≫ 

Ovo je jedini borac koji može da pobedi Habiba: Poznat je po tome da uvek unakazi lice protivnika! (FOTO)

Neustrašivi genije je najverovatnije naredni protivnik Dagestanca u UFC-u

  • 11

Prošle nedelje smo imali priliku da vidimo dva vrhunska takmičara u glavnoj borbi UFC-a 229, nakon koje je nastao opšti haos u dvorani i bacio senku na ostale borce koji su učestvovali u ovom događaju, između ostalih i na Tonija Fergusona, sledećeg i jedinog pravog izazivača za Habiba Nurmagomedova.

Jedan od najtalentovanijih boraca današnjice u lakoj kategoriji je najavio glavni meč borbom sa Entonijem Petisom, koja je proglašena za borbu večeri bez obzira na popularnost Konora Mekgregora i genijalnog Dagestanca. Razlog za tu počast bio je Petisov odličan nastup, ali definitivna zvezda UFC-a 229 je bio Toni Ferguson.

Foto: Tanjug/AP

Čovek koji se pre svega pola godine ozbiljno povredio i doveo u pitanje nastavak karijere na nivou neophodnom za učešće u najboljoj MMA organizaciji uspeo je da se vrati u ring i pruži fenomenalan performans, oduzme svom protivniku sva oružija i na kraju ga natera da odustane.

Toni Ferguson već godinama pokazuje neverovatnu raznolikost, inteligenciju, savršenu tehniku i mentalnu snagu.

Foto: Tanjug/AP

Na neki način "babaroga" predstavlja vrhunac mešovitih borilačkih veština do danas. Kao što je Nurmagomedov neprestana opasnost kada se približi svom protivniku i zakači na njega, tako je Feguson nerešiva enigma u borbi na nogama od trenutka kada nađe svoj ritam.

Neprestano smenjivanje stend-ap tehnika, promena garda, snaga koju poseduje, patentirani "Dars čouk" i konstantna adaptacija bili su previše za sve osim jednog protivnika u Tonijevom UFC rezimeu (izgubio je borbu protiv Majkla Džonsona 2012. godine sudijskom odlukom).

Ferguson se prvi put pojavio u The Ultimate Fighter serijalu, gde je pokosio sve konkurente i osvojio sezonu i samim tim se našao na spisku UFC boraca. Od tada je uspeo da veže trinaest pobeda i samo jedan poraz. "Skalpovi" koje je pokupio usput su izuzetni: Ejbel Truhiljo, Glejson Tibau, Džoš Tomson, Edson Barboza, Lando Vanata, Rafael dos Anjos, Kevin Li i Entoni Petis...

Ovako su posle borbe izgledala lica poslednjih 6 protivnika Tonija Fergusona u UFC-u; Foto: Instagram.com/tonyfergusonxt

Jedina Tonijeva "slabost" je njegova filozofija, tj način na koji posmatra borbu. Obično mu treba jedna runda da pokupi tendencije svojih protivnika ne bi li im zatvorio izlaze iz meča koji on nameće. Fergusonov stil borbe se teško može opisati iz prostog razloga što u MMA generalno nema mnogo majstora svih aspekata sporta, a da svi aspekti funkcionišu (pravilo je sudent svega - majstor ničega).

Foto: Profimedia

Pred svoje protivnike "babaroga" iznosi sijaset problema, od školskih direkata i jedan-dva kombinacija, do neuobičajenih greplig veština, kontra rvanja i laktova i pesnica iz okreta, sve u iscrpljujućem tempu i sa neiscrpnom maštom.

Međutim, ono što Fergusona čini stvarno zastrašujućim je mentalni aspekt njegovih borbi. Čovek je jednostavno neustrašiv i neuništiv. Njegovi protivnici se redovno nalaze u situaciji da misle da je Tonijev kraj blizu, samo da bi ih već u sledećem trenutku doveo u poziciju u kojoj je on bio i tako im "uzme dušu". To je izuzetno riskantno ali i neverovatno uzbudljivo za gledati.

Foto: Tanjug/AP

Toni Ferguson je prilika koju UFC mora da iskoristi. Borba između njega i Nurmagomedova će biti veličanstvena, bez obzira na to što će, ukoliko je zakažu ponovo, to biti peti put da se taj meč pravi, a poslednji put bio je otkazan jer he Habibu pozlilo pred borbu i završio je u bolnici tokom skidanja kilograma pred UFC 209.

Habib i Ferguson na suočavanju pred glavnu borbu na UFC 209, koja je kasnije otkazana; Foto: AP/Tanjug

Vreme je za novo zakazivanje borbe koja će biti jedna od najspektakularnijih svih vremena. Nurmagomedov - Ferguson je borba koja mora da se desi.

VIDEO: Ja sam miran ali u sebi gorim: Stošić priznao kako bi reagovao da ga prozivaju kao Habiba

(D. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila

    18. oktobar 2018 | 16:30

    Ovo nije sportista,nego psihopata.Budi poznat sportista povrhunskim rezultatima,po fer ponasanju prema protivniku.Budi vitez u svom sportu,a ne baraba tako sto ces unakaziti nekome lice,ali to radis jer je dovoljno pogledati tvoje.

  • Diaz

    18. oktobar 2018 | 18:39

    Tako je, ako neko zasluzuje borbu sa Habibom to je Toni, mada Toni prvo zeli Konora. Ali sudeci po tome kakav je UFC sledeca borba za Habiba je Konor jer je to "money fight" iako Konor ne zasluzuje revans. Ja sam za to da se Toni i Konor bore i pobednik dobija Habiba. Konor ako zeli revans treba da ga zasluzi a Ferguson ga je vec odavno zasluzio. Videcemo sta ce biti posle sudjenja i svega ali UFC nije lud da puste Habiba.

  • Gledao sam ga

    18. oktobar 2018 | 20:35

    Vise puta. Nema nikakve sanse pred khabibom.. realno ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA