≫ 

Potpuno ludilo u grupi E: Klason u 94. poslao Španiju na Hrvate, "Furija" petardom pokazala moć

Španci deklasirali Slovačku, ali ostali drugi jer su Šveđani u dramatičnom meču, u nadoknadi, slomili Poljake 3:2

  • 16
fudbalska reprezentacija Španija - Slovačka Foto: Tanjug/AP

Nastavlja se rasplet u grupnoj fazi na Evropskom prvenstvu u fudbalu, a sada gotovo da imamo sve poznate parove osmine finala. Španija je pobedom nad Slovacima od 5:0 završila grupu na drugom mestu, dok su Šveđani, posle drame, trijumfom nad Poljacima od 3:2 zadržali lidersku poziciju.

Gol Klasena koji je stigao u 94. minutu meča u Sankt Peterburgu može se ispostaviti kao izuzetno značajan po selekciju "Tri krune", jer će za rivala u nokaut fazi dobiti, na papiru, lakšeg rivala, nego što je to Hrvatska, koja će na Špance - upravo zahvaljujući dramatičnom raspletu današnjih utakmica.

Šveđani su mnogo ranije mogli da obezbede pobedu, vodili su 2:0 golovima Forsberga i imali punu kontrolu meča sa grogiranim Poljacima, ali kada jedan tim u svojim redovima ima igrača kao što je Robert Levandovski, bukvalno je moguće.

Upravo je golgeter Bajerna bio tvorac velikog naleta Poljaka i egala koji je stigao kao posledica daleko bolje partije ekipe Paula Souze, jer nisu ni imali kud posle 0:2 - krenuli su na sve ili ništa i to im je donelo željeni rezultat. Magičnim golom sa ruba kaznenog prostora Levandovski je najpre pogodio za nadu, potom je bacio Poljake u trans novim pogotkom, u 85. minutu, i usledila je totalna opsada gola Skandinavaca.

Nisu, ipak, Poljaci bili kadri za veleobrt kakav se ne viđa često, Šveđani su uspeli da odbiju sve nalete "Leve" i drugova, a onda, u kontri, posle sjajne kombinacije, i reše meč preko Klasena.

Švedska je na taj način završila grupu na prvom mestu sa 7 bodova, ispred Španaca, koji imaju 5.

Istovremeno, u Sevilji, konačno su igrači Luisa Enrikea ličili na sebe - deklasirali su Slovake 5:0, a mogli su još toliko puta da matiraju jednog od tragičara meča Martina Dubravku. Golman Slovaka, koji je briljirao u prvih pola sata, odbranio čak i penal Morati, bizarnim kiks autogolom najavio je brodolom svog tima. Dubravka je u pomenutoj situaciji, pošto se lopta odbila od prečke, nespretno reagovao i bukvalno je ubacio u mrežu.

Tako je, posle velike ofanzive Španaca i sijaset propuštenih šansi, pukla odbrana Slovaka, koja je do kraja, uz još jedan kiks golmana, kapitulirala još četiri puta. Do kraja poluvremena pogodio je i Laport, a u nastavku su mrežu Dubravke pogađali razigrani i najbolji igrač danas Sarabija, za njim Feran Tores i Pau Tores - minut pošto je ušao u igri.

Španci su u jednom momentu preuzeli lidersku poziciju u grupi, jer je Švedska bila u egalu sa Poljacima, ali je gol Klasena vratio pređašnji poredak, pa će "Furija" na Hrvatsku u jednom od derbija osmine finala.

TOK UTAKMICA

SLOVAČKA - ŠPANIJA 0:5

(Dubravka 30. ag, Laport 45+3, Sarabija 56, F. Tores 67, P. Tores 72)

ŠVEDSKA - POLJSKA 3:2

(Forsberg 2, 59, Klaeson 90+4 - Levandovski 61, 85)

90+4. minut - GOL, Klason, za 3:2 i pobedu Šveđana koji su tako poslali Špance na Hrvate u osmini finala.

90. minut - Igraće se dodatnih pet minuta na meču Švedska - Polsjka, gde Levandovski i družina nadiru na gol Skandinavaca.

85. minut - GOL! Evo drame - Poljska je izjednačila, strelac je Levandovski. Šveđani u matirani drugi put, i sad su u ozbiljnom riziku da izgube i drugo mesto. uspeli su poljaci da doture loptu do Levandovskog negde pred peterac, Švedi su bili loše postavljeni, a majstgor kakav je Leva to ne prašta. Pogodio je mirno, po zemlji, za 2:2 i nadu Poljaka kojima jedan gol sad treba za prolaz u osminu finala sa druge pozicije.

83. minut - U Sevilji "miriše" i na šesti gol, opsada gola Slovaka ne prestaje iako su Španci odavno rešili ovaj meč i sebi obezbedili mesto u osmini finala.

80. minut - Kreću Poljaci na sve ili ništa, nemaju drugog izbora, jer ih samo pobeda vodi dalje. Švedska odbrana pod velikim pritiskom u poslednjih pet minuta. U slučaju da prime gol, Skandinavci padaju na drugo mesto.

72. minut - Još jedan gol španaca, Slovaci su potučeni do nogu. Pau tores je strelac petog gola, minut po ulasku u igru.

67. minut - VAR je poništio gol Poljaka zbog ofsajda, nesuđeni strelac bio je Levandovski. U Sevilji Španci rutiniraju posao sa Slovacima, sigurni su putnik u osminu finala.

61. minut - LevanGOLski - ne predaju se Poljaci! Ko bi drugi nego najbolji golgeter ekipe, nesalomivi finišer. Fantastičan pogodak napadača Bajerna, majstorija.

robert levandovski Foto: Tanjug/Ap

59. minut - Švedska, čini se, rešava pitanje pobednika. Forsberg je opet strelac, duplirao je vođstvo protiv Poljaka i saa je to ozbiljna prednost za Skandinavce. Podsećamo, Šveđani drže prvo mesto u grupi, i dalje bez primljenog gola.

56. minut - Španci "gaze" Slovake, Sarabija je pogodio za 3:0. Savršena akcija Španije je prethodila golu, vrhunska kombinatorika i na kraju rutinska egzekucija od strane igrača Pari Sen Žermena, možda i ponajboljeg pojedinca "Furije" danas.

sarabija Foto: Tanjug/Ap

51. minut - Sa trenutnim rez ultatima, Švedska je prva u grupi, Španci drugi i ako ovakav poredak ostane do kraja, ići će na Hrvate u osminu finala. Švedska bi u tom slučaju, najverovatnije, igrala sa Ukrajinom.

50. minut - Ščensni je sad spasio Poljake, bio je na pravom mestu posle pokušaja Robina Kuaisona.

POLUVREME

45+3. minut - GOL, Španija vodi 2:0! Strelac je Laport, ali opet Dubravka snosi odgovornost za primljeni pogodak. Zasrljao je čuvar mreže Slovaka da pokupi loptu, ipak do nje je prvi stigao jedna igrač Španaca, a potom lepo ubacio pred gol, odakle je Laport pogodio mrežu.

41. minut - Španci su od datog gola, odnosno autogola, povukli malo ručnu, ne kidišu toliko na odbranu Slovaka koji pokušavaju da organizuju igru.

30. minut - Autogol na "Kartuhi", neverovatna greška dosada najboljeg aktera meča Dubravke - sam sebi je ubacio loptu u mrežu! Kao svojevremeno čuveni Auman na "Marakani" na meču Zvezda - Bajern. Gotovo preslikana situacija.

martin dubravka Foto: Tanjug/Ap

24. minut - Dubravka je na silnim mukama, daleko najzapaženiji igrač Slovaka, paradom je zaustavio novi udarac Morate.

20. minut - Dve velike šanse propustili su španci, neverovatno je šta prromašuju igrači Luisa Enrikea! Najpre je Sarabia na petercu vrlo loše zahvatio loptu posle idealnog centaršuta, da bi pola minuta kasnije, na ubačenu loptu Aspilikuete, Pedri za sekund zakanio da ubavi u gol - Enrike je u neverici!

17. minut - Šta je sad promašio Levandovski?! Dva puta je pogodio prečku u istoj akciji! Sjajni Poljak je najpre bio najviši posle kornera, nije imao sreće da matira Šveđane, ali ni i posle odbitka, kada je takođe glavom uzdrmao okvir gola. Neverovatna situacija.

poljska švedska Foto: Tanjug/Ap

11. minut - MORATA je promašio penal, još jedan za Špance na Euru! Neverovatno je da najidealnija šansa u fudbalu, za Španiju predtsvlja pravu noćnu moru. Moreno je promašio sa "kreča" protiv Poljaka, pa je Morata sada uzeo šut, ali je loše gađao, tačnije Dubravka ga je sjajno pročitao.

10. minut - VAR je presudio - penal za Špance! Hromada i Koke su bili u duelu, Slovak je faulirao španca, a sudija Kujpers, posle intervencije iz video sobe, pokazao na belu tačku.

6. minut - Španci nadiru u talasima, Slovačka je na ozbiljnim mukama od starta utakmice...

Švedska - Poljska Kirill Kudryavtsev

2. minut - GOL, Švedska je već povela, strelac je Forsberg! Poklekla je odbrana Poljaka, kiksnuo je jedan od defanzivaca u pokušaju da dohvati loptu, ali neuspešno, pa je Forsberg, koji je sve vreme bio "na lopti", na kraju preciznim udarcem po zemlji matirao golmana Poljaka.

SASTAVI

 

Ono što je suština je da sve četiri ekipe iz ove grupe mogu dalje, a evo i kako:

*Švedska prolazi dalje ukoliko izbegne poraz od Poljske. Ako Švedska izgubi, a u drugoj utakmici bude nerešeno, Švedska, Slovačka i Poljska biće u krugu najbolje tri selekcije u grupi, pa će odlučivati međusobni skor. Ako Šveđano izgube, biće treći na kraju grupne faze.

*Slovačka ide dalje ukoliko pobedi Španiju, ili remizira, a Švedska ne izgubi od Poljske.

*Španija prolazi dalje ukoliko pobedi Slovačku. Ako odigraju nerešeno biće treći u grupi ukoliko Poljska ne pobedi.

*Poljska ide dalje kao drugoplasirana ako pobedi, a u drugoj utakmici ne bude nerešeno.

Standings provided by SofaScore LiveScore

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ccc

    23. jun 2021 | 19:32

    Ova Slovačka sama sebi zabija koji carevi :)

  • Đorđe

    23. jun 2021 | 19:40

    Poljaci su najgora reprezentacija na ep, nešto kao naši kada se negde jedva plasiraju, mi bi ovde dobili pet, šest komada i sa stilom kući!

  • На

    23. jun 2021 | 17:58

    РТС ИМА ПРЕНОС АЛИ ВЕЧЕРАС У ДНЕВНИКУ

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA