Na današnji dan viđena je najmisterioznija smrt u istoriji sporta!

I dalje nije poznato kako je život okončao bokserski šampion Soni Liston

  • 0

Na današnji dan, pre 49 godina, svet je potresla najmisterioznija smrt u istoriji sporta - smrt bokserskog šampiona Sonija Listona!

Liston je početkom januara 1971. godine pronađen mrtav u svojoj kući, a obdukcija je utvrdila da je preminuo 30. decembra 1970. godine. I to pod nerazjašnjenim okolnostima, a portal BBC na srpskom svojim tekstom podseća na sve ono što se tada dešavalo.

Njegova supruga Džeraldina Liston se kasno uveče vratila kući i zatekla novine nagomilane na vratima. Bila je u poseti majci za Božić, ali je požurila nazad u Las Vegas jer joj se muž nije javljajo nekoliko dana.

Kada je stigla, vrata su bila otključana, a kuća je bila u mraku. Džeraldina je osetila nelagodu. Ponadala se da će muža zateći na jednom od njegovih omiljenih mesta - možda kako igra karte sa prijateljem ili gleda TV. Umesto toga, kad je ušla u njihov veliku, višespratnu kuću, zapuhnuo ju je neprijatan smrad koji je visio u zimskom vazduhu.

- Pomislila sam da je sigurno kuvao i ostavio nešto na šporetu. Ali sam ušla u kuhinju i tamo ništa nisam zatekla - rekla je u retkom intervjuu koji je dala godinama kasnije.

Muža je našla na spratu. Nekada najstrašniji bokser u Americi, ležao je ispružen uz zaglavlje kreveta samo u donjem rublju. Telo mu je bilo naduveno, a iz nosa mu je išao trag sasušene krvi. Džeraldina je povela njihovog sedmogodišnjeg sina Danijela u prizemlje i rekla mu da je sačeka tamo.

Nije pozvala policiju nekoliko sati. Prema izveštaju lasvegaske policije, prvo je pozvala njihovog advokata, a potom očajnički pokušala da dozove lekara koji je stigao i proglasio Listona mrtvim. Od čega je umro, i dalje je je jedna od najvećih misterija u svetu sporta.

Sumnjalo se da se predozirao heroinom. u njegovom organizmu su pronađeni tragovi morfina i kodeina, i to onog tipa koji obično nastane razgradnjom heroina. Ali ga nije bilo dovoljno da bi se definitivno zaključilo da je umro od prekomerne doze.

S druge strane, njegova supruga i prijateljsi u tvrdili da se nikada nije drogirao i da se nasmrt plašio igle. Na kraju, najviše je preovladala teorija da ga je mafija likvidirala.

Gledajući njegovu karijeru, borbe protiv Muhameda Ailija i Patersona su nešto što će boks zauvek pamtiti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA