≫ 

Odlazak čoveka koji je stvorio mnogo šampiona, njegova poruka Habibu i danas odzvanja UFC-om!

Priča o Abdulmanapu Nurmagomedovu, legendarnom treneru boraca u Dagestranu i Rusiji

  • 1
Abdulmanap Nurmagomedov Printskrin: Youtube

Abdulmanap Nurmagomedov (58) koji je preminuo u petak bio je veliki trener.  Sa puno dobrih razloga dobio je titulu "zasluženog trenera Rusije".

Trenirao je i vodio nekoliko boraca šampiona u borbenim sportovima, uključujući svog sina Habiba Nurmagomedova UFC šampiona.

Spasavao mlade momke Dagestana da ne odu u kriminal

Čak je pružio izlaz mladima iz Dagestana, koji inače nemaju druge mogućnosti osim da se okrenu nasilju u svojoj politički nestabilnoj domovini.

Abdulmanap je bio u vojsci i bio je dobar borac u džudou i sambou pre nego što je odelučio da postane trener i sa svojim sinom napravi čuda.

Disciplina je najvažnija

Za Abdulmanapa je disciplina i ponašanje van treninga bila ključna stvar. Zato je Haibib i dobio kaznu jer se ponašao nepristojno posle borbe sa Konorom Mekgregorom na UFC 229

Habib je tada preskočio ogradu i napao protivničkog trenera partnera Konora Mekgregora, Dilona Danisa, posle borbe.

Habib Nurmagomedov, Konor Mekgregor Foto: Tanjug/AP

Abdulmanap je posle borbe poručio da će Habib biti kažnjen zbog ponašanja po završetku borbe.

Habib će pretrpeti žestoke sankcije. Za mene je na prvom mestu disciplina, a on je to prekršio. U oktagonu radi šta hoćeš, ali van njega mora da se ponašaš kulturno, disciplinovano i dostojanstveno - rekao je Nurmagomedov senior i dodao:

- Izreći ću kaznu čvršću od UFC-ove. Upozorio sam ga. Za mene je disciplina na prvom mestu. U oktagonu radite šta god želite, ovo je granica civila, gde ima dece, žena, stranaca. - poručio je on.

Habib Nurmagomedov, Konor Mekgregor Foto: Guliver/Harry How/Getty Images

Abdulmanap Nurmagomedov je zasluženi trener u Rusiji. Rođen 10. decembra 1962. u Sildiju u Rusiji, i bio je jedan od najpoznatijih, ali i najomraženijih i najtraženijih trenera u Rusiji.

Trenirao je i odgajao čitavu legiju boraca sa titulom, uključujući svog sina, Habiba Nurmagomedova.

Po zanimanju je master sporta u borilačkim veštinama. Počeo je kao rvač, a kasnije se prebacio na džudo i sambo. Njegov otac (Habibov deda) se sa bratom doselio 1957. u oblast koja se naziva Tsumadinski u prevodu "Orlovska oblast", zato se klub naziva Eagles MMA.

Sagradili su kuću, a svaki od njih imao je po petoro dece tako da su Abdulmanap i njegova braća odrasla u toj kući.

Zaslužni je trener Rusije, a takođe i selektor dagestanske selekcije u sambou. Spremao je mnogo rvače iz Dagestana i Rusije koji su osvajali medalje na svetskim i evropskim prvenstvima. Važi za jednog od najboljih trenera na svetu u rvanju, džudou i sambou koji je u Rusiji jedan od glavnih sportova u vojsci (Vladimir Putin je uvek pokrovitelj takmičenja u sambou u Rusiji)

Abdulmanap Nurmagomedov Printskrin: Youtube

Sam podatak da je spremao 15 šampiona sveta u sambou je dovoljan podatak

U Mladosti je bio šampion Ukrajine u džudou i sambou.

Pogledajte seminar o borenju Abdulapmana Nurmagomedova pa ćete shvatiti zašto je njegov sin tako dobar u oktagonu.

Trenerska filozofija ga je učinila najboljim

Abdulmanap Nurmagomedov započeo je svoju borbenu sportsku karijeru rvanjem slobodnim stilom u Ukrajini. Kasnije se pridružio vojsci gde je naučio borilačke veštine poput džudoa i samba. Ubrzo, posvetio je punu pažnju ovim uzbudljivim sportovima i osvajao šampionske titule u džudou i sambu u Ukrajini. Trenirao je s nekim od najboljih trenera poput Petera Butrija i Vladimira Nevzorova u Sovjetskom Savezu.

Kao trenera uspeh je stigao rano, a njegov prvi veliki uspeh kao trener usledio je kada je njegov brat Nurmagomed Nurmagomedov pobedio na Svetskom prvenstvu u sambo-u za ukrajinski nacionalni tim 1992. godine.

Abdulmanapove metode treninga su rigorozne, kažnjavajuće i različite. Njegov fokus je razvijanje tehnika udara, izdržljivosti i strateškog razmišljanja borca.

Daje im niz komplikovanih vežbi i insistira na tome da im posvete punu pažnju učenju i obuci koju on pruža. Prema Abdulmanapu, sve ostalo je sekundarno.

Obrazovanje Abdulmanapa Nurmagomedova

Iako je rodni grad Abdulmanapa Nurmagomedova Kiziliurt, Dagestan, on je živeo u Mahačkali, glavnom gradu Republike Dagestan, u Rusiji. Studirao je u srednjoj školi Kirovaulskaja u Kiziliurtu, pre nego što je diplomirao na računovodstvu, analizi i reviziji u UMSA Poltava 1987. godine.

11. septembra 1999. godine postao je stariji trener i odradio je borbenu obuku samboa, što je položaj koji držao sve do prerane smrti.

Baš kao i njegov život, Instagram nalog Abdulmanapa Nurmagomedova posvećen je borbama sa borilačkim veštinama. Postoje čak i fotografije njegovog sina sa Mekgregorom pre i posle UFC borbe.

Očigledno je da Abdulmanap strastveno stoji u svojim odgovornostima kao trener  i u potpunosti se predaje svom poslu.

Kada je Khabibu bilo devet godina, njegov otac ga je navodno naterao da se rve sa medveom u sklopu svog treninga.

Sada znamo razlog zašto je Abdulmanap Nurmagomedov neprestano stvarao šampione!

(D. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRLE

    3. jul 2020 | 19:07

    KAPA DOLE, pocivaj Veliki covece. 🤼‍♂️🤼‍♂️🤼🤼‍♂️🤼🤼‍♂️🤼‍♂️🙏✊🙏✊👆👆👆.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA