≫ 

Poznati prvi učesnici 1/8 finala Eura: Vels porazom zadržao drugo mesto, Šaćiri za nadu Švajcaraca

Italijani sa tri pobede iz tri utakmice idu kao prvi iz grupe A, ostrvljani kao drugi, Sajdžije čekaju epilog ostalih grupa

  • 9
Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija, Italija - Vels Foto: Tanjug/AP

Italija - tri od tri! Perfektna "skvadra" Roberta Manćinija pobedom nad Velsom u poslednjem kolu Grupe A rezultatom 1:0 potvrdila je prvo mesto i prolaz u osminu finala Eura, gde ide i njihov današnji rival uprkos porazu u Rimu, jer su Švajcarci, u Bakuu, nedovoljno ubedljivim trijumfom (3:1) ostali treći u poretku.

"Sajdžije" nisu definitivno eliminisane, sa četiri boda kao treći iz grupe nadaju se prolasku u nokaut fazu kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, ali moraće da sačekaju ishod svih grupa kako bi saznali dalju subinu na kontinentalnom šampionatu.

Italija je i sa velikim promenama u timu za današnji duel (Manćini promenio osmoricu u odnosu na prethodni meč), demonstrirala visok nivo igre, čvrstinu, napadački kvalitet i ogroman motiv da se iz Rima ispišu i trećom pobedom bez primljanog gola, uz gol razliku 7:0.

U osmini finala čeke je drugoplasirani iz Grupe C, Ukrajina ili Austrija, dok Velšani imaju čemu da se nadaju u daljem toku takmičenja, jer su im potencijalni rivali u nokaut fazi Finska ili Rusija (drugi iz grupe B).

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija, Italija - Vels Foto: Tanjug/AP
Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija, Italija - Vels Foto: Tanjug/AP

Strelac za Azure bio je Atalantin adut Mateo Pesina. Savršenim tajmingom na ubačenu loptu Veratija Pesina je odreagovao hladnokrvno, precizno i bio je to momenat koji je prelomio meč na "Olimpiku". Velšani su do kraja ostali sa deset igrača u polju zbog crvenog kartona Ampadua, ali su i brojčano slabiji bili nadomak izjednačenja, međutim obrukao se onaj od kojeg se to najmanje očekuje - Geret Bejl.

Neverovatno šta nije uspeo da pogodi Bejl u 76. minutu, ostao je zaboravljen u kaznenom prostoru od strane Azura, lopta mu je savršeno "legla na volej", svi su na stadionu videli loptu u mreži, ali je kapiten Velšana lansirao "bubamaru" nebu pod oblake...

Ostrvljani su tako propustili priliku da skrate sebi muke, pa su morali da osluškuju vesti iz Bakua gde je Švajcarska u tom momentu vodila 3:1, ali su joj bila potrebna još dva gola ne bi li pretekli Velšane na drugom mestu, ili makar jedan gol, uz pogodak Italijana, kako bi u konačnom zbiru imali bolju gol razliku od Ostrvljana.

Na kraju, uprkos autoritatvnoj pobedi, uz dva gola Šaćirija, Švajcarci su ostali bez direktnog plasmana u osminu finala, ali, kao što smo već rekli, nisu do kraja otpisani za doigravanje na Euru.

Vredi pomenuti i to da su turci, dosad najveće razočaranje Eura, tek u trećoj utakmici dali prvi gol na turniru (Kaveči, za 2:1), no i pre ovog kola četa selektora Guneša je bila otpisana za bilo kakvu priču o prolazu u osminu finala.

Osim Šaćirija, strelac za Švajcarce bio je Seferović, još u 7. minutu, za 1:0.

Standings provided by SofaScore LiveScore

TOK UTAKMICA

ITALIJA - VELS 1:0

(Pesina 39)

ŠVAJCARSKA - TURSKA 3:1

(Seferović 7, Šaćiri 27, 68 - Kaveči 62)

82. minut - Nema promena rezultata u Rimu i Bakuu, sa ovim ishodima Italija ide dalje kao prva, Vels kao drugi, dok bi Švajcarska čekala epiloge ostalih grupa i nadala se mestu u nokaut fazi kao jedna od četiri najbolje trećeplasiranih.

76. minut - Kakav promašaj Bejla! Potpuno sam, nigde nikog oko njega, sa 7-8 metara prebacio je čitav gol Azura. Imao je svo vreme ovog sveta da se namesti, lopta mu je pala na volej, savršena situacija, međutim tukao je kapiten Velsa daleko preko gola.

68. minut - GOL, 3:1 za Švajcarce, opet Šaćiri. Vratili su dva gola prednosti Sajdžije pa sada opet imaju solidnu poziciju pred završnicu utakmice. Očekuju još dobrih vesti iz Rima, gde Azuri vode.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija, Švajcarska - Turska Foto: Tanjug/AP

65. minut - Šansa za Italiju, za Belotija, kome je golman Velsa sjajno odbranio udarac. Velšani su se poptpuno povukli sa igračem manje. Opasno je bilo i posle kornera Bernardeskija, u šansi je bio Toloi.

62. minut - GOL za Turke - prvi na Euru! Kaveči je strelac, za nadu svog tima, ali i za nadu Velšana, koji će, kako stvari stoje, sa Švajacarcima ostati u bodovnom egalu, pa će odlučivati gol-razlika.

56. minut - CRVENI KARTON, Vels će do kraja sa desetoricom! Ampadu je krajnje neoprezno pogodio Bernardeskija otvorenim đonom u cevanicu. Sve se to dešavalo na sredini terena. Sudija ga je momentalno poslao u svlačionicu.

geret bejl Kapiten Velsa Geret Bejl teši saigrača Ampadua koji je zaradio crveni karton Foto: Tanjug/Ap

54. minut - Šansa i za Vels, Bejl je iskoristio kiks defanzive Italijana u kaznenom prostoru, ali se spetljao, nti je šutnuo niti je proigrao nekog od saigrača.

federiko bernardeski Foto: Tanjug/Ap

53. minut - STATIVA! Majstorski pokušaj Bernardeskija iz prekida, sa nekih 25-30 metara, po zemlji je gađao i pogodio stativu. Golman Velšana bio je već savladan.

52. minut - Švajcarci su krenuli po treći gol, ali se uzdaju i u Italijane i njihovu napadačku moć protiv Velsa.

POLUVREME

41. minut - Trenutni poredak u Grupi A je sledeći: Italija 9, Vels 4, Švajcarska 4, Turska 0. U slučaju da Vels i Švajcarska ostanu poravnati, odlučiće gol-razlika. Ona je trenutno na strani Velsa (3:2). Švajcarska je na 3:4.

39. minut- GOL, poveli su i Italijani, Pesina je strelac. Dugo su se nameštali Azuri za slobodan udarac iskosa na dvsesetak metara, sjajno je loptu ubacio Verati, a Pesina bio najspretniji i desnom nogom pogodio "malu mrežu" gola Velsa.

pesina Foto: Tanjug/Ap

29. minut - Rasplamsala se borba u Rimu, imali su Velšani dobru priliku, a onda i Kijeza na drugoj strani. Sa nekoliko metara je šutirao iskosa, vrlo neprecizno, promašio je čitav gol. Lopta je zakačila nekog iz odbrane Velsa. Morao je ovo bolje napadač Juventusa.

28. minut - Pukla je odbrana Turaka, zamalo da Šaćiri postigne i treći gol za Švajcarce. Istrčao je sam pred Čakira, no ovaj mu je sjajno odbranio udarac u duelu "jedan na jedan".

26. minut - GOL, 2:0, Šaćiri! Fantastičan potez omalenog ofanzivca Švajcaraca, Turci su na kolenima - fenomenalan udarac i pogodak u desni ćošak gola Čakira. Nije imao nikakve šanse da ovo zaustavi.

gol šaćirija Foto: Tanjug/Ap

24. minut - Beloti, šansa za napadača Torina. Bernardeski je prigrao Belotija, imao je ovaj lepu poziciju iskosa sa nekoliko metara, gađao je dalji ugao, no nije bio precizan. Dosad najbolja prilika za Azure.

19. minut - Turci prete da budu najveće razočaranje Eura. Smeši im se treći poraz, trenutna gol-razlika čete Šenola Gunesa je 0:6.

12. minut - Šansu su imali Italijani, Beloti nije uspeo da pogodi, ni da dođe do lopte, koju mu je poslao Bastoni.

7. minut - GOL, vodi Švajcarska, Seferović je strelac. Hirurški preizno je gađao Seferović, po zemlji, dalji ugao gola Turaka. Kratak je pri intervenciji bio Čakir. Početak iz snova za Sajdžije. Postigli su već ono što su želeli, ali čekaju dobre vesti iz rima - gol Azura protiv Velšana.

4. minut - Umalo Turci da povedu, Ajhan je sjajno tukao sa 17 metara, ali je i Somer vrhunski zaustavio taj pokušaj.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija, Italija - Vels Foto: Tanjug/AP

SASTAVI

ITALIJA - VELS

ITALIJA: Donaruma, Toloi, bonući, Bastoni, Emerson, Žoržinjo, Pesina, Verati, Bernardeski, Kijeza, Beloti.

VELS: Vord, Ganter, Rodon, Ampadu, Roberts, Alen, Morel, Vilijams, Džejms, Bejl, Remzi.

TURSKA - ŠVAJCARSKA

TURSKA: Čakir, Čelik, Demiral, Sojunču, Muldur, Ajhan, Tufan Kaveči, Čalhanoglu, Under, Jilmaz

ŠVAJCARSKA: Somer, Elvedi, Akanđi, Rodrigez, Vidmer, Frojler, Džaka, Zuber, Šaćiri, Seferović, Embolo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA