≫ 

Krihovjak "sasekao krila" Poljacima, Slovačka minijaturom Maka i majstorijom Škrinjara uzela bodove!

Taktički odličan meč Slovaka na početku Evropskog prvenstva

  • 8
Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija, Poljska - Slovačka Foto: Tanjug/AP

Fantastičan meč u Sankt Peterburgu! Iako nismo gledali dve najbolje ekipe na Evropskom prvenstvu, gledali smo zaista sjajan fudbal. Pobeda je na kraju pripala Slovacima, koji su odigrali odličan meč taktički, a na kraju su bili potpomognuti "glupošću" Gregorža Krihovjaka, koji je ostavio svoje saigrače na cedilu sredinom drugog poluvremena posle nepotrebnog starta i drugog žutog kartona. Znao je da je time presudio svojoj ekipi - 1:2 (0:1).

Mora se reći da smo gledali jedan veoma borben duel danas u Sankt Peterburgu. Iako nijedna od dve reprezentacije ne mogu da se pohvale nekim preterano kvalitetnim sastavima (izuzev par imena), gledali smo otvorenu utakmicu i visok tempo tokom dobrog dela meča.

U prvom poluvremenu je težište igre uglavnom bilo ispred gola poljske reprezentacije. Slovački defanzivci su odlično zatvorili poljske napadače, koji su pogled ka golu dobijali tek iz daljine, odakle zaista nisu mogli da računaju na postizanje gola. Pogotovo je ograničen bio Robert Levandovski.

Već u 14. minutu videli smo prvu veću pretnju Slovaka. Probio je Duda po levoj strani potpuno sam, a onda je uputio udarac po zemlji koji je završio u spoljnoj strani mreže. Ali kada nisu tada došli do pogotka, samo četiri minuta kasnije su naplatili dobru igru.

Kao brzi voz prošao je Robert Mak pored defanzivaca Poljske, došao je pred golmana Ščensnog i šutirao je po zemlji. Lopta je prvo udarila stativu, a potom se odbila od njega iza leđa. Bio je to pravi šok za Poljake, ali opet sasvim očekivan s obzirom na razvoj situacije.

Do kraja prvog poluvremena vredi istaći još dve šanse i to obe za reprezentaciju Slovačke. Prvo je Pekarik šutirao sa ivice kaznenog prostora, a onda je u 36. minutu Marek Hamšik pokušao da zapreti sa nekih 20 metara. Međutim, daleko je to bilo od neke stopostotne prilike.

Tek pošto smo se vratili na teren u drugom poluvremenu, reprezentacija Poljske je izjednačila. Martin Ribas probio se po levoj strani igrališta, odlučio se da odigra povratnu loptu na peterac, što je bio pun pogodak, pošto je tamo čekao Karol Lineti i - pao je pogodak!

Poljacima je to dalo "krila" da polete napred, ali su im sasečena u 62. minutu utakmice. Gregorž Krihovjak je tada napravio glupost, dobio je drugi žuti karton, što je bila opravdana odluka Ovidijua Hacegana i Slovaci su ponovo povratili dah života.

Krenuli su na sve ili ništa i to im se isplatilo. Korner u 68. minutu izveden je na perfektan način, odličnu tehniku pokazao je Škrinjar koji je prebacio loptu sa jedne na drugu nogu na deset metara i poslao je kroz šumu igrača u gol.

Pokušavali su Poljaci na sve načine da dođu do izjednačujućeg pogotka, a najbolju šansu za to imali su u prvom minutu nadoknade. Tada je lopta došla do Jana Bednareka na ivici kaznenog prostora, ovaj je šutirao po zemlji, golman Slovačke je već bio savladan, ali je ona otišla pored leve stative. To je bila poslednja nada

POLJSKA - SLOVAČKA 1:2 (0:1)

/Lineti 46 - Ščensni 18ag, Škrinjar 68/

TOK UTAKMICE

KRAJ UTAKMICE: Pobeda je pripala Slovacima, sasvim zasluženo.

90+4. minut: Sjajan udarac Šviderskog u gornji levi ugao! Ali brani golman Slovačke, još minut do kraja utakmice...

90+1. minut: Velika šansa za Poljake. Bednarek je ostao sam u kaznenom prostoru, šutirao je, ali je lopta otišla pored gola. Greguš ulazi umesto Dude u timu Slovačke, četiri minuta nadoknade pokazao je Hacegan.

88. minut: Imali su Poljaci dobru šansu posle kornera, međutim, nije stigao do te lopte Levandovski na petercu.

87. minut: Sada menjaju i Slovaci. Haraslin je izašao zajedno sa Makom, a ušli su Duriš i Suslov. Ništa specijalno se ne dešava u poslednjih par minuta.

85. minut: Poljaci su imali korner, lopta je došla do Puhača na ivici kaznenog prosotra, ali gola nema. Izmene u Poljskoj posle ovog napada - ušli su Moder i Sviderski, a izašli Klih i Zjelinski.

79. minut: Dve promene su napravili Slovaci. Izašao je Hromada zajedno sa Pekarikom, dok su Hrosovski i Koščelnik ušli za poslednjih desetak minuta.

77. minut: Šut Jana Bednareka sa skoro deset metara glavom očekivano nije bio pretnja za gol slovačke selekcije. Ostalo je nešto manje od 13 minuta do kraja utakmice.

74. minut: Promene u Poljskoj. Karol Lineti je morao da napusti teren, a umesto njega je tu Frankovski. Izašao je još Ribas, a na terenu je Puhač.

68. minut: GOOOL, 1-2! Vraća Slovačka prednost! Korner je izveden sa desne strane, lopta je došla do Milana Škrinjara na 11 metara, a ovaj je šutirao iz prve i tehnički perfektno je sve izveo. Prebacio je loptu sa desne na levu nogu.

63. minut: CRVENI KARTON! POLJACI OSTAJU SA IGRAČEM MANJE! Krihovjak je dobio drugi žuti karton posle nepromišljenog starta nad Hromadom. Opravdano je Hacegan dodelio drugi karton igraču Poljske, koja će imati probleme do kraja utakmice.

Poljska - Slovačka Foto: Tanjug / AP

59. minut: Očekivano, šutirao je Levandovski, ali je lopta završila na glavi Škrinjara, a potom i u korneru. Udarac iz ugla, a onda još jedan, međutim Slovačka se uspešno odbranila ovaj put.

57. minut: Slovaci gotovo da ne mogu da dođu do lopte na početku drugog poluvremena. Mnogo lakše i relaksiranije igraju Poljaci, a sada će imati slobodan udarac iz obećavajuće pozicije iskosa sa 18 metara. Iskušenje za Dubravku...

52. minut: Potpuno drugačiji fudbal gledamo na početku drugog poluvremena. Sada su Poljaci uglavnom ti koji napadaju, imali su udarac iz ugla, a Glik je glavom poslao loptu preko prečke.

46. minut: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL, 1-1! Pa nismo časno ni krenuli, a Poljaci su izjednačili. Maćej Ribus je sjajno prošao po istoj onoj strani po kojoj je Robert Mak prošao kada je postigao gol za Slovake, ali se on odlučio da vrati povratni pas na peterac, a tamo se našao Karol Lineti i postigao gol po zemlji.

POLUVREME: Sudija Ovidiju Hacegan označio je kraj prvog poluvremena. Slovaci daleko zadovoljniji, pošto vode nakon autogola Ščensnog, a za to je najzaslužniji bio Robert Mak, koji je napravio sjajnu minijaturu.

45. minut: Mora se zaista primetiti da nijedna lopta Poljaka sa boka nije došla do nekog njihovog fudbalera u kaznenom prostoru. Slovaci se dobro brane, gotovo da su skroz neutralisali Levandovskog u napadu. Igraće se jedan minut nadoknade.

42. minut: Nakon što smo dobar deo prvog poluvremena gledali visok tempo na obe strane terena, konačno je usledio period nešto mirnije igre, koju je prekinuo Robert Levandovski, koji tek sada upućuje svoj prvi ozbiljniji udarac ka golu. Međutim, i ona je otišla prilično daleko pored desne stative.

36. minut: Nije to onaj Marek Hamšik iz najboljih igračkih dana... Ponovo je Slovačka imala dobru poziciju iz kontre, ali je fudbaler Geteborga loptu poslao pored gola po zemlji.

34. minut: Još jedan udarac Slovačke u okvir gola, ovoga puta je Kucka uputio šut glavom, ali je on završio pravo u rukama Ščensnog. Krihovjak u narednom napadu Poljske uspeva da "odapne" strelu, ali nije bio precizan, lopta je otišla preko prečke.

29. minut: Spustio se malo ritam u ovih par poslednjih minuta. Igra se uglavnom na sredini terena, mada se da primetiti da su Poljaci nešto "stegnutiji" i kao da oklevaju da krenu napred. Sa druge strane, Slovaci tih problema nemaju.

25. minut: Slovaci su sve opasniji posle postignutog gola. Pekarik je šutirao iz daljine i izborio je korner, a prethodno je Haraslin "naređao" nekoliko defanzivaca Poljske. Posle udarca iz ugla nije bilo neke veće pretnje. Na kraju je Kucka šutirao, ali je lopta otišla preko gola.

22. minut: Razmahao se Hacegan, pa je sada i Kričovjak dobio žuti karton zbog starta nad Hromadom.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija, Poljska - Slovačka Foto: Tanjug/AP

20. minut: Samo dva minuta kasnije imamo i prvi žuti karton na meču. Ovidiju Hacegan ga pokazuje Hubočanu iz reprezentacije Slovačke, zbog prekršaja nad Kričovjakom.

18. minut: GOOOOOOOOL, 0-1! KAKAV GOL ROBERTA MAKA! Bio je strelac na poslednjem duelu Poljske i Slovačke pre osam godina, strelac je i danas! Kakva minijatura slovačkog fudbalera, koji je probio po levoj strani terena, izbio sam iskosa pred golmana Ščensnog i lopta je prošla po zemlji u mrežu. Na kraju je ovaj gol ipak pripisan kao autogol Ščensnog, pošto se lopta od stative prvo odbila od njega pre nego što je završila u mreži. Svakako, najveće zasluge za gol idu Robertu Maku.

16. minut: Vrlo loš centaršut Maćeja Ribuša nakon centaršuta, lopta je preletela apsolutno sve fudbalere u kaznenom prostoru, pa će Poljska morati da gradi akciju za gol iz neke druge prilike.

14. minut: Kakva minijatura Dude! Prošao je po levoj strani potpuno sam, izbacio je jednog defanzivca Poljske, a potom je uputio udarac ka golu po zemlji. Na njegovu nesreću, lopta je završila pored gola.

10. minut: Poljaci u poslednjih pet minuta imaju inicijativu. Lopta uglavnom kruži oko šesnaesterca Slovačke, bilo je tu nekoliko pokušaja da se ona ubaci na peterac, ali su fudbaleri u plavom svaki put bez problema otklonili opasnost.

5. minut: Dva puta u samo dva minuta je pokušao da zapreti Robert Levandovski. Međutim, oba puta je izblokiran od strane slovačkih defanizavaca. Bez obzira na sve, igra se prilično otvoreno na startu.

3. minut: Reprezentacija Slovačke je već u trećem minutu mogla da zapreti nešto ozbiljnije. Bio je to slobodan udarac sa leve strane, centrirao je Marek Hamšik, lopta je došla do jednog fudbalera u plavom dresu, ali od akcije nije bilo ništa, pošto su Poljaci pročitali nameru rivala.

1. minut: Utakmica između Poljske i Slovačke upravo je počela, a prvi napad imali su fudbaleri Slovačke.

* Kao što smo pomenuli u najavi utakmice, glavni sudija biće Ovidiju Hacegan iz Rumunije, pomagaće mu Radu Gingulek i Sebastijan George, dok će četvrti arbitar biti Ištvan Kovač. U VAR sobi sedeće italijansko-francuska kombinacija koju čine Marko di Belo, Žerom Brisar, Filipo Meli i Masimilijano Irati. Ekipe predvođene arbitrima izlaze na teren stadiona u Sankt Peterburgu, posle čega će uslediti intoniranje himni.

* Poštovani čitaoci Telegraf Sporta, želimo vam dobrodošlicu na još jedan tekstualni prenos utakmice sa ovog Evropskog prvenstva. Ovog puta družimo se sa reprezentacijama Poljske i Slovačke, koje će svoj prvi duel na EURU odigrati u Sankt Peterburgu. Vreme u jednom od najvećih ruskih gradova je sunčano, a temperatura je idealna za igranje fudbala - 18 stepeni.

PRE UTAKMICE

I jedni i drugi krenuće u napad sa svojim najjačim adutima. U špicu poljskog tima naći će se najbolji strelac Bundeslige ove sezone, Robert Levandovski, dok će na drugoj strani najveća pažnja biti usmerena na Mareka Hamšika, koji je svoju karijeru ove sezone odlučio da nastavi u redovima švedskog Geteborga. Bez obzira na to, u njemu se krije sasvim dovoljno snage i od njega se očekuje da povuče Slovake ka jako vredna tri boda.

Dve reprezentacije su se ukupno pet puta sastale međusobno u ovom veku, ali se poslednji put to desilo sada već davnog 15. novembra 2013. godine. Tada je uspešnija bila Slovačka koja je golovima Juraja Kucke i Roberta Maka slavila u prijateljskoj utakmici.

Večerašnji meč sudiće dobro poznati sudija Ovidiju Hacegan, oko kojeg se napravila ona velika polemika na susretu između PSŽ-a i Bašakšehira, kada je njegov četvrti pomoćnik izrazio jedan pomalo škakljiv gest prema klupi turske ekipe, nazvavši jednog fudbalera "negru", što na rumunskom jeziku znači "crn". Kasnije se izvinio i sve je brzo razrešeno.

Pogledajte i kompletne sastave dve ekipe za večeras.

Video: Dileta Leota žarila i palila na prvoj utakmici na Euru: Bodrila Italiju sa dečkom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лидери

    14. jun 2021 | 18:04

    Први пут да нема преноса првенства од када пратим фудбал а пратим га педесет година.. А ТВ се уредно плаћа и чекамо Бољи Живот СРАМОТА

  • 534

    14. jun 2021 | 19:27

    Navijam samo za one koji nisu priznali Kosovo. Napred Slovačka.

  • Aca

    14. jun 2021 | 18:29

    Bruka za Drzavu bruka nema prenos Evropskog prvenstva!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA