≫ 

Senzacija na Euru: Mađari "vadili dušu na pamuk" Francuzima, Grizman sprečio brodolom Trikolora

Istorijski rezultat naših severnih komšija

  • 17
Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Mađarska - Francuska

Foto: Tanjug/AP

Kakav dan za mađarski fudbal, kakav istorijski momenat: ekipa Marka Rosija odigrala je nerešeno protiv aktuelnih svetskih prvaka Francuza 1:1 u drugom kolu grupe F na Evropskom prvenstvu - kakva senzacija!

Zaslužili su je fudbaleri Mađarske, i više od toga, i da su zadržali vođstvo koje je bilo na snazi od 45. minuta u režiji Atile Fiole, i to bi na kraju bio pravedan ishod zbog svega što su pružili igrači selekcije naših severnih komšija.

Koliko samo borbe i taktičke zrelosti su pokazali fudbaleri čija je vrednost u odnosu na Francuze nemerljiva, nema ih ni na radaru fudbalske pijace, ali kao i mnogo puta dosad, pokazalo se da hrabrost, srćanost, želja i organizacija mogu poništiti silnu razliku u ceni igrača.

Nošeni konstantnim hukom sa tribina krcate "Puškaš Arene" Mađari su spektakularnom predstavom upisali jedan od najznačajnijih rezultata - egal sa aktuelnim svetskim prvakom.

Francuze je totalne propasti spasao pre svih Embape, asistent kod gola Grizmana, kome je u toj situaciji preostalo samo da podmetne nogu na pas munje iz Pari Sen Žermena. Embape je bio najraspoloženiji kod Francuza danas, uradio je mnogo toga da olakša sebi i saigračima, međutim danas je Trikolorima nedostajao golgeter. Nije ga bilo, iako su ga imali na terenu.

Karim Benzema je bio u totalnom kontra ritmu, svaku šansu, svaku polušansu i gotovo svaki potencijalno produktivan napad je uspeo da upropasti. Nije ovo bio njegov dan...

Francuze je kazna za sijaset promašaja stigala u najgorem mogućem trenutku, pred sam kraj poluvremena, kada je novi mađarski heroj Atila Fiola krunisao savršenu kontru i matirao Lorisa, za glavobolju Dešana i njegovih izabranika.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Mađarska - Francuska

Foto: Tanjug/AP

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Mađarska - Francuska

Foto: Tanjug/AP

U nastavku je selektor Francuza posegao za nekolicinom izmena, uveo Dembelea, Žirua, Tolisa, Lamara (zamenio Dembelea), ali osim stative Dembela (spoljni deo) i već pomenutog gola Grizmana, "Galski petlovi" su razočarali. Naišli su na erupciju energije na drugoj strani i rešenosti da se "gine" za svaku loptu. Gulaši je briljirao među stativama, bio je možda i najbolji pojedinac Mađara, koji su razgalili naciju remijem koji je malo ko očekivao.

Rezultat ovog meča sada znatno komplikuje situaciju u Grupi F, gde sada Francuska ima četiri boda, Mađari jedan i meč sa Nemcima do kraja, dok će Panceri sa Portugalcima (subota) igrati za opstanak na Evropskom šampionatu.

TOK MEČA

MAĐARSKA - FRANCUSKA 1:1

(Fiola 45+2 - Grizman 67)

90. minut - Mađari pred senzacionalnim rezultatom protiv svetskih prvaka koji ne deluju kao tim kadar da do kraja dođe do pobede.

86. minut - Još pehova za Francuze, povredio se igrač koji je ušao - Dembele. Lemar će umesto njega. Sve manje nade za Trikolore da mogu doći do pobede.

82. minut - Embape je propustio veliku šansu za 2:1, sprečio ga je Gulaši sjajnom intervencijom... Bila je ovo najbolja prilika za Francuza od izjednačenja.

76. minut - Pogba je izašao, izašao je i Benzema. Na terenu su Toliso i Žiru.

67. minut - GOL, Grizman, Francuzi su izjednačili! "Mirislalo" je na gol Francuza sve vreme, i stigao je pogodak Trikolora u režiji Grizmana, mada je sav posao odradio neuhvatljivi Embape, koji je ubacio na peterac nakon što se oslobodio čuvara, a tamo je napadač Barse rutinirano pogodio mrežu.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Mađarska - Francuska

Foto: Tanjug/AP

59. minut - STATIVA! Dembele je odmah po ulasku u igru napravio konkretnu stvar, "zalomio" dvojicu čuvara, potom silovito šutirao i pogodio spoljni deo stative. Bude li se Francuzi? Odgovor je stigao na drugoj strani, umalo Mađari da naprave veliki problem Lorisu, kome je samo pravovremena intervencija saigrača iz odbrane pomogla da ne vadi loptu iz mreže opet. Nikolić je čekao taj pas, ali ga nije dočekao.

58. minut - Igraju Mađari sjajno, brane se, ali i napadaju kad god im se ukaže prostor na polovini Francuza. Ukazala se solidna šansa Šalaju na ivici kaznenog, ipak vrlo loše je šutirao...

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Mađarska - Francuska

Foto: Tanjug/AP

57. minut - Dešan mora da menja, stali su Francuzi. Rabio je napolju, Dembele je u igri.

49. minut - Krenula je totalna ofanziva Francuza, opsada gola Mađara je u toku. Pogba je prvi zapretio Gulašiju u nastavku, odbrali su se Mađari, ali je jasno da ih čeka pakao.  

POLUVREME

45+2. minut - GOL, Mađari vode! Kakav šok za Francuze na "Puškašu", kapitulirali su posle klasične kontre Mađara i egzekucije od strane Atile Fiole. Loris je matiran, proključao je stadion, Francuze je stigla kazna za velike promašaje. Strelac gola za Mađare je vrlo hladnokrvo reagovao u kaznenom prostoru, mirno sačekao, pogledao poziciju Lorisa, a onda perfektno pogodio.

Euro 2020, fudbal Mađarska - Francuska

Foto: Tanjug/AP

42. minut - Posle dugo vremena Mađari su napali, iz klasične kontre, posle kiksa Francuza u predaju lopte. Šalaj je dobio loptu u prazan prostor, uspeo je i da šutira međutim pogodio je saigrača koji se ubacivao iz drugog plana.

34. minut - Žestoka ofanziva Francuza, koji ređaju sa napadima. Embape je najagilniji, ali ne i najprecizniji. Šutirao je sada iskosa sa desne strane, delovalo je to kao velika opasnost po gol Mađara, ali je nije bilo - lopta je otišla daleko pored stative.

31. minut - Opet šansa za Francuze, i to kakva, najbolja na utakmici. Kako je samo Embape "odložio" loptu Benzemi, petom je poslužio saigrača kao na tacni, ali se ovaj obrukao - toliko je traljavo šutirao da ni gol nije pogodio sa samo nekoliko metara.

 

karim benzema

Foto: Tanjug/Ap

26. minut - Salaj ne može da nastavi meč, deluje potpuno ošamućen. Nemanja Nikolić je ušao umesto kapitena. I odmah je imao peh pošto ga je lopta pogodila u lice dok je stajao "zidu".

23. minut - Francuzi gospodare terenom sad, Pogba je fauliran za žuti karton, ali mađarski igrač leži na zemlji. Kapiten Adam Salaj je igrač kome se ukazuje pomoć, a sudija Oliver je poslao igrače na kratak predah.

Euro 2020, fudbal Mađarska - Francuska

Foto: Tanjug/AP

17. minut - Embape - šansa! Sjajan napad Francuza, kombinacija Benzeme i Dinjea, savršen centaršut za Embapea koji neometan glavom gađa pored stative. Trikolori su definitivno preuzeli stvari u svoje ruke.

14. minut - Šansa za Francusku! Gulaši je bravurozno intervenisao dva puta, odbranio najpre Benzimun udarac, potom i Grizmanov na neverovatan način, ali je potonji bio u ofsajdu pa eventualni gol ne bi ni važio. Bude se Francuzi.

Euro 2020, fudbal Mađarska - Francuska

Foto: Tanjug/AP

10. minut - Pavaru ide žuti karton, oborio je Šalaja na krilu. Prilika za Mađare da ugroze Lorisa iz "prekida" i centaršuta. Trikolori su se odbranili, izbacili u korner. Loris je u nastavku krotio loptu ubačenu iz ugla.

7. minut - Bolji start Mađara, to je sada definitivno. Delovalo je da je po sredi samo početni juriš domaćina, međutim sve vreme ekipa Marka Rosija diktira tempo. Trikolri zasad ne pokazuju ništa sa svog širokog repertoara.

2. minut - Adrenalinski su krenuli Mađari, nisu ustuknuli pred favoritom, sa mnogo kuraži kidišu od starta. Bilo je već nekoliko žustrih duela, tek da Trikoliri vide šta ih čeka danas.

puškaš arena

Foto: Tanjug/Ap

SASTAVI

MAĐARSKA: Gulaši, Botka, Orban, Salaj, Nađ, Nego, Kleinhesler, Šafer, Fiola, Šalaj, Salaj

FRANCUSKA: Ljoris, Pavar, Varan, Kimpembe, Dinje, Kante, Rabio, Pogba, Grizman, Benzema, Embape

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    19. jun 2021 | 15:53

    Bravo Madjari Tako se igra za svoju zemlju Srcem A ovi nabedjeni Francuzi, kao nasi picopevci...

  • Doktor

    19. jun 2021 | 17:05

    Da li ove naše nabedjene fudbalske zvezde a ima ih sve više i više medju košarkašima, gledaju ovakve sportske priredbe i DA LI shvataju i razumeju, kako se bori i kako se "gine" za svoju zemlju i reprezentaciju. Ovo što su fudbaleri Madjarske pokazali u dve utakmice, treba da se pojedinim fudbalerima i košarkašima (čitaj: Jokiću, za sda) najmanje 1 dnevno pušta kao pokazna vežba iz patriotizma.

  • Milos

    19. jun 2021 | 17:16

    Bravo komsije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA