≫ 

"LGBT afera" drma EURO: Premijer Mađarske neće da putuje u Minhen zbog duginih boja na stadionu

UEFA se našla na udaru ogromnih kritika sa svih strana

  • 10
Alijanc Arena, lgbt Printskrin: Youtube / FantastischeFotowelt

Premijer Mađarske, Viktor Orban odlučio je da ne otputuje u Minhen na poslednju utakmicu Grupe F Evropskog šampionata, a kao razlog se navodi želja Nemačke da "oboji" Alijanc Arenu u dugine boje, kao podrška LGBT zajednici.

Kako navode inostrani mediji, Orban je otkazao svoj put u Minhen, čak i ako je UEFA već ranije donela zabranu da se Alijanc Arena oboji u dugine boje pred ovu utakmicu.

Upravo zbog ovog akta, Evropska fudbalska organizacija je naišla na brojne kritike zvaničnika u Nemačkoj.

Potpredsednica Bundestaga Klaudia Rot je izjavila da je odluka UEFA neprihvatljiva, kao i da s obzirom na to da se UEFA zalaže za neutralnost, onda je morala da dopusti prijavu Ditera Ritera u kojoj je želeo da cela zemlja iskaže poruku podrške putem duginih boja u kojima bi bio stadion pred ovaj meč.

Naime, s druge strane mađarski Parlament je u toku prošle nedelje usvojio zakon kojim se ograničava pravo mladih na informacije o homoseksualnosti i transseksualnosti.

- Kakva je buduća vrednost svih Uefinih kampanja protiv rasizma i homofobije? Ovom odlukom, Evropska fudbalska organizacija je izgubila sav svoj kredibilitet - rekla je Klaudia Rot.

A takođe se potpredsednica Bundestaga osvrnula i na situaciju u kojoj je UEFA zapretila kaznom zbog kapitenske trake koju je nosio Manuel Nojer, a koja je bila u duginim bojama.

Čak i ako je UEFA donela zabranu da Alijanc Arena poprimi dugine boje, nekoliko stadiona u Nemačkoj će ipak "zasijati" tokom utakmice između ove dve reprezentacije.

Ovakve odluke Uefe su prourokovale opštu buru na društvenim mrežama, mnoge institucije, fudbalski klubovi, pa čak i fudbaleri su na svojim profilima objavili slike u duginim bojama.

Antoan Grizman je jedan od prvih koji je stao u odbranu LGBT populacije.

Potom je i u fudbalski klub Juventus stao na istu stranu.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Juventus (@juventus)

Fudbalski savez Norveške je tek još jedan u nizu...

Portugal na Francusku, Ronaldo na Mbapea. Gledaćemo spektakl večeras (21.00) - Francuzi su mirniji jer su obezbedili osminu finala, dok Portugalci jure pobedu, mada bi im i bod verovatno završio posao za treće mesto. Kvota na Portugal je 3,20, na iks 3,10, a na Francuze 2,45. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Portugal - Francuska.

Video: Da li ste zaboravili prsatu Albanku sa EURO 2016?! Probila se neviđeno, a tek da joj vidite snimke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Iggy

    23. jun 2021 | 11:10

    Bravo Orbane…treba ti dati vlast na celom balkanu!

  • NKKS

    23. jun 2021 | 11:34

    Ljudi pa ova njihova propaganda prevaizlazi svaku granicu. Nazalost to ce jednog dana doci i kod nas. Bravo Obrane! Madjarska za mene vise nije neprijateljska zemlja dokle god ima takvog lidera

  • Map

    23. jun 2021 | 12:20

    Orban je veliki covek i ne dozvoljava da sa njim radi ko sta hoce za razliku od nekih

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA