≫ 

Velika češka žurka u srcu Budimpešte! Holanđane “sasekao“ VAR, sjajni Holeš i Šik ih poslali kući

Kakvo drugo poluvreme Čeha na Puškaš Areni

  • 18
Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Holandija - Češka Foto: Tanjug/AP

Češka rapsodija! Pa kako drugačije opisati drugih 45 minuta koje smo gledali večeras na terenu “Puškaš Arene“ u Budimpešti. Igrali su hrabro, na kraju su nagrađeni sa dva gola i nastavljaju da sanjaju. Ruku na srce, preko puta su imali skandalozno loše Holanđane, koji su zasluženo ostali sa desetoricom na terenu, nisu uputili šut u okvir gola i kući idu pognutih glava – 0:2 (0:0).

Toliko uspavljujuć fudbal gledali smo u prvom poluvremenu da se sve može sabrati u nekoliko rečenica. Holanđani su na početku prepustili inicijativu Česima, da bi je kako je ovaj deo igre odmicao, preuzimali u svoje ruke. Ali ništa im to specijalno nije vredelo, pošto je sve izgledalo jalovo, o čemu govori podatak da za uvodnih 45 minuta nisu imali apsolutno nijedan udarac u okvir gola golmana Češke.

Na drugoj strani, vredelo je istaći solidnu akciju Čeha. Kapiten reprezentacije i igrač Vest Hema, Tomas Souček uspeo je da dođe do lopte na petercu, šutirao je glavom, ali je lopta išla pravo u golmana Martena Stekelenburga.

Ako prvo poluvreme nije bilo ni najmanje zanimljivo, onda smo u drugom platili kartu za svih 90 minuta. Od samog starta smo videli akciju, dramu, isključenja, vatru... Sve ono što fudbal čini zanimljivim.

Prvo je već u 50. minutu utakmice fantastičnu šansu imao Malen, koji je kao brzi voz obišao odbranu Češke. Međutim, golman ove reprezentacije, Vaclik dobro se postavio i sprečio katastrofu svoje selekcije. Koliko je to bilo važno, videlo se samo minut kasnije.

Na drugoj strani, De Liht je namerno igrao rukom, kako bi sprečio dobru šansu Čeha. Nije isprva Sergej Karasjov hteo da mu da direktan crveni karton, ali su mu Englezi i Poljaci iz VAR sobe rekli da tu “ima nečega“. Rus je otišao do ekrana da pogleda situaciju, a onda se vratio sa crvenim kartonom u ruci za potpuni šok svih ljudi u narandžastom na tribinama.

Nije mogla Holandija da se sastavi posle tog isključenja. Preuzeli su Česi inicijativu, imali su nekoliko dobrih prilika sve dok u 68. minutu konačno nisu probili bedem posle prekida. Lopta je tada došla do glave Holeša, koji je sa tri-četiri metra poslao u mrežu, iako su tu bila tri igrača Holandije. Niko nije mogao da je zakači i izbaci, pa je u Budimpešti počela velika fešta.

Gubili su živce Holanđani, pokušavali su sve da nekako dođu do poravnanja, ali je onda kao grom iz vedra neba došao drugi gol Češke. Protutnjao je po levoj strani Holeš, pratio ga je u stopu Šik na sredini, razmenili su pasove, a fudbaler koji je za sada postigao najlepši gol na ovom EURU, potvrdio je pobedu svoje reprezentacije.

Do kraja utakmice nije bilo većih prilika, što će reći da ćemo u Bakuu gledati četvrtfinalni meč između Danske i Češke. Teško da je iko mogao da pretpostavi da će se u ovom delu žreba, u ovoj fazi takmičenja, naći baš ova dva tima. Ali ništa im se ne može oduzeti. Biće to duel koji će biti vredno ispratiti.

HOLANDIJA - ČEŠKA 0:2 (0:0)

/Holeš 68, Šik 80/

TOK UTAKMICE

KRAJ UTAKMICE: Česi će igrati četvrtfinale Evropskog prvenstva!

90+5. minut: Približavamo se poslednjem sudijskom zvižduku. Ama baš ništa se nije desilo u ovih pet minuta.

90. minut: Sergej Karasjov odlučio je da produži ovaj meč za šest minuta. Jeste tu bilo svega, preko VAR-a (i to dva puta), crvenog kartona, golova, izmena...

84. minut: Gube živce Lale. Žuti karton za De Jonga posle protesta kod Karasjova, a onda dve izmene u Češkoj. Izlaze Ševčik i Holeš, a ulaze Hložek i Kral.

81. minut: Van Anholt i Blind izlaze, ulaze Berghuis i Timber. Svesni da nemaju šta više da traže na terenu u Budimpešti su Holanđani.

80. minut: GOOOOOOOOOOOOOOOOL! GOTOVO JE - ŠIK DUPLIRA PREDNOST! Česi mogu da slave veliku, veliku pobedu! Holeš je probio po levoj strani fantastično, dodao je do Šika i ovaj je po zemlji prosledio to u mrežu! Sjajno.

79. minut: Masopust je završio utakmicu, a umesto njega je tu Jankto. Još 10 minuta + nadoknada vremena.

77. minut: Tomas Souček je sada šutirao sa nešto veće udaljenosti, ali je Marten Stekelenburg lako ukrotio loptu. Treći udarac Čeha u okvir gola, Holanđani nemaju - nijedan.

73. minut: Veghorst je zamenio De Runa, nema više vremena selektor Holandije, moraće da krene na sve ili ništa.

68. minut: GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! VODE ČESI! HOLEŠ! Posle prekida fudbaler Slavije pogađa glavom, bilo je tu mnogo fudbalera Holandije na gol liniji, ali nisu mogli da izbiju loptu. Holanđani blizu ispadanja sa EURA!

67. minut: Česi sada opsedaju gol Martena Stekelenburga, pitanje je samo da li imaju dovoljno umeća da dođu do pogotka koji bi ih poslao među zvezde. Bilo bi zaista ogromno iznenađenje da u četvrtfinalu EURA gledamo duel Danska - Češka.

64. minut: U poslednjem trenutku Damfris zatvara rupu u odbrani. Kaderžabek se duže nameštao i zbog toga je izblokiran, da je odmah šutirao, mogao je to da bude lak gol.

61. minut: VAR opet reaguje! Češka može da dobije penal posle provere zbog igranja Damfrisa rukom. Ali na sreću Holanđana, engleske i poljske sudije su ovoga puta bile milostive u VAR sobi.

57. minut: Cufal je dobio žuti karton, malo je porasla tenzija na terenu, ali kontroliše to Karasjov. Odmah potom Malen izlazi, a ulazi Kvinsi Promes.

55. minut: CRVENI KARTON! Sergej Karasjov pokazuje isključenje De Lihtu!

52. minut: Pa šta sada radi De Liht... Mogao je sad da dobije crveni karton. I proverava se situacija. Namerno je igrao rukom, na VAR-u je da proceni da li je to za isključenje, pošto je bio poslednji igrač odbrane. Ide Sergej Karasjov da gleda ovo sam. Drama! 

51. minut: AUUUU! KAKVA ODBRANA VACLIKA! Pa Malen je zaobišao celu odbranu Češke kao brzi voz, pred njim je samo bio gol i golman Češke, ali se ovaj drugi bolje snašao. Ostaje 0:0!

47. minut: Odmah na startu žuti karton za Damfrisa. Nastradao je tu Kaderžabek, ali će moći da nastrada utakmicu.

46. minut: Krenuli smo u drugo poluvreme. Nadamo se da će biti daleko zanimljivije od prvog, koje nam nije donelo neki vrhunski fudbal.

POLUVREME: Jedno od lošijih 45 minuta na ovom Evropskom prvenstvu, bar kada je reč o broju velikih šansi.

45+2. minut: Najbolja prilika za Holandiju. Depaj je "izmislio" loptu za Van Anholta, ovaj je promašio, ali se činilo da je na sve to viđen ofsajd. Kraj prvog poluvremena.

45+1. minut: Dva minuta nadoknade igraće se u Buudimpešti. Tako je odlučio Sergej Karasjov.

44. minut: Ostalo je još samo nekoliko minuta do kraja prvog poluvremena. Nijedna reprezentacija se nije Bog zna kako pokazala u ovom delu igre.

40. minut: Holandija nema udarac u okvir gola. To je podatak koji bi mogao da zabrine Oranje, koje više ne igra tako agresivno kao na početku.

38. minut: Velika šansa za Češku. Dobro dodavanje Masopustia i potom blokada De Lihta u poslednjem trenutku. Preživeli su Holanđani i ovo.

31. minut: Malen je izborio peti korner za Holanđane. Potom je još jednom bio u prilici, ali je opet dobio samo korner. Posle još jednog udarca iz ugla, jasno je opet neće biti gola.

28. minut: Dobar udarac Šika sa oko 20 minuta. Međutim, fantasična reakcija golmana Holandije sprečila je siguran gol Čeha u ovoj fazi utakmice.

26. minut: Nastavili smo nakon kraćeg prekida. Česi se sada ne libe da loptu dovedu barem do kaznenog prostora.

OSVEŽENJE: Vreme je da se igrači osveže, zbog velikih temperatura u glavnom gradu Mađarske.

22. minut: Umalo ovde Souček da pogodi gol! Na sebi svojstven način je kapiten Češke izbio iz drugog plana, gađao glavom sa peterca. Međutim, golman Holandije bio je na pravom mestu u pravo vreme.

18. minut: Holandija nastavlja da pritiska odbranu Češke. Uglavnom ona puca sa leve strane terena, ali za sada se tim iz srca Evrope drži u igri.

12. minut: Dosta mirna utakmica u ovih prvih 12 minuta. I evo, baš u tom momentu, Damfris je obišao odbranu Češke, izbacio golmana dobrim trkom, ali na kraju samo korner, nakon blokiranja Kalasa.

8. minut: Opasna šansa za Holanđane! Iznenadili su pomoćnom igrom kod kornera odbranu Češke, De Liht je skočio visoko, ali iz ponovljenog snimka se vidi da je i pogodio, da gol ne bi bio priznat zbog ofsajda.

6. minut: Zanimljivo, Holanđani su u ovoj ranoj fazi utakmice prepustili inicijativu Česima, koji imaju veći posed lopte, ali iz toga za sada nisu ništa posebno kreirali.

2. minut: Već na samom startu, šut Holeša sa velike udaljenosti, ali je to bilo izuzetno neprecizno i završila je lopta na tribinama.

1. minut: Počela je utakmica u Budimpešti. Sudija Sergej Karasjov je nakon kraćeg čekanja označio start meča. Prvi napad imali su Česi.

* Fudbaleri su na terenu, uslediće intoniranje himne Češke, a potom i Holandije, posle čega će utakmica zvanično početi.

* Poštovani čitaoci Telegraf Sporta, dobro nam došli na meč osmine finala Evropskog prvenstva između Holandije i Češke! Kao što smo najavili, temperatura u Budimpešti je 31 stepen, stadion je ispunjen do poslednjeg mesta i čeka nas spektakl.

PRE UTAKMICE

Oranje je od samog starta odlučilo da krene ofanzivno, pošto im je takav pristup u grupnoj fazi takmičenja doneo dobre rezultate. Iako ih niko na samom startu nije svrstavao u red favorita za osvajanje turnira, vrlo lako bi moglo da se desi da Holanđani doguraju do polufinala. Ali treba ići korak po korak.

U napadu Češke naći će se čuveni Šik, a Česi su u grupnoj fazi protiv Hrvatske, Engleske i Škotske prikazali neke šarene igre. Od raspoloženja zavisi kakvo će lice pokazati večeras.

Utakmica se igra na “Puškaš Areni“ u Budimpešti, gde je trenutno 31 stepen i neće biti baš lako za igru. Pištaljku u ustima držaće Sergej Karasjov iz Rusije, a pomagaće mu Igor Demeško i Maksim Gavrilin. Na mestu četvrtog sudije naći će se Stefani Frapar iz Francuske, dok će u VAR sobi “obitavati“ Stjuart Atvel, Kris Kavano, Li Bets (Engleska) i Pavel Gil (Poljska).

Pogledajte i sastave za današnji meč.

Video: Mađarica, Čehinja, Hrvatica i Ruskinja grme, a Slovakinja baca na kolena: Najlepše novinarke na EURO

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nusknvp

    27. jun 2021 | 19:49

    Masite sad lgbt zastavama holandjani...

  • Grobar Han

    27. jun 2021 | 19:50

    Mašite sad duginim bojama "oranje"

  • Brundo

    27. jun 2021 | 20:05

    Za 97 minuta igre Holandija je imala 6 udaraca.Od toga 0 u okvir gola...I Krstajic bi pozavideo na tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA