≫ 

Propali "snovi" Severne Makedonije: Pandev postigao istorijski gol, Austrijanci im ukrali tri boda

Nisu loše odigrale naše južne komšije, naprotiv

  • 17
Austrija - Severna Makedonija

Foto: Tanjug / AP

Mogla je Severna Makedonija do istorijskog boda na debiju na Evropskom prvenstvu, ali se na tom putu "preprečila" Austrija. Mogu naše južne komšije da budu naročito ponosne, odigrale su zaista kvalitetan meč, imali su Makedonci su fantastične prilike, mogao je epilog da bude drugačiji, ali će se na prve poene ipak sačekati. Gregorič i Arnautović su im pokvarili planove - 3:1 (1:1).

Gledali smo prilično interesantno prvo poluvreme u Bukureštu. Nakon nekih desetak minuta "ispitivanja" snaga, fudbaleri Austrije su krenuli svom silom napred, što im se isplatilo u 17. minutu utakmice. Odličan centaršut Marsela Zabicera dočekao je Stefan Lajner na desnoj stativi i bez ikakvih poteškoća poslao je loptu u malu mrežu. Činilo se tada da će Severna Makedonija podići belu zastavicu.

 

Naročito je tako delovalo u narednih 7-8 minuta, pošto je Severna Makedonija delovala kao "razbijena četa". U tom trenutku je bilo neophodno i malo sportske, herojske sreće, koja se i desila u 28. minutu susreta.

Spetljali su se tada u zadnjoj liniji odbrane Austrije, lopta se odbijala kao na fliepru do golamana Bahmana, koji nije uspeo lepo da je zagradi, ona je došla do čuvenog Gorana Pandeva, a ovaj je uspeo da je prosledi u praznu mrežu. Tada su južne komšije krenule da grade svoju igru onako kako je njima to najviše odgovaralo - potpuno su spustili ritam i održali na snazi rezultat do kraja poluvremena.

 

Po povratku sa pauze gledali smo nešto drugačiju Makedoniju. Umesto igrača koji su veći deo prvog poluvremena "sedeli" nazad, sada smo gledali male "osice", koje su napadale fudbalere Austrije jako duboko i pokušavale da preotmu loptu. Nisu uspeli u toj nameri, ali su u 63. minutu imali veliku priliku da povedu kada je Enes Bardhi dodao sjajnu loptu do Nikolovskog, ali je Bahman u ovoj prilici ipak reagovao nešto staloženije i na vreme je istrčao da spreči katastrofu.

Samo dva minuta kasnije u glavnoj ulozi na drugoj strani bio je golman Severne Makedonije, Dimitrijevski. Šutirao je glavom Gregorič posle dobrog centaršuta, već je delovalo da je čuvar mreže naših komšija savladan, ali je skočio kao mačka i vrhovima prstiju skrenuo je loptu u korner.

Međutim, nije bilo odbrane u 78. minutu od sjajnog Alabe, koji je razbio odbranu Severne Makedonije. Prošao je po levom boku, uputio fantastičan centaršut, a loptu je dočekao Gregorič na petercu i samo je pružio nogu kako bi je prosledio u gol iza golmana Dimitrijevskog. Kao da su svi brodovi tada potonuli Makedoncima.

 

To se na kraju i desilo u 90. minutu. Arnautović je dograbio jednu loptu nakon greške odbrane Severne Makedonije, obišao je nekoliko fudbalera, a na kraju je postavio konačnih 3:1 šutem po zemlji.

 

AUSTRIJA - SEVERNA MAKEDONIJA 3:1 (1:1)

/Lajner 17, Gregorič 78, Arnautović 90 - Pandev 28/

TOK UTAKMICE

KRAJ UTAKMICE: Pobeda za Austrijance.

90+1. minut: Četiri minuta nadoknade ćemo gledati u Bukureštu.

90. minut: GOL, 3-1! Arnautović je postigao gol! Stali su igrači Makedonije, lopta je došla do njega, nikoga nije bilo oko austrijskog fudbalera i time je reprezentacija naših južnih komšija matirana.

87. minut: Još jedna izmena u ekipi Severne Makedonije. Musliju je izašao, a ušao je Ristovski. Slobodan udarac za južne komšije, ali je lopta završila daleko u gol-autu.

84. minut: Trči se sada na sve strane. Imala je kontru Severna Makedonija, a potom je Austrija imala udarac iz ugla. Alaba je dobro centrirao, ali se Makedonija odbranila i žuti karton je zaradio Lajner.

82. minut: Izmena u ekipi Severne Makedonije. Enes Bardhi je izašao, a ušao je Tričkovski.

78. minut: GOL, 2-1! Alaba je kreirao akciju Austrijanaca, centrirao je sa leve strane i Gregorič se najbolje snašao na petercu. Nije tu bilo problema. Velika šteta za naše južne komšije i ogromna radost u taboru Austrije.

 

74. minut: Sjajna kontra Severne Makedonije! Alioski je dodao loptu do Elmasa, prethodno je Pandev uspeo je da je propusti, ali je udarac izblokiran. Pokazuju naše južne komšije da mogu da pariraju rivalima.

71. minut: Slobodno možemo reći da je tempo posle dve velike prilike opao. Pokušavaju Austrijanci da dođu do pobede, uglavnom su oni u posedu lopte, ali nije bilo nekih konkretnijih šansi.

65. minut: KAKAVA ŠANSA ZA AUSTRIJU?! Gregorič je šutirao glavom ka golu, delovalo je da će to biti gol, ali je sjajno reagovao Dimitrijevski! Veliki spas za naše južne komšije, ne bi bilo dobro da su sada primili gol.

64. minut: Dve izmene za Severnu Makedoniju. Trajkovski i Nikolov su izašli, dok su na teren ušli Kostadinov i Bejtulai.

63. minut: VELIKA ŠANSA ZA MAKEDONIJU! Enes Bardi je proigrao Nikolova, ali je Bahman ovaj put istrčao u pravom trenutku i sprečio vođstvo naših južnih komšija. Pandev je potom šutirao iz prve, ali je ta lopta otišla preko prečke.

59. minut: Izmene u Austriji. Baumgartner je izašao, a ušao je Gregorič. Jedan centarfor menja drugog. Marko Arnautović će odigrati pola sata danas, pošto je Saša Kalajdžić izašao napolje.

57. minut: Austrija je sada preuzela inicijativu, a čuju se jako, jako bučni zvižduci. Očigledno je veći broj Severnih Makedonaca prisutan u Bukureštu u odnosu na Austrijance. Golman Severne Makedonije, Dimitrijevski je na zemlji, nadamo se da je sa njim sve kako treba.

52. minut: Frka nakon oštrog starta Alioskog. Okupio se veliki broj igrača na malom prostoru, a Alaba smiruje situaciju. Fudbaler Severne Makedonije je izdvojen sa strane od arbitra Ekberga i dobija samo žuti karton. Očekivano, mada je to bilo baš neoprezno.

49. minut: Za razliku od prvog poluvremena, kada su uglavnom "sedeli" nazad, Severni Makedonci su se ovoga puta odlučili na drugačiji pristup i vrše pritisak na odbranu Austrijanaca. Videćemo koliko će to potrajati.

46. minut: Počelo je drugo poluvreme u Bukureštu. I jedni i drugi žele da dođu do tri vredna boda na startu Evropskog prvenstva.

* Izmena na poluvremenu u ekipi Austrije. Izašao je Dragović, a ušao je Linhart.

POLUVREME: Ništa se nije desilo u nadoknadi, vreme je za 15 minuta odmora. Severni Makedonci imaju sasvim zadovoljavajući rezultat protiv Austrije.

45. minut: Velkovski se ponovo našao ispred Saše Kalajdžića i izbacio je loptu u korner. Alaba je loše izveo udarac iz ugla, a četvrti sudija je pokazao da će se igrati još dva minuta u Bukureštu u ovom poluvremenu.

42. minut: Baš kao na meču Engleska - Hrvatska koji smo pratili ranije danas, završnica prvog poluvremena protiče uglavnom u igri na sredini terena. Severni Makedonci se uspešno brane, a nakon svega Trajkovski je zaradio žuti karton nakon udarca u lice Dragovića pri skoku.

35. minut: Nakon gola Severne Makedonije igra se malo primirila. Uglavnom se igra na sredini terena, pa polako čekamo završnih 10 minuta ovog prvog poluvremena.

28. minut: GOL, 1-1! GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL ZA SEVERNU MAKEDONIJU! GORAN PANDEV! Austrijanci su se spetljali, golman Bahman je ispustio loptu koja je bukvalno legla na nogu Goranu Pandevu, a ovaj je samo prosledio loptu u praznu mrežu!

 

25. minut: Severna Makedonija je sada imala slobodan udarac iskosa sa desne strane terena. Alioski je preuzeo ulogu izvođača, dobro je odradio svoj deo posla, ali je neko od njegovih saigrača bio u ofsajdu, pa je ta prilika "propala".

21. minut: Austrijanci su se dodatno opustili nakon postignutog gola i u potpunosti su preuzeli inicijativu na ovom meču. Severna Makedonija pokušava da ostavi glavu iznad vode, ali su sada Zabicer i Kalajdžić umalo doveli crveno-bele do drugog gola. Dimitrijevski je odbranio šut upućen izbliza.

17. minut: GOL, 1-0! LAJNER! AUSTRIJA VODI! Zabicer je sa desne strane terena centrirao i niko nije izašao na njega, a Lajner se našao na pravom mestu na levoj stativi i prosledio je loptu u malu mrežu.

 

14. minut: Glavni sudija, Andreas Ekberg iz Švedske pustio je nešto oštriju igru i za sada ne sankcioniše veliki broj evidentnih prekršaja. I dalje se uglavnom ide na sredini terena, a Makedonci su usporili igru.

9. minut: Pokušao je Baumgartner glavom da ugrozi golmana Severne Makedonije, ali je taj šut bio zaista "mlitav" i završio je u rukama Dimitrijevskog. Potom se u narednom napadu južnih komšija spetljao Enes Bardhi.

5. minut: U uvodnih nekoliko minuta uglavnom se igra na sredini terena. Makedonci se nisu uplašili Austrijanaca i par puta su uspeli da dođu do ozbiljnijih pozicija. Trajkovski nije uspeo da primi loptu u kaznenom prostoru posle dodavanja Alioskog.

1. minut: Utakmica u Bukureštu je počela, a prvi napad na utakmici imala je reprezentacija Austrije. Nijedna od dve selekcije nije klečala u borbi protiv rasizma.

* Glavni sudija na večerašnjoj utakmici biće Andreas Ekberg iz Švedske, a na stadionu u Bukureštu dozvoljeno je prisustvo oko 13.000 gledalaca. Videli smo da će i jedni i drugi imati podršku sa tribina. U toku je izvođenje nacionalnih himni.

* Poštovani čitaoci Telegraf Sporta, dobro nam došli na još jedan tekstualni prenos utakmica Evropskog prvenstva. Od 18.00 časova "družimo" se sa Austrijom i Severnom Makedonijom u Bukureštu. Vreme u rumunskoj prestonici je promenljivo oblačno, temperatura je idealna za igranje fudbala - 19 stepeni.

PRE UTAKMICE

Iako je ovo prvi meč Severne Makedonije na nekom EURU, to nikako ne znači da se ranije nisu sastajale na većim takmičenjima. Naprotiv, poslednje okršaje gledali smo 2019. godine, kada su Austrijanci dva puta odneli pobede. U Skoplju je bilo 4:1 za crveno-bele, a u Beču 2:1. Međutim, mnogo toga se promenilo u međuvremenu kod naših južnih komšija.

Videćemo da li će to biti dovoljno za pobedu.

 

Video: Dileta Leota žarila i palila na prvoj utakmici na Euru: Bodrila Italiju sa dečkom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    13. jun 2021 | 18:38

    Navijam za Austriju, tamo igraju Srbi, a ne za Makedoniju gde igra šiptarija.

  • Pele

    13. jun 2021 | 18:43

    Kad vidim kakve ekipe poput makedonije, austrije, velsa itd . učestvuju na EP a nas nema smuči mi se.

  • i te kako i te kako

    13. jun 2021 | 18:19

    napred nasi ajmo austrija udri

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA