≫ 

Modrić i Perišić držali čas, Hrvati idu u osminu finala Eura, "srpski dželati" Škoti najgori u grupi

Selekcija naših komšija zasluženo savladala Škotsku u direktnom duelu za prolaz dalje i preuzeli drugo mesto od Čeha koji su poraženi od Engleske

  • 72
luka modrić

Foto: Tanjug/Ap

Ono što je Mesi za Argentinu, Ronaldo za Portugal, baš to je Luka Modrić za Hrvatsku - tata mata fudbala.

Lider Hrvata rešio je ključni meč sa Škotskom, bio je strelac i asistent u pobedi od 3:1, za direktan prolaz "kockastih" u osminu finala Eura, tako se ispostavilo jer su Česi, do poslednje runde drugi na tabeli - poraženi od Engleske 1:0 na Vembliju.

Identičan učinak imao je i Perišić, gol i asistenciju, čime je sebi prilepio etketu junaka meča, uz neizbežnog asa Reala.

Luka Modrić

Foto: AP/Tanjug

Na kraju, sjajan epilog grupne faze po Hrvate koji će u osminu finala na drugi tim iz grupe u kojoj su Poljaci, Španci, Slovaci i Šveđani, dok će Englezi na neku od mina iz grupe u kojoj su Englezi, Francuzi i Nemci.

Čista kao suza je pobeda Hrvata na Hempdenu, a Škoti, koji su one mučne beogradske noći izborili plasman na Euro, uspeli su samo u tome da postignu prvi i jedini gol na kontinentalnom šampionatu - i ništa više od toga.

Ni domaći teren, ni podrška navijača nisu pomogli ostrvljanima da nadmaše aktuelne viceprvake sveta iz prostog razloga što Hrvati i dalje u svojim redovima imaju fudbalere svetske klase, pre svih Modrića i Perišića, koji su najzaslužniji za konačan rezultat.

Vlašić je Hrvatima doneo vođstvo u 17. minutu (Perišić asistent glavom), od tog momenta na terenu je postojao smao jedan tim, sve do gola Škotske u režiji Mekgregora, koji je, ruku na srce, stigao pravo niotkuda. Škoti su se ponadali da mogu do pobede, jer im je smao ona, kao i "kockastima", donosila prolaz dalje. Ipak, Hrvati su za ovakve Škote bili preveliki zalogaj.

Posle velike inicijative, bolje kombinatorike i terenske nadmoći, stigao je najlepši trenutak utakmice, možda i Eura - genijalan gol koji najbolje opisuje majstorstvo Luke Modrića: udarac spoljnim delom kopačke, savršena "kifla" u dalji gornji ugao Maršalovog gola. Čuvar mreže Škota se nije ni mrdnuo, Hrvatska je eksplodirala. Modirć je junak po ko zna koji put.

Euro 2020 fudbal Škotska - Hrvatska

Foto: Tanjug/AP

I to nije bilo sve od Luke i saigrača. Desetak minuta kasnije usledio je mat. Modrić je ubacio loptu iz kornera, a Perišić sa prve stative glavom pogodio dalji ugao, kao na treningu - za muk na Hempdenu i konačnu radost Hrvata.

Sjajne vesti su u isto vreme stizale iz Londona gde su Englezi držali 1:0 od 12. minuta preko Sterlinga, i baš tim golom selekcija "tri lava" je sebi obezbedila prvo mesto, ali i znatno težeg rivala u osmini finala, dok su Hrvate "pogurali" na drugo mesto.

Česi takođe idu dalje, kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane ekipe, dok Škoti završavaju učešće na Evropskom prvenstvu sa učinkom od dva poraza i remijem, uz samo jedna postignut gol.

TOK UTAKMICA

HRVATSKA - ŠKOTSKA 3:1

(Vlašić 17, Modrić 62, Perišić 77 - Mekgregor 42)

ČEŠKA - ENGLESKA 0:1

(Sterling 12)

83. minut - Englezima je poništen gol, opravdano, Henderson je bio u velikom ofsajdu.

77. minut - GOL, Perišić! Hrvatska dolazi do trećeg gola i trenutno drugog mesta na tabeli - i direktnog plasmana u osminu finala. igrač velikih utakmica Perišić je postigao još jedna gol na velikim takmičenjima, glavom na prvoj stativi, posle kornera Modrića.

76. minut - krenuli su Hrvati i po treći gol, koji ih može popeti na drugu poziciju, ispred Češke, zbog bolje gol-razlike.

68. minut - Škoti sad nemaju kud, moraju rizičnije da krenu. Imali su korner, još jedan šut Mekgregora je usledio posle toga, ipak ovaj put je tukao daleko iznad prečke.

62. minut - GOL, Modrić! Kakav gol, kakav je majstor Modrić. Luka je genije, fantastičan pogodak lidera "kockastih" sa nekih 17 metara, gađao je spoljnim delom kopačke gol Škota, Maršal se nije ni mrdnuo. Lopta je završila u gornjem desnom uglu, zategla mrežu. Hrvate ovaj rezultat vodi u osminu finala.

59. minut - Opasan sudar Mekginija i Livakovića na par metara od gola, izgledna je to bila šansa za Škote, međutim napadač ostvrljana nije najbolje odreagovao na upotrebljivu loptu.

ivan perišić

Foto: Tanjug/Ap

56. minut - Šta je sad Perišić promašio, sam pred Maršalom se našao napadač Hrvata, pogodio ga je u ruku. Pretohdno je Morićeva lopta "imala oči", prošla između neodlučnih defanzivaca Škotske, stigla do Perišića koji se obrukao. Moguće je da s našao i u ofsajdu, pokazao je snimak...

50. minut - Gvardiol je osetio prostor na napadne, utrčao je iz drugog plana i dobio sjajan pas, međutim nije najbolje primio loptu, pa je Maršal intervenisao i došlo je do sudara dvojice igrača. Gvardiolu se ukazuje pomoć. Gadan je to sudar bio. Da je bolje umirio loptu bila bi to gol-šansa za Hrvate.

joško gvardiol

Foto: Tanjug/Ap

POLUVREME

42. minut - GOL, Mekgregor - postižu Škoti gol pravo niotkuda, prvi na euru. Mekgregor je hirurški prezicnim udarcem po zemlji savladao Livakovića, poslao je loptu u donji desni ugao. Prethodno hrvatska odbrana nije najbolje otklonila opasnost u jeku navale Škota, a Mekgregor je sjajnim udarcem sa ivice kaznenog prostora to kaznio.

Euro 2020 fudbal Škotska - Hrvatska

Foto: Tanjug/AP

Euro 2020 fudbal Škotska - Hrvatska

Foto: Tanjug/AP

38. minut - Dobar napad Hrvata sa krila, preko tinejdžera Gvardiola, nije prošao njegov centaršut po zemlji, ali je loptu na drugoj strani uzeo Juranović i šutirao - preko gola.

Euro 2020 fudbal Škotska - Hrvatska

Foto: Tanjug/AP

35. minut - Hrvati su potpuno preuzeli kontrolu od gola, dominiraju u sredini, zatvorili su sve prilaze svom golu. Škoti bez rešenja na polovini rivala, ali i teško dolaze do tog prostora. Podsećamo, ostrvska selekcija je i dalje bez datog gola na Euru.

35. minut - Šansa za Čehe - Suček je promašio. Napali su gosti centaršutem, Englezi su se odbranili, ali ne do kraja, pa je Suček imao šansu da sa 9-10 metara matira Pikforda. Bio je neprecizan za desetak centimetara.

26. minut - Žuti karton za Lovrena, lošu loptu je dobio od Juranovića, pa je morao da ruši škotskog igrača. Ako Hrvati prođu dalje, Lovren ćebaš zbog ove opomene preskočiti meč osmine finala.

24. minut - Dva opasna napada Škota, za buđenje Hempdena. Najpre su se Hrvati nekako odbranili posle ubačene lopte gotvo sa gol-aut linije, ipak imali su sreće u nastavku, kad je Mekgini šutirao sa nekoliko metara - slabo je to učinio napadač Škota, pa je Livaković lako ukrotio loptu.

Euro 2020 fudbal Škotska - Hrvatska

Foto: Tanjug/AP

22. minut - Okuražili su se Hrvati posle gola, sad su i energetski ispred Škota, kojima predstoji vrlo težak posoa da se vrate u igru. Modrić je zapretio, tukao je sa distance, tik iznad prečke je preletla lopta.

17. minut - GOL u Glazgovu - Hrvati su poveli! Vlašić je strelac posle sjajne akcije saigrača. Lopta je dugo išla od jednog do drugog igrača, sa krila je ubačena u peterac, tamo je Perišić glavom proigrao Vlašića, a ovaj se snašao i pogodio mrežu Škota.

 

12. minut - GOL, Engleska vodi, Sterling je strelac... Uspela je kombinacija Griliš-Sterling, Vilin adut je ubacio upotrebljivu loptu pred gol Čeha gde je Sterling glavom pogodio mrežu.

Euro 2020 fudbal Engleska - Češka

Foto: Tanjug/AP

6. minut - Škoti su krenuli kao napujdani kerovi, adrenalinski su se ustremili na Hrvate i umalo poveli posle akcije Mekginija i Adamsa. prvi je uputio sjajan centaršut na peterac, tamo je bio Adams, ali i Livaković koji je dugim rukama uspeo da spreči najgore po svoj tim.

2. minut - STATIVA u Londonu! Sterling je mogao već na samom startu da donese vođstvo Englezima, Luk Šo ga je proigrao, ali je napadač Sitija, iako je prebacio golmana Čeha - pogodio samo stativu.

O UTAKMICAMA 

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić je nakon dve neubedljive predstave "kockastih" izvršio nekoliko promena za meč odluke sa Škotima, pa je iz početne postave ispao Šime Vrsaljko kojeg menja Josip Juranović, dok će napad predvoditi Bruno Petković, a na krilima će delovati Ivan Perišić i Nikola Vlašić.

Duel Škotske i Hrvatske igra se u Glazgovu na Hempden Parku.

U isto vreme, Englezi i Česi, dve vodeće selekcije iz grupe sa po četiri boda, sudariće se na "Vembliju", a bod bi i jednima i drugima osigurao direktan prolaz dalje. Englezi za ovaj meč ne mogu da računaju na Čilvela i Maunta koji su van stroja jer su bili u kontaktu sa Bilom Gilmurom iz Škotske, koji je testiran pozitivno na korona virus.

SASTAVI

HRVATSKA - ŠKOTSKA

HRVATSKA: Livaković, Vida, Lovren, Gvardiol, Juranović, Kovačić, Modrić, Brozović, Vlašić, Perišić, Petković

ŠKOTSKA: Maršal, O'Donel, Robertson, Henli, Mekgin, Henli, Mektomini, Dajks, Adams, Armstrong, Mekgregor

ČEŠKA - ENGLESKA

ČEŠKA: Vaclik, Čelustka, Kalas, Boril, Cufal, Holeš, Souček, Masopust, Darida, Jankto, Šik.

ENGLESKA: Pikford, Voker, Stouns, Megvajer, Šo, Filips, Rajs, Saka, Griliš, Sterling, Kejn

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sneza

    22. jun 2021 | 23:25

    Bravo Hrvati..tako se igra za svoju zemlju. Mi ne mozemp pobediti ni Gvatemalu. EVROPSKI PRVACI- NARAVNO- NEMCI!!!

  • I

    22. jun 2021 | 22:59

    MODRIC MAESTRO......

  • Savo

    22. jun 2021 | 22:41

    Bravo bre hrvati niste djaba vice prvaci sveta samo napred

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA