≫ 

Italija je prvak Evrope! Azuri posle drame i penala utišali Vembli i rasplakali Engleze

Sjajni Donaruma sa dve odbrane doneo titulu selekciji Roberta Manćinija

  • 92
reprezentacija italija Foto: Tanjuga/Ap

Italija je novi prvak Evrope u fudbalu nakon što je u velikom finalu na Vembliju slavila posle produžetaka i penala sa 3:2 (1:1, 0:1).

Zasluženo je selekcija Roberta Manćinija došla do druge titule kontinentalnog šampiona u istoriji, na krilima golmana Đanluiđija Donarume koji je sa dve odbrane sa 11 metara rasplakao 60.000 navijača na Vembliju i podario Azurima slavlje koje su čekali 53 godine.

Oni su dočekali, Englezi nisu, njihovih 55 godina bola i čekanja na veliki trofej se nastavljaju, ali činjenica je da su večeras odigrali tek drugo finale od te 1966. godine i zbog toga moraju da budu zadovoljni jer drže pozitivan trend već nekoliko godina unazad.

Ništa nije slutilo na tužan kraj za Engleze, posebno nakon što je Luk Šou posle nepunih dva minuta igre razgalio 60.000 duša na najvećem engleskom stadionu. Još nisu pošteno ni zapevali kako se "fudbal vraća kući", a domaći navijači su pali u trans.

Sautgejtovo iznenađenje za Manćinija, Kiran Tripije je maestalno prošao i centirao sa desne strane, a Luk Šou na drugoj stativi, zaboravljen od Di Lorenca, probušio mrežu Donarume za 1:0. Ovo je ujedno bio i prvi gol u karijeri za Šoua u dresu reprezentacije i kruna sjajnog Eura koji je odigrao.

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

Takođe, Italija je prvi put na Euru prva primila gol, a kako se nije do sada nalazila u poziciji da juri zaostatak, videlo se da će biti problema. Bar u prvih 45 minuta. Dugo su Azuri tražili način da se približe golu Pikforda a o tome najbolje svedoči podatak da su prvi ozbiljniji napad izveli tek u 35. minutu kada je Kjeza šutirao neprecizno sa 18 metara.

Generalno, nije ovo bilo lepo prvo poluvreme za gledanje. Engleska se trudila da sačuva stečeno vođstvo i eventualno iz kontre stgine do drugog gola, a ako ih je nečemu naučio Sautgejt za ovih nekoliko godina je da možda najbolje od svih top selekcija ume da "ubije" utakmicu.

Međutim, drugo poluvreme donelo je totalnu promenu stvari na terenu. Italijani su bili mnogo bolji rival, a posle nekoliko izglednih prilika za Insnijea i Kjezu (Pikford sjajno branio) nagrađeni su za bolji pristup u 67. minutu. Posle kornera i gužve u petercu najbolje se snašao štoper Bonući koji je iz blizine nekako umuvao loptu u mrežu i razgalio 6.000 gostujućih navijača.

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

Nije se Italija zaustavila na tom golu već je zaigrala bolje, a umorni Englezi su uspeli nekako da se "dovuku" do produžetaka i prežive, iako je pretilo u jednom trenutku da će imati dosta problema u regularnih 90 minuta da izbegnu poraz.

Produžeci nisu doneli previše uzbuđenja, obe selekcije su se pomirile sa činjenicom da im je bolje da dođu do penala i sve svale na golmane, nego da rizikuju i budu kažnjeni preranim golom. A tamo, ponovo drama i ponovo srećan kraj za Azure.

Zablistao je sjajni Điđo Donaruma kada je bilo najpotrebnije. Naterao Rašforda da pogodi stativu i odbranio udarce Sanču i Saki, a tri vezana promašaja Engleza sa bele tačke bili su dovoljni za veliko slavlje Italije. Prethodno je Žoržinjo propustio da završi posao, ali to više nije važno. Suština je da su Engleze "prodali" Sančo i Rašford koje je Sautgejt ubacio u 120 minutu baš zbog penala.

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

Italija je zasluženo pokorila Evropu ovog leta, predvođena sjajnim Robertom Manćinijem, dok Engleskoj ostaje Katar kao novi pokušaj 2022. godine da nastavi pozitivan trend. U Rusiji su igrali polufinale, ove godine finale, pa Sautgejt ima pravo na još jedan pokušaj.

ITALIJA - ENGLESKA 3:2 (1:1, 1:1, 0:1)

/Bonući 67 - Šou 2/

Tok meča:

PENALI:

3:2 - Promašio je i Bukajo Saka, Italija je prvak Evrope posle 53 godine!

3:2 - Promašaj Žoržinja!

3:2 - Promašaj Sanča! Sjajna odbrana Donarume, Italija na penal od pobede!

3:2 - Bernardeski je precizan, Italija ponovo vodi.

2:2 - Stativa Rašforda! Savladan je bio Donaruma, ali je lopta pogodila okvir gola.

2:2 - Bonući precizan, Pikford nemoćan.

1:2 - Hari Megvajer je precizan, Englezi vode posle dve serije.

1:1 - Brani Pikford majstorski udarac Belotija, prednost za Englesku.

1:1 - Hari Kejn takođe precizan, savršen udarac.

1:0 - Berardi je siguran, Pikford nemoćan.

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

Kraj produžetaka! Idemo na penale! Kada sve sagledamo, ovo je i najpošteniji ishod.

120. minut - Menja Sautgejt u finišu, ubacuje Sanča i Markusa Rašforda.

114. minut - Žestok duel na sredini terena, Žoržinjo je nesmotreno startovao na Grilišu, ali mu je Kujpers dao samo žuti karton. Sve smo bliži penalima!

107. minut - Dobar pokušaj Bernardeskog iz slobodnog udarca, Pikford je imao problema da ukroti tu loptu, ali se ipak snašao.

Počeo je drugi produžetak!

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

Kraj prvog produžetka! Nema promena i dalje je nerešeno - 1:1.

103. minut - Opasan napad Italijana, Emerson Palmijeri je prošao po levoj strani posle greške Vokera, centrirao, ali su se Englezi odbranili nekako.

99. minut - Reaguje Sautgejt, Džek Griliš je ušao u igru umesto Mejsona Maunta.

95. minut - Dobra akcija Engleza, Sterling je ušao po levoj strani u šesnaesterac, ali je Kelini izbacio loptu u korner. Posle kornera, Kalvin Filips je šutirao sa oko 16 metara, tik pored gola.

Počeo je prvi produžetak! Manćini odmah pravi izmenu, umesto umornog Insinjea na ternu je Andrea Beloti.

Kraj utakmice! Osmi put na ovom Euru idemo u produžetke, posle 1:1 u regularnih 90. minuta. Bolja partija Azura u nastavku, nisu zaslužili da izgube...

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

90+6. minut - Žuti karton za Kjelinija zbog grubog faula na Saki. Englezi smatraju da je mogao da dobije i crveni...

90. minut - Igraće se još 6 minuta nadoknade!

85. minut - Novi pokušaj Engleza iz prekida, Maunt je centrirao, Italijani izbacili loptu, a na nju natrčao Šou i poslao je nebu pod oblake. Insinje je dobio žuti karton zbog prekršaja.

80. minut - Ulazimo u sam finiš meča, deluje da bi Englezi odmah potpisali produžetke jer su Italijani znatno opasniji.

73. minut - Još jedan dobar napad Azura, Berardi se našao naspram Pikforda iznenada, ali nije dobro zahvatio loptu.

71. minut - Reaguje Sautgejt i izvodi Tripijea, umesto njega u igri je Bukajo Saka. Engleska u padu na sredini terena u ovim trenucima pa Italijani sve češće prete.

67. minut - GOOOL za Italiju, strelac je Bonući. Dobro se štoper Italije snašao posle gužve u petercu Engleza i izjednačio rezultat na 1:1. Počinje drama na Vembliju.

64. minut - Odmah uzvraćaju Englezi, posle kornera Stouns je tukao sjajno glavom, ali je Donaruma izbacio loptu u korner.

62. minut - Možda najbolja prilika za Italijane, Kjeza je sve sam odradio, ušao u 16 metara i lukavo šutirao, ali majstorska odbrana Pikforda.

57. minut - Opet je Insinje šutirao iz teške pozicije, iskosa levo, skoro iz "mrtvog ugla", ali Pikfordu nije bilo teško da sačuva mrežu.

55. minut - Još jedan igrač Azura je dobio žuti karton i to kapiten Kjelini zbog faula na Sterlingu.

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

54. minut - Dvostruka izmena kod Italijana, umesto Barele na terenu je Kristante, a umesto Imobilea ušao je Berardi.

53. minut - Novi loš pokušaj Insinjea, ušao je sa levog krila i lansirao loptu daleko pored gola...

51. minut - Još jedan neprecizan šut Insinjea sa oko 17 metara iz slobodnog udarca po sredini.

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

48. minut - Opasan napad Engleza, Sterling je pao u petercu posle duela sa Kjelinijem i Bonućijem, ali Kujpers kaže da nema penala, iako su ga domaćini tražili.

47. minut - Prvi žuti karton na meču, dobio ga je Nikolo Barela zbog oštrog starta.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme!

Kraj prvog poluvremena! Zasluženo vođstvo Engleza zahvaljujući pogotku Luka Šoua, koji je ujedno i najbrži u istoriji finala na Euru.

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

45. minut - Igraće se još četiri minuta nadoknade!

41. minut - Pokušavaju Italijani, imaju inicijativu i posed lopte, ali ne i šanse. Najistureniji u špicu Ćiro Imobile potpuno je odsečen, a podsetimo da nije dao gol još od drugog kola i meča sa Švajcarskom u grupi.

35. minut - Konačno pokušaj Italijana, Kjeza je ušao u zonu šuta i raspalio sa oko 18 metara, ali tik pored gola.

33. minut - Traže Italijani prsotor da napadnu, ali ova engleska defanziva koja kreće od Kejna je gotovo neprobojna. I kad se približe Azuri šesnaestercu tu su Kalvin Filips i Deklan Rajs da se pobrinu da sve prođe lagano...

25. minut - Sterling je vukao dobru kontru i probao sve sam, ali se prekombinovao. Kod Italijana se Žoržinjo žalio na povredu, ali se vratio na teren posle ukazane pomoći. Engleska kontroliše situaciju.

20. minut - Teško se Azuri snalaze posle šokantnog vođstva, a možda je tome doprinela i činjenica da su prvi put na ovom Euru primili prvi gol i da nisu nikada jurili vođstvo rivala. Engleska skoro pa savršena, Tripije kao starter je definitivno pravi potez Sautgejta.

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

14. minut - Englezi dominiraju u uvodnim minutima utakmice, izveli su nekoliko opasnih napada i kornera, ali je odbrana Italije ostala na mestu. Italijani pokušavaju da kreiraju neku akciju, ali bez uspeha.

7. minut - Uzvraćaju Italijani, Kijeza je fauliran na dvadesetak metara od gola, iskosa po desnoj strani. Insinje je šutirao, ali preko gola...

2. minut - GOOOL za Englesku, strelac je Luk Šou! Kakva akcija Engleza, Kiran Tripije je sjajno proigrao Šoua sa desne strane, a ovaj na drugoj stativi zakucao loptu pored nemoćnog Donarume. Prvi gol Šoua u karijeri za Englesku i to kakav...

1. minut - Počelo je finale na Vembliju, s centra prvi kreću Azuri, a glavni sudija je Bjorn Kujpers.

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

20.55 - Atmosfera je sjajna na Vembliju, igrači obe selekcije izlaze na teren i očekujemo da zagrme himne dve selekcije.

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

20.30 - Konstantno nam stižu snimci nasilja oko Vemblija koje je izbilo uoči utakmice, a organizatori uveravaju da će sve biti u redu i da će meč biti odigran u zakazanom terminu.

20.05 - Bar 50 navijača Englske je upalo na Vembli bez karata, redari su nemoćni, a policije nigde nema.

19.45 - Evo i sastava timova za koje su se odlučili Roberto Manćini i Geret Sautgejt.

19.40 - Zagrevanje je u toku!

italijanska navijačica Foto: Tanjug/ap

19.30 - London je čitavog dana pod opsadom (očekuje se oko 60.000 gledalaca na samom stadionu), a veliki broj navijača iz svih delova Engleske je stigao u prestonicu bez karata.

U okolini Vemblija već je zabeležen i prvi haos kada su navijači bez karte pokušali da uđu na stadion.

Pojedinci su probili redarske kordone, pa je policija morala da interveniše, a jedan od uhapšenih se pravdao da je provalio na stadion jer mu je karta ukradena!

To je samo jedna u nizu ludorija Engleza danas i nema sumnje da nas očekuje spektakl.

Engleska i Italija sastaju se od 21 sat na Vembliju u finalu Evropskog prvenstva u fudbalu.

Video: Italija gorela i slavila do zore: Azuri posle drame i penala utišali Vembli i rasplakali Engleze

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad Milence

    11. jul 2021 | 23:22

    Bonući ih je utišao kao i Nole danas.

  • Naj

    11. jul 2021 | 22:59

    Brat Kjelini 36 godina!!Sta reci...Tako se igra za R!A Vidic se povukao iz R sa 29 godina!

  • Cugcvang

    11. jul 2021 | 22:42

    Nema šta, ako je išta dobro proizašlo iz ovog euro to je onda Kijeza. Pa za klasu bolji od svih na terenu. Svaka čast djecko na trudu zalaganju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA