≫ 

Grčka doživela srpski scenario: Nemačka ubacila 107 poena i unakazila Helene u četvrtfinalu, Janis isključen!

Jedan od najboljih susreta na Evrobasketu u ovom milenijumu

  • 17
Nemačka - Grčka (Germany - Greece), Eurobasket 2022 Foto: FIBA (fiba.basketball)

Grčka je eliminisana sa Evrobasketa! Ne vredi ni raspoloženi Janis Adetokumbo, Heleni su na kraju doživeli srpsku sudbinu na ovom šampionatu. Pred potpuno rasprodatom dvoranom u Berlinu, Nemačka je na krilu nadrealnog šuta sa distance, nešto što su nama uradili Italijani pre dva dana, uspela da utiša moćne momke sa juga Balkana i da ih pošalje kući ranije nego što su verovatno planirali - 107:96!

Utakmica prvenstva! Možda i meč decenije! Kakva košarka je viđena večeras u "Mercedes-Benc Areni" - skoro pa vanzemaljska! A o atmosferi će se tek govoriti... Trojke, zakucavanja, rampe, pogoci iz svih mogućih i nemogućih pozicija. Imali ste utisak kao da gledate finale.

A kako da ne bude tako. Malo je falilo da nam prvo poluvreme donese i jedan rekord - i to po broju postignutih poena u uvodnih 20 minuta meča. Postigli su Grci i Nemci kombinovano 118 poena, što je drugi najbolji učinak ikada, a ispred je samo onaj sa susreta Španija i Rumunije sa Evrobasketa davne 1987. godine kada je rezultat posle dve četvrtine bio 70:51.

Glavno oružje Nemaca, potpuno očekivano, bile su trojke. Isterali su ih Grci, pre svega zahvaljujući moćnom i snažnom Janisu Adetokumbu van perimetra, ali se to ispostavilo kao velika greška, pošto su domaćini u Berlinu sasuli sedam pogodaka sa distance već u uvodnih šest minuta.

Nemačka - Grčka Foto: FIBA

Nije na kraju pomogao ni Janis reprezentaciji Grčke. Na kraju je Adetokumbo isključen na pet minuta pred kraj utakmice zbog drugog nesportskog faula kada je laktom u lice udario Johanesa Tajmana dok sudije to nisu videle. Ipak, ponovljeni snimak rekao je sve, pa je besni dvostruki MVP NBA lige morao u svlačionicu pre vremena.

Ranije je pod tuš otišao i jedan od najboljih igrača nemačke reprezentacije, Denis Šruder i to zbog druge tehničke greške posle koškanja sa Papanikolauom.

Neviđeni spektakl donela nam je prva četvrtina. Neverovatna atmosfera, gotovo podeljene tribine “Mercedes-Benc Arene“ svedočile su pravoj rapsodiji dve ekipe. Sve je prolazilo kroz koš, a navijači su sa svakim košem pravili sve luđu atmosferu.

Ruku na srce, bolje su susret otvorili reprezentativci Nemačke, koji su pogodili nekoliko vrlo teških trojki i pomalo neočekivano prvi stigli do dvocifrene prednosti (19:9), što je bio znak za Dimitrisa Itudisa da zatraži prvi tajmaut.

Posle toga, Grci su uspeli da povežu svoje redove. Janis Adetokumbo predstavljao je apsolutno nerešivu enigmu za odbranu Nemačke, pošto se šetao i dolazio do koševa bez ikakvog problema, a do kraja prvih deset minuta sakupio ih je ukupno 13 poena i omogućio Helenima da u nastavak meča uđu sa “samo” četiri poena zaostatka.

Držala se Nemačka u prednosti i tokom najvećeg dela druge četvrtine. Tek pred sam kraj, kada je u novom naletu bio Janis Adetokumbo, Grci su stigli do minimalne prednosti, koju su domaćini ovog turnira uspeli vrlo brzo da preokrenu natrag u svoju korist.

Sevale su trojke na sve strane na kraju prvog poluvremena. Bilo je ovo vrlo verovatno jedno od najboljih poluvremena koje je Evropsko prvenstvo ikada videlo, možda i najbolje. A kako drugačije da se završi nego trojkom Kostasa Slukasa sa više od pola terena preko tri igrača za vođstvo Grčke od +4 - 57:61!

Kakva je potom rapsodija Nemaca viđena u trećoj četvrtini. Nošeni bučnom publikom u Berlinu, ograničili su Grke na svega jedan poen za punih sedam minuta.

Za to vreme nastavili su Obst, Šreder i družina da šutiraju za tri (15/23 do tog momenta) i stigli su do maksimalnih +15 (77:62), posle čega su Heleni ipak uspeli da se "skrase" na 12 poena zaostatka pred završnih 10 minuta.

Nemačka - Grčka (Germany - Greece), Eurobasket 2022 Foto: FIBA (fiba.basketball)

Ali ni to nije vredelo. Jedna, druga, treća, četvrta... Trojke su ulazile kao na traci. Nervoza kod Grka je samo rasla, a Nemci su im se bukvalno smejali u lice. Mirisalo je na debakl, a na sve to su i sudije rešile da naprave svoj šou pošto su tokom poslednje četvrtine isključile dva najbolja igrača na utakmici - Denisa Šrudera i Janisa Adetokumba.

Ipak, nisu uspele da pokvare celokupan ugođaj i neverovatnu utakmicu o kojoj će se pričati. A tek je četvrtfinale... I tek treba da vidimo kako će se Nemci snaći protiv Španaca u polufinalu, koje je na programu u petak.

Video: Finska zver Markanen posle ispadanja sa Eurobasketa: Jedva čekam da se sretnem sa Jokićem u NBA

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lemi

    13. septembar 2022 | 22:56

    EuroBasket ove godine je kompletna nameštarija, Srbija Grčka i Litvanija su daleko bolje reprezentacije, nego neka Nemačka Poljska Italija Finska itd..

  • el pistolero

    13. septembar 2022 | 22:54

    zamolio bih nase kvazi plejmejkere da pogledaju doktorat Denisa Srudera, kako se igra na poziciji 1. pri tome, covek nije izlazio sa terena do 5- og faula ali tada je vec bilo +22. mozda nesto i nauce.

  • loofrii

    13. septembar 2022 | 22:44

    šteta za braću grke, nisu zaslužili da ispadnu bolja su ekipa ko zna šta je sa ovim eurobasketom te se ovo dešava da bolje selekciji ispadaju a gore prolaze. sledeća je izgleda slovenija za ispadanje i vrv će tako i biti. al nmvz cekamo sledeca prvenstva i biće srbija i grcka u finalu euro basketa, svetskog prvenstva i olimpijskih igara, jedino ko moze da ugrozi tu je spanija sve ostale reprezentacije su propale pa cak i ameri njima nema vise ko ni da igra sam savez im je rekao da su zapamtili ko se nije odazvao pozivu na šampionatu u kini i da ce da vide ti isti super starovi kad ce opet da obuku dres amerike, jer su ih ostavili na cedilu kad im je bilo najpotrebnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA