve "karte" bacila je na odbranu, a kada je ona poklekla, povratka nije bilo.

Kako je startovalo prvo poluvreme, delovalo je da ćemo zaista gledati "viktoriju" pred golom Hrvatske. Englezi su počeli da vrše pritisak od samog početka i već u petom minutu su imali veliku priliku da dođu do vođstva. Fil Foden se oslobodio svoje pratnje u kaznenom prostoru, uputio je udarac u suprotan ugao, ali je lopta na njegovu veliku žalost završila na desnoj stativi.

 

Manje-više, Englezi su nastavili da pritiskaju reprezentativce iz naše komšijske zemlje u narednih 15 minuta. Bilo je tu nekoliko odličnih prodora, naročito treba izdvojiti onaj nakon dodavanja Mejsona Maunta ka Rahimu Sterlingu, međutim fudbaler Mančester sitija nije uspeo da pronađe Harija Kejna na daljoj stativi, pa je i to palo u vodu.

Preostalih 15 minuta prvog poluvremena zaista nam nije donelo neke veće šanse, Hrvati su uspeli da "umrtve" igru maksimalno, što im je verovatno i bio plan pred sam početak utakmice. Međutim, nekih deset minuta po povratku sa odmora morali su da potpišu kapitulaciju.

Napad Engleske iz 57. minuta krenuo je po desnoj strani. Mejson Maunt je bio uključen u organizaciju, lopta je iz drugog plana došla do Filipsa u kaznenom prostoru, a ovaj je samo brzo uspeo da je prosledi do Rahima Sterlinga na realizaciju. Ofanzivac Mančester sitija se snašao i pored Livakovića "proturio" loptu u mrežu.

 

Nedugo potom je do velike šanse došao i Hari Kejn, samo koja četiri minuta kasnije. Našao se napadač Totenhema kod leve stative, mogao je samo da postavi nogu i prosledi loptu u mrežu, ali ga je omeo Joško Gvardiol koji ga je ujedno prosledio na stativu. Na svu sreću, napadaču Engleske nije falilo ništa i nastavio je utakmicu.

Usledio je nešto mirniji period utakmice, koji su na jednoj strani "presekli" Mejson Maunt udarcem preko prečke iz slobodnog udarca i Brozović na drugoj strani. Međutim, zaista je delovalo da Hrvatska nema recept kojim bi došla barem do jednog osvojenog boda na utakmici. Na čitavoj utakmici im je fokus bio na odbrani, što ih je na kraju koštalo, pa će kroz dve preostale utakmice protiv Škotske i Češke tražiti svoje mesto u daljoj fazi takmičenja.

Sa druge strane, Englezi su sasvim zasluženo odneli sva tri boda i gotovo su na pola puta do nokaut faze takmičenja, pošto ih do kraja objektivno gledano čekaju lakši rivali.

ENGLESKA - HRVATSKA 1:0 (0:0)

/Sterling 57/

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Gledalaca: 23.000

ENGLESKA (4-2-3-1): Pikford - Tripije, Mings, Stouns, Voker - Rajs, Filips - Sterling (od 90+3. Kalvert-Luin), Maunt, Foden (od 70. Rašford) - Kejn (od 81. Belingem).

HRVATSKA (4-1-4-1): Livaković - Gvardiol, Ćaleta-Car, Vida, Vrsaljko - Brozović (od 70. Vlašić) - Kovačić (od 85. Pašalić), Modrić, Perišić, Kramarić (od 70. Brekalo) - Rebić (od 78. Petković).

ŽUTI KARTON: Foden (Engleska) - Ćaleta-Car, Kovačić, Brozović (Hrvatska)

TOK UTAKMICE

KRAJ UTAKMICE: Pobeda Engleske na početku Evropskog prvenstva! Hrvatska nije mogla da dođe do boda u završnici.

90+3. minut: Izmena u Engleskoj, izašao je Sterling, a ušao je Kalvert-Luin.

90+1. minut: Četiri minuta kasnije će se igrati na "Vembliju".

88. minut: Domagoj Vida i Džud Belingem su se direktno sudarili, ući će tu lekarska ekipa kako bi se utvrdilo da je sve kako treba. Hrvatski fudbaler se pridigao, međutim Englez je još na zemlji. I on se pridigao.

85. minut: Malo tenzija na terenu između Kajla Vokera i Duja Ćaleta-Cara nakon slobodnog udarca Hrvatske, ali brzo se situacija smirila.

81. minut: Hrvatska ne deluje kao ekipa koja može da postigne gol do kraja utakmice. A selektor Engleske pravi izmenu - Džud Belingem će na teren umesto kapitena Harija Kejna koji će traku dodati nekom drugom igraču.

78. minut: Ekipa Hrvatske napravila je promenu, pa je Ante Rebić napustio teren, a umesto njega je tu Petković.

75. minut: Sada je i Stouns završio na zemlji, ali na svu sreću se nije povredio i izašao je van terena. Nastaviće utakmicu.

70. minut: Natrčao je na loptu Brozović posle kornera Hrvatske, ali nema gola. Videćemo izmene sada u gostujućoj ekipi. Brozović izlazi, a Vlašić ulazi. Dok će Josip Brekalo zameniti Andreja Kramarića. Na drugoj strani je izašao Fil Foden, a ušao je Markus Rašford.

Engleska - Hrvatska

Foto: Tanjug / AP

67. minut: Mejson Maunt! Au, ova lopta je otišla malo preko prečke. Želeo je iznad Livakovića da pošalje loptu u mrežu, ali je ona preletela prečku za nekih desetak centimetara.

66. minut: Kontra Engleske, Maunt se zaleteo svom brzinom ka golu, a Marcelo Brozović ga je srušio i zaradio novi žuti karton. Šansa za šut ili centaršut iz slobodnog udarca.

65. minut: Sada prete i Hrvati. Kovačić je izblokiran, Rebić je prihvatio loptu i uputio je pored leve stative. Nije se najbolje snašao na nekih deset metara.

64. minut: Fil Foden ulazi u sudijsku beležnicu, ali iz pogrešnog razloga. Oštro je startovao na sredini terena, a na asistenciju pomoćnog sudije, Danijele Orsato mu pokazuje žuti karton.

61. minut: Kakva šansa za Harija Kejna! Joško Gvardiol je u poslednjem trenutku intervenisao, a "Harikejn" je prebacio gol sa dva metra. Fudbaler Totenhema se nakon toga zakucao u stativu. Nije baš dobar izraz lica jednog od najboljih napadača na ovom Evropskom prvenstvu. Deluje da će moći da nastavi utakmicu.

57. minut: GOL, 1-0! RAHIM STERLING! Engleska vodi posle sjajne akcije, Filips se ubacio iz drugog plana po desnoj strani, dodao do Sterlinga na deset metara, a ovaj je matirao Livakovića udarcem po zemlji.

 

54. minut: Konačno jedan udarac za Hrvate - Luka Modrić je šutirao po zemlji, ali direktno u golmana Pikforda. To je prvi udarac gostujuće reprezentacije u okvir gola na ovoj utakmici.

53. minut: Hrvatska i dalje uspeva da ograniči napadače Engleske. Hari Kejn gotovo da nije ni pipnuo loptu u dosadašnjem toku utakmice, a ništa bolje se ne snalaze ni ostali. Nikada se to ne bi dalo reći posle onih uvodnih 20 minuta.

48. minut: Vrlo oštar start Matea Kovačića nad Mejsonom Mauntom, a sudija Danijele Orsato je odmah izvadio žuti karton. Sasvim opravdano, dalo se to videti i na ponovljenom snimku ove situacije.

46. minut: Počelo je drugo poluvreme na "Vembliju", prvi napad imaju reprezentativci Hrvatske.

POLUVREME: Gotovo da nismo imali prekid u ovom prvom delu igre, pa sudija Danijele Orsato odmah šalje igrače u svlačionicu. Nema golova posle prvih 45 minuta u Londonu.

43. minut: Tripije je pokušao, ali taj udarac nije uspeo da pređe ni preko živog zida. Hrabro je podmetnuo glavu Perišić, koji je tu loptu skrenuo u aut. Hrvatska se još jednom odbranila. Bližimo se kraju prvog dela igre.

41. minut: Problem za Hrvate, Ćaleta-Car je igrao rukom na ivici kaznenog prostora. Dobio je žuti karton, a Maunt ili Tripije će šutirati sa nekih 17 metara.

39. minut: Pokušali su Englezi jednom dugom loptom da iznenade Hrvate, ali je Filips na njihovu nesreću već u izgradnji akcije bio u ofsajdu.

35. minut: Već dobrih 10 minuta se zaista ništa ne dešava na "Vembliju". Hrvatska je uspela u svojoj nameri da "umrtvi" igru i Engleska sve teže dolazi do gola i neke izglednije prilike. Navijači traže do domaćih fudbalera nešto agresivniju i bržu igru.

30. minut: Isteklo je tačno pola časa od početka utakmice, a golove još nemamo. Trenutno nema nikakvih specijalnih dešavanja na terenu, a u posedu lopte je uglavnom reprezentacija Hrvatske.

26. minut: Strašno neprecizan udarac Rahima Sterlinga. Odlično se kretao po ivici kaznenog prostora, ali je na kraju lopta završila "nebu pod oblake". Odmah na drugoj strani, na sličan način šutira Perišić.

Engleska - Hrvatska

Foto: Tanjug / AP

24. minut: Pritisak Engleske je konačno malo popustio, pa smo se delimično preselili na drugu polovinu terena. Šime Vrsaljko je uputio korektan centaršut, ali u srcu kaznenog prostora nije bilo nikoga ko bi mogao da ga dočeka. Inače, na klupi Engleske nema Džejdona Sanča, što je poprilično iznenađenje, ali nema informacija zašto se Geret Sautgejt odlučio da ga odstrani.

20. minut: Mejson Maunt je imao perfektno dodavanje do Sterlinga, ali je igrač Mančester sitija "uprskao" napad, pošto nije uspeo da pronađe Harija Kejna na drugoj stativi. Navijači Engleske svakako mogu da budu zadovoljni učinjenim za sada.

16. minut: Marcelo Brozović je napravio prekršaj na nekih 30 metara od gola po sredini terena. Usledio je centaršut Tripijea, koji je dočekao Hari Kejn, ali je bio u ofsajdu, pa ni od ovog napada fudbalera Engleske "nema ništa".

13. minut: Reprezentacija Hrvatske za sada izgleda jako loše. Englezi drže loptu, stvaraju pritisak i stvarno je pitanje trenutka kada će domaći "probiti" bedem pred njihovom mrežom i postići prvi pogodak.

8. minut: Ređaju se prilike pred golom reprezentacije Hrvatske. Ćaleta-Car izbacio je loptu u korner, nakon što je ona došla do Sterlinga na petercu. Filips je posle kornera natrčao na loptu, ali je Livaković dobro odreagovao.

5. minut: STATIVA! Mogao je Fil Foden da dovede Englesku u rano vođstvo na "Vembliju"! Sam je iskreirao poziciju na nekih 15 metara od gola, šutirao je u suprotan ugao, ali nije imao sreće da lopta završi  u mreži.

 

1. minut: Utakmica je upravo počela. Pre prvog zvižduka Danijelea Orsata, fudbaleri Engleske su klečali u znak borbe protiv rasizma, dok im se Hrvati nisu priključili.

* Trenutno je u toku intoniranje himni, a da napomenemo da je glavni sudija ovog meča Danijele Orsato iz Italije. Na stadionu je prisutno oko 23.000 gledalaca, odnosno četvrtina ukupnog kapaciteta "Vemblija".

* Poštovani čitaoci Telegraf Sporta, dobro nam došli na još jedan tekstualni prenos utakmica Evropskog prvenstva! Današnji dan započećemo susretom između Engleske i Hrvatske na "Vembliju" u Londonu. Vreme u prestonici Ujedinjenog Kraljevstva je sunčano, bez oblaka na nebu, a temperatura je 26 stepeni.

PRE UTAKMICE

Ovaj meč igra se u okviru Grupe D, u kojoj su još Česi i Škoti - grupe koja je čekala Srbiju da je uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo u meču odluke sa Škotskom. Meč Čeha i Škota igra se dan kasnije, takođe od 15, a danas su na programu dva meča grupe C u kojima se sastaju Austrija - Severna Makedonija i Ukrajina - Holandija.

Video: Dileta Leota žarila i palila na prvoj utakmici na Euru: Bodrila Italiju sa dečkom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 534

    13. jun 2021 | 15:43

    70 % gledalaca u hrvatskoj u ovom trenutku gleda Rolan Garos.

  • Filip

    13. jun 2021 | 16:02

    To nisu komsije nego neprijatelji

  • Liger

    13. jun 2021 | 14:16

    Cuj nesudjenu grupu Srbije... pa Srbija sa ovakvim igracima i igrom bi sluzila za gol razliku u ovoj grupi... necemo mi skoro ni na Svetsko, ni na Evropsko prvenstvo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA