≫ 

Top 10 stvari sa Eura: Eriksenova pobeda života, Ronaldo ubio Koka Kolu, LGBT zastave zasenile UEFA

Evropsko prvenstvo je u potpunosti opravdalo očekivanja i najprobirljivijih ljubitelja fudbala, bilo je svega, a najviše sjajnog fudbala, spektakularnih utakmica, bilo je lepih i manje lepih stvari, bilo je upada na terene, aktivizma raznih organizacija, bilo je tuge i radosti, bila je ovo pobeda fudbala nad koronom i pobeda života nad smrću - pobeda Eura je što i danas o Kristijanu Eriksenu pričamo kao živom čoveku

  • 2
Top 10 stvari sa Eura, Euro 2020 Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Profimedia

Spuštena je zavesa na najduže iščekivano Evropsko prvenstvo u fudbalu Euro 2021, koje je zapravo Euro 2020, i čini se da je najbolja stvar koja će se pamtiti je da je ono uopšte održano.

Pandemija korona virusa pretlia je da ga obesmisli, međutim videli smo sve što fudbal čini opijumom za mase: spektakularnu igru, sjajne utakmice, kišu golova i autogolova, rekorde, i ono najvažnije - povratak navijača na tribine.

A šta je ono što ćemo zaista najviše pamtiti sa tek završene kontinentalne smotre najboljih selekcija Evrope - o svemu tome možete pročitati u redovima pred vama.

Eriksenova pobeda života - najveća pobeda Eura!

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija, Danska - Finska, Christian Eriksen, Kristijan Eriksen Foto: Tanjug/AP

Da su Eriksonovo srce i organizam bili ranjiviji tog dana na "Parkenu", danas ne bismo pričali o Euru kao trijumfu fudbala nad koronom, pobedi Italije i ostalim stvarima, danas bismo pričali o najtragičnijem događaju u istoriji na velikim takmičenjima. Fudbaleri Finske i Danske, navijači na tribinama i kraj televizora, skamenjeno su gledali gotovo beživotno lice najkreativnijeg igrača Danaca za čiji se život bore doktori. Mučne scene kao da su trajale čitavu večnost, mnogi su slutili na najgore. Srećom, Eriksen se povratio, prodisao, oživeo, progledao, na radost celog sveta.

Bez ikakve dileme, bila je to najveća pobeda na Euru!

Ronaldov udarac Koka Koli težak 4 milijarde evra

Kolika je moć fudbalera pokazalo se nakon samo jednog poteza Kristijana Ronalda na konferenciji za medije pred prvi meč Portugalije na Evropskom prvenstvu. Čim je seo na svoje mesto Ronaldo je pomerio flašice Koka-Kole koja je jedan od glavnih sponzora za EURO 2020 i zamenio ih flašicama vode.

Uz to je kratko i prokomentarisao:

- Pijte vodu.

Samo taj jedan jedini Ronaldov potez izazvao je prave potrese u toj američkoj kompaniji. I dok je svima to izgledalo kao simpatičan gest, bord direktora kompanije koja proizvodi osvežavajuća pića hvatao se, sa razlogom, za glavu. Negativan publicitet koji je kompaniji ovo donelo vidi se najbolje u činjenici da je vrednost kompanije za veoma kratko vreme na berzi opala za čak četiri milijarde evra.

Aktivista paraglajder preplašio navijače i bolno prizemljio pred derbi Eura

Minuli Euro bio je za mnoge aktiviste i razne organizacije idealna prilika da pošalju svoje poruke na način na koji je jedino moguće da ih ljudi zapaze i upamte.

Verovatno je najekstremniji u tom smislu bio aktivista "Grinpisa" koji je neposredno pred derbi meč Nemačke i Francuske u Minhenu ne baš najsrećnije aterirao na teren i bolno prizemljio. Isprva nikome nije bilo jasno o kome se radi, jer njegova tačka nije bila deo zvaničnog protokola, pa se tek kasnije ispostavilo da je reč o aktivisti "Grinpisa". Momak je na krajnje riskantan način - što se može videti na pojedinim snimcima gde bez balansa leluja u vazduhu - poručio svetu: "izbacite naftu".

LGBT odneo pobedu u "ratu" sa UEFA i Mađarima

Čini se da nikad pre na jednom velikom takmičenju LGBT populacija nije dobila toliku pažnju kao što je to bilo na prethodnom Euru. Ništa nije slutilo na revolt LGBT zajednice sve dok Mađarski parlament nije doneo zakon koji ograničava i potpuno poništava popularisanje homoseksualizma.

Mađarska se kao suorganizator Eura otud našla pod lupom UEFA i brojnih organizacija za ljudska prava, a Nemci su kao odgovor na taj akt "obojili" Alianc Arenu u dugine boje upravo pred meč sa Mađarima.

Iako je UEFA taj potez Nemaca isprva zabranila, jer je protumačen kao čist politički čin, brzo je povukla odluku o zabrani i nedugo potom pozdravila borbu za prava LGBT populacije. Čak je i svoj tviter nalog obojila u dugine boje.

- Uefa je ponosna što nosi dugine boje. To je simbol koji promoviše sve ono u šta verujemo, tolerancija za svakoga, bez obzira na njihovu pozadinu, verovanja ili pol - napisala je UEFA u svom saopštenju.

fudbalska reprezentacija nemačka - mađarska navijači Foto: Tanjug/AP

Bio je to početak malog rata između Mađara i ostatka Zapadnog sveta, Holanđana, Nemaca, Skandinavaca i UEFA, a odgovor je stigao na meču Nemaćke i Mađarske, kada su ultrasi naših severnih komšija parolama u kojima veličaju heteroseksualne odnose, terali kontru domaćinima.

Taj meč je ostao upamćen i po upadu navijača sa zastavom duginih boja pravo pred igrače Mađarske za vreme intoniranja himne.

Ronaldovi rekordi za sva vremena

Portugalija nije uspela da odbrani titulu evropskog prvaka u teškoj konkurenciji, ali je Kristijano Ronaldo bio Kristijano Ronaldo - mašina za golove. Portugalac je u svoju impresivnu fudbalsku biografiju dodao i rekord po broju ukupno postignutih golova na Evropskim prvenstvima.

Neprevaziđeni as je sa pet golova došao do kote od 14 pogodaka i tako "prešišao" do ovog Eura vodećeg legendarnog francuskog fudbalera Mišela Platinija, koji je mreže na prvenstvima Starog kontinenta tresao devet puta.

Ronaldo je pored ovog rekorda oborio još dva: postao je jedini igrač u istoriji sa pet Eura na kojim je igrao, a izjednačio se na listi najboljih strelaca reprezentacija u istoriji fudbala.

Na večnoj listi dostigao je legendarnog Iranca Ali Deija - obojica imaju 109 glova na svom reprezentativnom kontu.

 
 
 
View this post on Instagram
A post shared by Ali Daei (@alidaei)

Sterlingov penal protiv Danske koji je video samo sudija Mekeli

Možda i najkontrovernija sudijska odluka na čitavom Euru. Imao onih koji će i danas reći da je "bilo kontakta", ali se čini da je daleko veći broj poklonika fudbala koji su u Sterlingovom padu videli čistu teatralnost koja je, uz sudijsku naklonost, donela Engleskoj kazneni udarac u 104. minutu, gol Kejna, i prolaz u veliko finale.

Danci su imali pravo što su negodovali, negodovali su u tom trenutku mnogi, ali je Mekeli bio neumoljiv, kao i VAR, koji nije preinačio sudijsku odluku i poništio, ruku na srce, kranje blag kontakt Sterlinga i jednog defanzivca Skandinavaca.

Rahim Sterling, Fudbalska reprezentacija Engleske, Fudbalska reprezentacija Danske, penal, EURO 2020 Foto: AP/Tanjug

Kolevka fudbala, kolevka rasizma: Grozne poruke Engleza prema svojim fudbalerima

Verovatno najveća sramota većinskog domaćina Eura, države u kojoj su odigrana oba polufinala i finalni meč, u kolevci fudbala.

Bruka je pukla tek nekoliko minuta pošto je Italija postala prvak Evrope, a Englezi ostavljeni da plaču na Vembliju. Da nevolja po engleske fudbalere bude veća, penale nisu iskoristila trojica tamnoputih igrača (Rašford, Sančo i Sako), što je bio idealan scenario za pljuvače koji su u boji kože videli najveći problem i najveći razlog za gubitak trofeja u svom dvorištu.

Grozne uvrede su se kao uragan sručile na trio tragičara Engleske, pa su morali da reaguju i Savez i razne organizacije, i klubovi pomenute trojke, a reagovali su i ljudi, obični, normalni ljudi, koji su uz zgražavanje stali u odbranu tamnoputih igrača.

U Mančesteru je oskrnavljen mural Markusa Rašforda, onaj koji ga veliča kao heroja zbog humanitarnog rada i pomoći u prehrani dece. Izgrednici su ga išarali groznim porukama, koje su, srećom, zahvaljujući ljudima dobrog srca, "poništene" i maskirane porukama ljubavi i podrške za fudbalera Junajteda.

Markus Rasford mural Foto: Tanjug/AP

Kiša autogolova i samo jedan gol iz slobodnog udarca

Ovaj Euro pamtićemo po neverovatnom broju autogolova - bilo ih je čak 11!

Poređenja radi, na svim dosadašnjim Eurima, u 56 godina dugoj istoriji evropskih prvenstava, bilo ih je tek 9.

Da li je ovolikom broju autogolova doprinela ofanzivna igra većine ekipa i samim tim veći broj šansi, otud i više mogućnosti za nespretne reakcije defanzivaca, ili je u pitanju čista slučajnost, tek Euro za nama pamtićemo naročito po neverovatno velikom broju lopti koje su igrači slali u svoje mreže.

Takođe, minulo Evropsko prvenstvo ostaće zabeleženo posebno zbog činjenice da je viđen tek jedan gol iz slobodnog udarca, i to tek u polufinalu. Postigao ga je Danac Mikel Damsgard, bio je to jedan od efektnijih momenata čitavog šampinata, ispostavilo se i jedini pogodak postignut iz prekida.

Italija šampion bez ijedne zvezde, snaga kolektiva samlela sve do trofeja

Ne bi naravno ovaj osvrt o najvažnijim momentima Eura bio potpun bez pomena novih evropskih šampiona Italijana.

I zaista to jestu - šampioni!

Na ekipu koja je na turnir došla sa rekordnim nizom mečeva bez poraza, i taj niz produžila, jednostavno je morala da se obrati pažnja iako u Manćinijevoj "skvadri" nema nijedne istinske zvezde, iako su kladionice i stručnjaci gledali na Azure samo kao na favorite iz senke.

Euro 2020 finale, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Engleska Foto: Tanjug/AP

Upravo su Italijani otvorili Euro, bilo je to prijatno rimsko veče i pobeda nad Turcima od 3:0, posle koje je mnogima i tada bilo jasno sa kavim potencijalom raspolažu Azuri. Bili su vrlo autoritativni i ubedljivi, u igri i u rezultatu.

Naredne utakmice su potvrdile da Italija ima moćan kolektiv, spreman da se pobije sa svima, nekoliko istaknutih pojedinaca i odbranu kao atomsko sklonište predvođenu britkim asovima Bonućijem i Kjelinijem, i nevrovatnim Donarumom.

Za razliku od Engleza, koji su do finala imali realno slabije rivale, Italija je do Vemblija morala preko opasne Austrije, i moćnih Belgije i Španije.

Španska kanonada po Hrvatima, rekord Evropskih prvenstava i najbolji meč koji smo gledali

Verovatno najuzbudljiviju utakmicu na Euru odigrale su reprezentacije Hrvatske i Španije, završene pobedom Furije 5:3, posle produžetaka u osmini finala.

Bio je to pravi festival fudbala, napadačke igre i spektakularnih veleobrta, uzbuđenja su se nizala iz minuta u minut, a klimaks je viđen u samoj završnici kada su Hrvati, na 1:3 za rivala, dali dva brza gola i odveli meč u produžetke.

Dodatni period je doneo još neverovatnih situacija, nekoliko propuštenih šansi Hrvata i kaznu koja je stigla od Morate i Ojrazabala, za neverovatnih 5:3 i novi rekord evropskih prvenstava čiji su vlasnici sada Španci.

Naime, Furija je prvi tim na Eurima koja je u dva uzastopna meča postigla najmanje pet golova. Gol više Španci su postigli u poslednjem meču u grupi sa Slovacima.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Hrvatska - Španija Foto: Tanjug/AP

Bonus: Hrvatski fudbaleri sve vreme nosili dres sa ustaškim grbom 

Fudbaleri Hrvatske nosili su dresove sa kontroverznim zastavama, na kojima je raspored kvadrata po uzoru na ustaška obeležja! Na zvaničnoj hrvatskoj zastavi, prvi i poslednji kvadrat su crveni, dok su na svim ustaškim zastavama prva gornja polja bela.

Upravo takva su bila polja i na malim zastavama, koje se rade unikatno i specijalizovano za određene utakmice. Tako su Hrvati protiv Španije na grudima imali ustašku šahovnicu, o čemu su pisali i njihovi mediji.

- Čak četiri utakmice igrali su Modrić i društvo s pogrešnim grbom, i niko nije reagovao. Neverovatni gafovi događali su se Hrvatima na ovom Euru, ne samo na terenu, a jedan je otkriven nakon što se naša delegacija vratila u Rovinj. Na dresu hrvatske reprezentacije, naime, na sve je četiri utakmice bila zastavica s pogrešnim hrvatskim grbom, na kojem je prvo polje belo. Dakako da je na službenom državnom grbu crveno - pisale su Sportske novosti o ovom događaju.

Česi i Škoti su na svojim dresovima imali ispravan hrvatski grb, Englezi i Španci nisu pravili ovakve dresove.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Hrvatska - Španija Foto: Tanjug/AP

Video: Mađarica, Čehinja, Hrvatica i Ruskinja grme, a Slovakinja baca na kolena: Najlepše novinarke na EURO

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA