Večno rivalstvo Skariola i Kolea: Francuz ga nikada nije dobio na velikim takmičenjima, večeras je šansa za to

Šest puta su se sastajala dva iskusna stručnjaka na najvećim takmičenjima, a španski selektor je uvek izlazio kao pobednik

  • 1
Vensan Kole i Serđo Skariolo

Foto: MN Press

Mnogi su sanjali, a samo su njih dvojica i ostvarili. Sa jedne strane Serđo Skariolo, a sa druge Vensan Kole večeras će povesti Španiju, odnosno Francusku u borbu za titulu prvaka Evrope u košarci (20.30, RTS 1).

Iako je Španija imala, barem na papiru, jedan od najslabijih timova ikada, izborila je mesto u završnoj borbi za zlatnu medalju.

Sa druge strane, Francuska koja je delovala prilično lomljivo i koja je pukim čudom preživela susrete sa Turskom i Italijom, želeće da bude ravnopravan rival Furiji.

Biće to susret dva selektora koji ukupno imaju 13 medalja sa svojim nacionalnim timovima na velikim takmičenjima. Ovo će im dakle biti 14. i 15. odličje, s tim da je Skariolo ipak malo uspešniji od svog kolege sa klupe Francuske.

Serđo Skariolo

Printskrin: Fiba

Skariolo sa jednom medaljom više oko vrata, ali je po zlatima mnogo "sjajniji" od Kolea

Ukupno četiri zlata je Skariolo podario Španiji od kako je zaseo na selektorsko mesto - jedno sa Svetskog prvenstva 2019. godine, a tri sa Evrobasketa (2009, 2011. i 2015. godine). Tu su i srebro sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine, kao i bronza iz Rija iz 2016. godine uz još jednu bronzu sa Evrobasketa u Turskoj 2017. godine.

Iskusni Kole ima ruku na srce samo jedno zlato i večeras će pokušati da ugrabi drugo. To jedino došlo je u Sloveniji na Evrobasketu 2013. godine, uz šta ima srebro sa Igara u Tokiju iz prošle godine, isto odličje sa Evrobasketa iz 2011. godine u Litvaniji, te tri bronze - dve sa Svetskih šampionata (2019. godine u Kini i 2014. godine u Španiji) i jednu sa Evrobasketa u Francuskoj (2015. godine).

Za one koji su možda već i zaboravili, Kole je selektor Francuske još od davne 2009. godine kada je preuzeo “vruć” krompir u situaciji kada se Galski petlovi nisu ni kvalifikovali za Evrobasket u prvom krugu nego su to morali da čine kroz dodatnu rundu.

Što se Skariola tiče, dobro je poznato da mu je ovo ukupno drugi mandat na klupi reprezentacije Španije. Tokom prvog je vodio tim od 2019. do 2012. godine, da bi se 2015. godine ponovo vratio na mesto uspeha.

Furija i Galski petlovi, inače, ne moraju uopšte da brinu - Kole i Skariolo ostaće na klupi i posle ovog Evrobasketa, barem do kraja tekućeg olimpijskog ciklusa i Igara u Parizu koje će se održati 2024. godine.

Biće ovo ukupno sedmi put da gledamo međusobni okršaj Skariola i Kolea na velikim takmičenjima, pri čemu je stručnjak na klupi Furije i dalje neokrznut, pošto do sada ima svih šest trijumfa.

Vensan Kole

Foto: MN Press

Kole nikada nije pronašao recept za Skariola: Bilo je pesnica, produžetaka, drame...

Prvi se dogodio još davne 2009. godine u četvrtfinalu Evrobasketa u Poljskoj. Iako je Francuska ušla u tu fazu sa skorom 5-0, a Španija prethodno bila dva puta poražena od Srbije i Turske, Gasol je vodio Skariolov tim do pobede od neverovatnih 86:66.

Samo dve godine kasnije, finale Evrobasketa u Litvaniji, sličan meč onome koji nas čeka danas. I Španija je ponovo bila pobednik i to oba puta, pošto su se dva tima sastala i grupi kada je Furija slavila sa 96:69.

Tada je Navaro bio ključna figura Skariolovog tima za novo zlato na Evropskim prvenstvima uz pobedu od 98:85.

Godinu dana kasnije, poslednji duel Francuske i Španije u prvom mandatu iskusnog Skariola. Igralo se četvrtfinale Olimpijskih igara, a taj meč bio je obeležen i brojnim nesportskim potezima uključujući i pesnicu Nikole Batuma u stomak Huana Karlosa Navara. Bilo kako bilo, Furija je dobila sa 66:59.

Povratnički duel Skariola protiv Kolea desio se 2015. godine. I to je verovatno bio najveći duel ne samo dva stručnjaka, nego i dve selekcije u istoriji.

Pred preko 27.000 ljudi na stadionu “Pjer Moroa” u Lilu, igrao se produžetak, a Pau Gasol je ubacio 40 poena i doneo Špancima plasman u finale pobedom od 80:75.

Poslednji u nizu je duel iz 2016. godine sa Olimpijskih igara u Riju, gde su se dva tima sastala u četvrtfinalu. Za razliku od godinu dana ranije, ovoga puta dileme nije bio - Skariolo je rasturio Koleovu taktiku i doneo Furiji pobedu od 25 poena razlike uz pomoć moćnog i blistavog Nikole Mirotića koji je ubacio 23 poena.

Tačno je da Španija ovoga puta nema istaknutog lidera, da ima možda i najneiskusniju ekipu ikada na Evrobasketu.

Ali tačno je da ima i Skariola koji će želeti da zada sedmi udarac Koleu, možda i najbolniji od početka velikog rivalstva.

Video: Rudi Gober o sreći koja prati Francuze: Nastaviću da se molim bogovima košarke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sharcevic

    18. septembar 2022 | 14:30

    Kad se u spanskim novinama pojavi naslov slican ovome: "Bojana Rodić i Mirko Šijan provozali se fijakerom: Ceo Titel video mladence, mladin otac napravio iznenađenje" ja cu znati da je dosao kraj spanske kosarke. Izvol'te brdjani, vi ste na potezu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA