≫ 

Rusi spektakularnim golom srušili najveću senzaciju Eura, dobili bitku na Baltiku s Fincima

Mirančuk postao junak Rusije

  • 7
EURO, Finska, Rusija AP Photo/Tanjug

Fudbaleri Rusije savladali su Finsku u prvoj utakmici drugog kola Evropskog prvenstva sa 1:0, a jedini pogodak je postigao Aleksej Mirančuk, fudbaler Atalante.

Ovom pobedom su preživeli i ostali u igri za nokaut fazu, a sada obe ekipe imaju po tri boda u grupi B.

Na terenu je tokom meča bila prava "hokejaška tuča", jer su Finci bili nešto grublji u duelima i izuzetno borbeni, ali na kraju nisu uspeli da naprave još jedno čudo posle pobede nad Danskom u prvom kolu.

Rusija - Finska 1:0

(Mirančuk 45+3)

Rusija: Safonov – Mario Fernandeš (od 26. Karavaev), Divejev, Džikija, Kuzjaev – Zobnin, Barinov, Ozdoev (od. 61. Žemaletdinov) – Aleksej Mirančuk (od 85. Muhin), Golovin, Dzjuba (od 85. Sobolev). Selektor: Stanislav Čerčesov.

Finska: Hradecki – Toivio (od 85. Jensen), Arajuri, O'Šonesi – Šuler (od 67. Kauko), Kamara, Raitala (od 75. Soiri), Lod, Uronen – Puki (od 75. Lapalainen), Pohjanpalo. Selektor: Marku Kanerva.

Euro 2020, fudbal Rusija - Finska Foto: Tanjug/AP

Prvo poluvreme je počelo na sjajan način, Rusi su u 30-oj sekundi zapretili golu Hradeckog, nisu bili uspešni ali je ovo samo uvod za sva dešavanja koja su usledila u ovom poluvremenu.

Već u trećem minutu na utakmici smo videli i prvi gol! Nakon cetnaršuta Raitale, najviši u skoku je bio Pohjanpalo i savladao je Safonova, međutim, nakon konsultacije sa VAR sobom, Makijeli je bio prinuđen da poništi gol.

Bez obzira na to, ovakav odgovor Finske je uzdrmao Rusiju kojoj je trebalo nekoliko minuta da ponovo nastavi sa svojim opasnim napadima.

Samo sedam minuta kasnije je selekcija Rusije ponovo zapretila, lopta je došla do Ozdoeva koji je ostao sam na nekih 10 metara iskosa, ali je loptu poslao daleko iznad gola.

Nije se dugo čekalo na novu opasnost pred golom Hradeckog, već u 13. minutu su Mirančuk i Dzjuba razmenili nekoliko lepih dodavanja, potom su i sami odigrali dupli pas, Dzjuba je šutirao i pogodio stativu, ali je zastavica pomoćnog sudije bila u vazduhu. Rezultat je ostao 0:0.

EURO, Finska, Rusija AP Photo/Tanjug

Finska se usresredila na odbranu i sjajno joj je išlo, a Pohjanpalo je stigao u novu šansu već u 21. minutu. Dobio je sjajno probacivanje kroz sredinu, ruski štoper Divev je ostao iza njega, Pohjanpalo je preuzeo loptu i krenuo prema golu Safonova, ipak, Divev je uspeo da ga sustigne i izblokira.

Nedugo zatim, tačnije u 25. minutu se desila i strašna povreda Marija Fernandesa, desni bek CSKA iz Moskve je izgubio ravnotežu u skoku i pao je tačno na glavu, doktori su morali da ga iznesu s terena.

Mirovale su obe strane do 36. minuta kada je Karavajev bio udaljen svega nekoliko centimetara od postizanja pogotka. Naime, Kuzjajev je poslao loptu kroz srce šesnaesterca, Karavajev je uklizao ali nije mogao da stigne. Epilog cele situacije je novi ulazak medicinskog tima na teren jer je Karavajev udario u stativu.

Konačno u 47. minutu je došao i prvi gol na meču! Mirančuk je na prelep način iskreirao sam sebi kaciju, zalomio je jednog fudbalera Finske, prebacio je loptu sa desne na levu nogu i prelepim udarcem je poslao loptu u dalji deo gola. Hradecki je svojom paradom samo ulepšao ovaj pogodak.

Drugo poluvreme nije bilo ni obris onoga što smo videli u prvom, previše igre, ali premalo šansi.

Finska je pokušala u uvodnim minutima da dođe do gola, međutim, pokušaje Temu Pukija su osujetili štoper Divev, a potom i golman Safonov.

Na drugoj strani je zapretio i Aleksandar Golovin šutem sa 20-ak metara, lopta je prozujala pored desne stative gola Hradeckog.

Osim ovog pokušaja, Rusija je uspela još nekoliko puta da zapreti.

Euro 2020, fudbal Rusija - Finska Foto: Tanjug/AP

Rifat Žemaltedinov je doneo osveženje u igri Rusije kada je ušao u igru, a upravo on je mogao da osigura pobedu.

Nakon sjajne akcije Mirančuka i Dzjube, lopta je došla do Žemaltedinova koji je šutirao tik pored stative Hradeckog.

Rusi su pored ove imali još jednu vrhunsku šansu, Dzjuba je oduzeo loptu na polovini Finske, malo je zakasnio sa asistencijom ka Karavajevu, ali je lopta ipak stigla do beka Rusije.

Karavajev se namestio i gađao "malu mrežu" gola Hradeckog, ali je golman Finske reprezentacije uspeo da dohvati loptu vrhovima prstiju i sačuva siguran gol.

Mario Fernandes Foto: AP/Tanjug

Na drugoj strani, Finska je još nekoliko puta pokušala da dođe do gola Rusije, ali nisu bili ni blizu pogotka. Iako statistika kaže da su imali 11 šuteva, samo jedan je išao u okvir gola Safonova.

Rusi su uputili 14 udaraca, a samo su tri išla u okvir gola Hradeckog.

Ovom pobedom Rusija je uhvatila priključak koji joj je potreban da se nađe u drugoj fazi takmičenja.

Naredni meč ove grupe se igra u četvrtak, 17. juna, a na programu je duel između Danske i Belgije.

Rusi u narednom kolu igraju 21. juna od 21.00 protiv Danske, dok se Finci u isto vreme sastaju sa Belgijom.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borko

    16. jun 2021 | 15:16

    A na RTS repriza filma po stoti put. Bruka i sramota da naplacujete taksu a da ne mmozemo da gledamo direktne prenose EP. I jucerasnje saopstenja na RTS vam ne pije vodu, iskljucivi krivac je RTS

  • U ime svih nas iz 70 i neke.

    16. jun 2021 | 17:46

    ...pitam se gde su pare koje RTS uzima od sirotinje nasilno? Da li ce se ikada saznati?

  • M-78

    16. jun 2021 | 17:10

    Nit je gol spektakularan....a samo prvesnstvo veze sa vezom nema...toliko...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA