"Ostavili smo iza sebe timove pune NBA igrača, radili na ovome godinama": Skariolo otkrio tajnu španskog zlata

Selektor Španije blistao je na konferenciji za medije posle osvojenog zlata

  • 1
Serđo Skariolo Foto: Telegraf.rs

Košarkaška reprezentacija Španije pokazala je da i u situacijama kada mnogi ne veruju da mogu da dođu do uspeha, oni to ipak učine, pa su stoga sasvim zasluženo u Berlinu pobedom protiv Francuske u finalu osvojili ovogodišnji Evrobasket - 88:76.

Bila je to fantastična predstava Crvene Furije koja je od početka nametnula svoj fantastičan ritam, ređala pogodak za pogotkom i na kraju uspela da bez većih trzavica i drame sačuva razliku u završnici.

Jedan od glavnih ljudi iza uspeha Španije na Evrobasketu sigurno je i selektor Serđo Skariolo, kojem je ovo bila sedma pobeda iz isto toliko utakmica protiv Vensana Kolea. Logično, selektor Španije imao je više nego dovoljno razloga za osmeh.

- Lako je reći da smo jako srećni. Ušli smo kao osmi na "power rankingu", a peli smo se malo po malo. Ostavili smo iza sebe mnoge jake timove, pune NBA igrača, Ol-Starova, kao i druge na ovom jakom Evropskom prvenstvu. Neverovatno je videti raspored na kraju i videti da smo ispred svih. Pričali smo na početku o ovome, niko nije pretpostavio da ćemo imati igrača među najboljih 15 na turniru. Srećan sam zbog Vilija i saigrača. Bio je ovo sjajan Evrobasket, zbog brižnosti, otvorenosti. Igrali smo sjajnu odbranu i napad. Limiti koji su mogli da nas dovedu do grešaka i malo poena nisu nas zaustavili, delili smo loptu, asistirali, nismo bili sebični, imali smo sjajnu preciznost, prevazilazili smo teške momente. Iskreno, kao trener sam srećan. Ovi momci su pratili od prvog dana ideju. Pravili smo male promene. Bilo je mnogo teških situacija tokom turnira, a mnoge su nas pretvorile u dobar tim. 

Poeni iz kontre doneli su Španiji veliku prednost u večerašnjem finalu.

- Morali smo da napravimo dosta prostora na terenu. Znali smo da ćemo morati da imamo određene poene iz tranzicije. To je bio deo plana za meč. Hteli smo da napravimo nekoliko koraka napred. Bili su veći od nas u reketu. Posebno asistencije su bile impresivne, imali smo 24 asistirana koša u finalu. To je veliki broj, naravno to govori o nivou i kvalitetu ofanzive.

Objasnio je još jednom Skariolo zbog čega je španska košarka tamo gde jeste.

- Ovo je poseban ukus, drugačiji. Rekao bih da je tu dosta posla iza nas, posebno u mladim programima, potom u programima federacije, koji su spremili ovu generaciju. Mnogi igrači su ovde sada iz te 2017. godine, koji su se pripremali i za prozore u međuvremenu. Znalo se da će nam mnogi nedostajati tokom tih prozora, morali smo da računamo na drugi tim, bez NBA igrača i iz Evrolige. Dan po dan smo imali osećaj da proces napreduje prirodno i da smo mogli da očekujemo nešto ovako. Vidite naše U16, U18, U20 timove, rade slične stvari. Vrednosti koje gaje su takve. Ne možemo da kažemo da će biti ovako svake godine, ludo je predvideti to. Bitno je biti takmičarski nastrojeni. Mnogi ljudi, mnogih godina su to radili. 

Nije samo Skariolo "mozak" trenerske ekipe Španije. Kako sam tvrdi, uz njega su tu još četvorica.

- Imamo pet trenera. To je lako. Naravno, Luisa mnogi pominjete, on je moj glasnogovrnik, čuva mi glas i energiju. Priča sa drugim trenerima, viče igračima šta treba da rade i čega da se paze. Pravimo plan zajedno, on se brine za defanzivni deo. Imamo Lorenca sa videom, a još jednog trenera za statistiku. On jednostavno "laje" na igrače i govori šta je sledeće potrebno uraditi. Time mi zaista čuva energiju, tako mogu da gledam utakmicu bez potrebe da vrištim na igrače, pritiska za izmene, defanzivne promene... On je u toj vokalnoj fazi. Nekada nas sudije ne razumeju, ali dobro se koordinišemo.

Pre 13 godina u Litvaniji Skariolo je rekao da je njegov tim Ferari. Ovoga puta nije istakao koja je vrsta u pitanju, ali je rekao da ga je vozio mnogo napadnije.

- Kakva je razlika... Ali kao što sam rekao ranije, Ferari je tu, jer ima mnogo detalja. To je mašina koja je delikatna. Ove godine sam bio malo agresivniji, jer sam mislio da je ovo način da vozim taj automobil. Igrači nisu bili uvređeni time, zato smo nastavili da gazimo dalje. Radio sam stvari koje prošli put nisam ni mislio da uradim. Kada sam osvojio Evrokup sa svojim timom, ta ekipa je bila drugačija od bilo koje druge koju sam doveo do titule. I ovaj je takođe isti. Snage i slabosti su važne.

Pored Skariola, konferenciji je prisustvovao i Vili Ernangomez, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača celog Evrobasketa.

- Teško je objasniti rečima šta smo uradili, ponosan sam na saigrače, trenera, celu federaciju. Zaslužili smo ovu medalju, na osnovu načina kako smo rasli kroz turnir. Imali smo poverenje u svlačionici, srećan sam i zahvalan što sam deo ovog tima. Srećan sam što me trenira Skariolo, video me je od kako sam mali, pratio je moj razvoj i dao mi šansu.

I ne samo to, njegov brat Huančo bio je MVP današnje utakmice sa Francuskom. Rekao je da neće biti nikakve "tuče" između njih dvojice oko toga ko je bolji.

- Ne, ne. Veoma sam ponosan kako se kao moj saigrač razvio tokom turnira. Pustio sam ga da se razvija.

Video: Selektor Poljske MIličić posle poraza za bronzu: Gorak ukus, početničke greške iz neiskustva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA