≫ 

Vreme čitanja: oko 15 min.

Stošić za Telegraf o napadu na šampionski pojas: Ako uzmem titulu nema potrebe da se vraćam u UFC

Vreme čitanja: oko 15 min.

Najbolji srpski teškaš je posle dva nokauta u KSW-u čovek o kome se priča i koji bi trebalo da bude sledeći izazivač za šampionski pojas, a povodom svega toga bio je gost u Telegrafovom studiju

  • 4

Darko Stošić vratio se u pobednički ritam i na pobednički kolosek ove godine o organizaciji KSW.

Srpski teškaš se posle epizode u UFC-u vratio u Evropu i potpisao ugovor sa sigurno najboljom evropskom MMA organizacijom, a vrlo verovatno i drugom najboljom organizacijom u svetu.

Uz to je i doneo odluku da u potpunosti pređe u super tešku kategoriju tako da više ne mora da skida kilograme i da obraća pažnju na taj segment u svojim pripremama za mečeve.

Sve to se ispostavilo kao pun pogodak. U martu je na debiju nokautirao Mihala Vlodareka, a potom je uradio i nešto što mnogi etablirani borci izbegavaju. Prihvatio je "short notice", kako se to kaže u MMA svetu, odnosno ponudu da zameni drugog borca samo 2 nedelje pre održavanja borbe.

I tu je imao dobar osećaj, prihvatio je da uđe u oktagon sa Mihalom Kitom sa samo dve nedelje priprema, a tamo je ponovo pobedio nokautom i potvrdio ono što se pričalo još kad je potpisao ugovor s KSW-om, a to je da će sigurno biti jedan od najboljih boraca u svojoj diviziji i da je idealan protivnik za aktuelnog šampiona Fila de Frajsa.

Zato se i sada uveliko govori o njihovoj međusobnoj borbi za šampionski pojas, neke prozivke i reči su izrečene, fanovi traže tu borbu i smatraju da je Stošić jedini koji može da uzme skalp De Frajsu.

Povodom svega toga, pre svega pobede nad Kitom i iščekivane potvrde meča za titulu, Stošić je bio gost u Telegrafovom studiju gde smo pretresli razne teme i aktuelnosti u vezi sa njim i njegovom karijerom.

  • Darko, stižeš nam posle druge pobede u KSW-u. Pobedio si Mihala Kitu. Kakvi su utisci posle tog trijumfa?

- U poslednjih 3 meseca odradio sam 2 borbe, što je neobično za mene. Prvu sam nokautirao Vlodareka, dobra borba, dobar borac i tako sam započeo svoj KSW ugovor. Posle toga nekih 2 meseca došlo je do otkazivanja. Otkazao je jedan borac protiv Mihala Kite, menadžer mi je poslao da li bih hteo da uskočim, ako sam spreman. Ja stvarno nisam neki pristalica tih "short notice" i prihvatanja borbi bez odrađenog celog kampa, ali obzirom da sam već posle prve borbe već krenuo s treninzima odlučio sam da prihvatim tu brobu. Malo sam rizikovao, ali se na kraju isplatilo baš dobro. Odradio sam dobru borbu i njega nokautirao i sve je ispalo dobro. Očekujem sad poziv da radim borbu za pojas. Videćemo.

Darko Stošić Printskrin/Telegraf TV
  • Sam kažeš da je poziv za borbu bio "short notice", nekih 2 nedelje pre nje, a vrlo je retko da etablirani borci poput tebe pristaju na takve ponude, ali šta je tebe tu privuklo da ipak prihvatiš?

- Stvarno sam se dobro osećao, bio sam motivisan. Nisam imao nekih povreda posle te prve borbe. Odmorio sam nekih nedelju-dve i vratio sam se treninzima. Nisam trenirao kao za kamp, ali sam trenirao dobro. Ispostavilo se da sam trenirao više verovatno nego oni kada su u kampu. Tako da ispada da malo više treniram od njih. Bilo je malo sreće, malo sveta i dobro je ispalo.

  • Kako izgledaju pripreme kada prihvatiš "short notice", to je vrlo kratak vremenski period? Koliko se fokusiraš na protivnika, a koliko na sebe?

- Nema sad tu nešto mnogo da se menja. Svi neki nagli skokovi u trenažnom procesu bi bili kontraproduktivni. Da sam odmah krenuo s nekih 3 treninga dnevno kada sam prihvatio borbu, to bi bio samo kontraefekat, pa bi verovatno došlo do povrede. Samo sam tu formu koju već imam sam izoštrio i podigao na viši nivo. Otišao sam u Zagreb, u ATT, odradio tamo par sparinga. Sačuvao sam se da ne bi došlo do povrede. Bitno mi je bilo da sam bio fokusiran, raspoložen i u glavi spreman za tu borbu bez obzira što nisam odradio ceo kamp kao što bih uradio da je borba zakazana 2 meseca pre. Postavio sam se prema toj borbi kao da sam odradio ful kamp i bio sam motivisan i to je doprinelo pobedi.

  • Bilo je očigledno da si samouveren, i u nastupima pre borbe, na merenju. Odavao si utisak sigurnosti.

- Da nisam bio siguran ne bih prihvatio borbu i taj rizik. Da nisam bio siguran da ću pobediti ne bih išao tamo čisto da budem zamena. Verovao sam da mogu to da dobijem i tako se ispostavilo.

  • A koliko si analizirao protivnika?

- Znam ga još od ranije. On je dobar borac. On je bio izazivač. Pre borbe sa mnom radio je borbu protiv šampiona Fila de Frajsa. Odradio je tada odličnu borbu, prva runda je bila odlična, a drugu je izgubio. On je borac koji ima preko 30 borbi, mislim da ima preko 20 pobeda, iskusan borac. Radio je sa dobrim borcima, radio je protiv Olejnika koji je u prvih 10-15 teškaša u UFC-u, protiv brata Alistera Overima, protiv bivšeg UFC šampiona Rika Rodrigeza. Mislim da je sve njih pobedio. Kako je krenula borba videlo se da je preuzeo inicijativu da ide napred. Bacao je dosta udaraca, ja sam to sve primio na gard. Gledao sam gde mi je prilika, probao sam i da ga bacim, ali mislim da on isto dolazi iz džudoa, tako da je dobro blokirao. Osetio sam da će biti nezgodan. Gledao sam i njegovu borbu protiv De Frajsa, koji važi za odličnog greplera, bilo mu je teško da ga baci i zadrži. Tako da sam se odlučio za borbu u "stand up-u" i čekao sam svoju priliku. Čekao sam tu kontru koja ga je pogodila i sve se dobro završilo.

  • Znači zadovoljan si kako si taktički odradio borbu?

- Pa ja uvek taktiku gledam kao neku postavku u glavi pre borbe. Ali uvek gledam u toku borbe šta će se dešavati. Nisam ja tip koji je lošiji u nekim segmentima. Poznajem dobro i borbu u parteru, i stand up i rvanje. Tako da vidim tokom borbe šta najbolje prolazi. Dovoljno sam iskusan da mogu to da vidim i oslanjam se na to. Tako da sam video da ću se dosta istrošiti u prvoj rundi ako budem išao da ga bacam, a on se odbrani. Tako da sam se komforno osećao u stand up-u, iako sam primio neke udarce.

  • Sigurno ti je u svemu pomogla i tvoja odluka da pređeš u super tešku kategoriju, da više nema skidanja kilograma i iscrpljivanja organizma time. Na koji način ti to osećaš da ti olakšava?

- Samim time što nemam skidanja kilograma, što mogu da u kampu jedem, treniram. Meni lično ne odgovara to skidanje kilaže. Ne osećam se ni psihički, ni fizički dobro, tako da sam posle UFC-a odlučio da prekinem to, što se dobro pokazalo. U toj kategoriji sam inače neporažen, imam svih 14 pobeda i potrudiću se da tako i ostane. Ja jesam manji od njih, i od poluteškaša i teškaša, ali pokazalo se da mi ta teška kategorija prija i da imam nešto što mi daje tu oštrinu da mogu da pobedim teškaše. Koristim svoju brzinu, eksplozivnost, jačinu udarca, snagu... Mislim da u tome ne manjkam za njima.

Darko Stošić Printskrin/Telegraf TV

  • Odmah posle borbe s Kitom ti si se direktno obratio šampionu Filu de Frajsu, uputio mu prozivku da je on sledeći?

- Meni je cilj kad sam potpisao za njih bio taj pojas. Pogotovo što generalno nema prevelike konkurencije u poluteškoj ili teškoj kategoriji kod njih, tako da može da se dođe do prilike za pojas, eto s dva nokauta. Što ne znači da su oni loši borci. Meni je to bila motivacija od prvog trenutka kada sam potpisao za KSW. Dugo sam čekao na tu prvu borbu, tako da kad je krenulo, nisam hteo da ispustim tu priliku koju su mi dali. Dobra je organizacija i mislim da će sledeća borba biti za pojas.

  • Čim si ti potpisao za KSW krenula je neka tenzija između tebe i šampiona De Frajsa, malo medijski, malo među navijačima. Kako idu pregovori u vezi s tom borbom, kada možemo da je očekujemo?

- Već posle prve borbe već se tada videlo da bi oni verovatno hteli da ja budem sledeći izazivač. To je i Fil de Frajs objavio na svojoj Instagram stranici gde je pitao fanove da li bi voleli da ja budem sledeći izazivač, jer svi su pominjali moje ime. Na kraju je i KSW objavio neku anketu gde je bilo 99% glasova da ja budem sledeći izazivač, tako da bi oni meni verovatno dali borbu za pojas i bez da sam radio ovu borbu. Ali dobro je da sam dokazao i potvrdio da zaslužujem sledeći izazivač.

Video: Stošić za Telegraf najavio borbu za šampionski pojas: Biće izazov, a ja volim izazove

  • Koliko tebi znači to što fanovi te prepoznaju kao kvalitetnog borca kadrog da osvoji šampionski pojas, što si i sam sada potvrdio kroz ovu priču?

- Posle UFC-a je bilo dosta loših komentara, tako da sam se malo ogradio da me ne pogađaju previše ti neki komentari. Tako da sada ne gubim vreme na to ko šta kaže. Ali drago mi je da su me podržali i da me vide kao sledećeg šampiona. Ja sam se pomirio sa time da to tako ide. Ljudi vole da vide da pobeđuješ, da vide nokaute, da vide za šta su platili kartu i odmah te odbacuju ako im to ne pružiš. Ali to je surova realnost tržišta.

  • Da se zadržimo još malo na De Frajsu, uputili ste jedan drugom prozivke, imate taj neki "trash talk", ali ipak se primećuje da postoji uzajamno poštovanje između vas?

- Nemam stvarno ja šta da kažem loše za njega. On je dobar borac, kulturan. Poštujem ga kao borca. Ništa loše nije rekao, izrazio je želju da se borimo. Mislim da će to biti borba i najveći izazov za mene do sada. Nije on ni mali, ima 193cm i 120 kilograma, a dobro radi grepling. Tako da on umara protivnike tom nekom svojom veličinom i težinom i još s time što je dobar u parteru teško mu je ustati iz partera. I tako ih mrcvari, muči, troši. Nije neki nokauter, ali na taj način dolazi do pobeda. Biće mi izazov, a ja volim izazove. On je poslednjih par godina godina već šampion, odbranio je titulu već jedno 5-6 puta.

Znači iskusan je u tim borbama za odbranu titule?

- Jeste. Pogotovo što su te šampionske borbe u pet rundi. I tu opet ima više iskustva od mene, jer nikad nisam radio borbu u pet rundi, ja sam sve svoje borbe završavao u prve dve runde. Tako da ću morati da se pripremim za to. Isto tako, za razliku od mene, ima dosta iskustva u tim šampionskim borbama. To može da mu bude prednost, ali mislim da mogu da ga iznenadim sa svojom eksplozivnošću i brzinom i odbranom od bacanja, mojim napadima bacanja. Videćemo. Biće dobra borba.

Darko Stošić, MMA Borac Foto: Nikola Tomić
  • Sad kad si pomenuo da su šampionske borbe u pet rundi, često se komentariše ta razlika između obične borbe u 3 runde i borbe za pojas u 5 rundi. Kako se pripremiti za to?

- Moraš na treningu da daješ duplo više nego što si davao. Sve je to cena i zato je samo jedan šampion.

  • Dakle, na jesen bi trebalo da očekujemo borbu između tebe i De Frajsa za šampionski pojas?

- Tako je. Čekamo zvaničnu potvrdu još.

  • Do sada 2 borbe i 2 nokauta u KSW-u, očekujemo sad tu borbu za pojas. Kako si ti zadovoljan kako su te prihvatili u KSW-u?

- Već posle prve borbe sam osetio da sam im zanimljiv. Dali su mi mnogo medijskog prostora. Posle prve pobede odmah nisam mogao sat vremena da izađem iz hale zbog intervjua. Svideo sam im se posle prve borbe. Zadovoljan sam. I pre borbe su mi dali dosta prostora. U Poljskoj imaju baš veliku bazu fanova i KSW radi dobar posao, može da napuni svaku arenu i ljubitelji su borilačkog sporta.

Darko Stošić, MMA Borac Foto: Nikola Tomić
  • Ono što je takođe zanimljivo jeste da u poslednje vreme borci iz Srbije i sa Balkana su prilično preuzeli primat u KSW-u. Soldić je šampion, Račić je bio šampion, ti bi mogao da postaneš...

- Da. Ima dosta boraca "naših". Drugačije je nego pre što je bilo. Pre je bilo baš teško dobiti njihov ugovor. Ima naših, ali jedini šampion sa Balkana je Soldić sada. Svi ostali se bore, ja ću sad biti sledeći koji je dobio priliku za pojas. Jedini iz Srbije, ako dođe do toga, a doći će verovatno.

  • A šta misliš šta to ovdašnji borci, pre svega iz Srbije, prikazuju i nude pa ih ima sve više u KSW-u?

- Verovatno dobre borbe.

  • Pričao si malopre da si se za borbu s Kitom pripremao i u Zagrebu u "American Top Team-u". Kako ti je tamo? Imaš odlične borce za sparing?

- Tamo je Ivan Erslan, verovatno najbolji poluteškaš iz Hrvatske. Sad smo bili na istom događaju i on je pobedio prekidom. On je tu, uvek dođe neko sa strane. Imaju dobru ekipu. I oni sada prave amaterska takmičenja i kod njih sve to ide uzlaznom putanjom. Dobri borci dolaze. To i meni odgovara. Otići ću sad kroz nedelju-dve da odradimo opet nekoliko sparinga, da napravim neki kamp.

Video: Stošić za Telegraf progovorio o odnosima sa Kro Kapom: Hteo sam da nastavim svojim putem

  • Kad govorimo o Zagrebu, pripremama i treninzima, ne možemo da ne pomenemo i Mirka Filipovića s kojim si sarađivao. Mnogo se pričalo o vašem odnosu posle UFC-a, u kakvim ste sada relacijama?

- To je već stara tema. Ja sam o tome pričao već hiljadu puta. Ja Mirka poštujem, Stipu isto i sve njih tamo. Oni su doprineli jednim delom dok sam se borio u UFC-u. U tom periodu mog života oni su mi pomogli i doprineli mojoj karijeri. U dobrim smo odnosima. Ja sam nastavio nekim svojim putem. Imam svoj cilj i plan. Razišli smo se najnormalnije. Hteo sam da probam neke druge kampove, da vidim gde ću se pronaći. Na kraju sam se pronašao u Beogradu, gde i živim. Pokazalo se dobro to što radim trenutno, dalo je rezultate. Povremeno odem sa strane da odradim neki sparing, sad je trenutno to "ATT" u Zagrebu. Nije isključeno da dovedem nekog borca za sparing u Beogradu. Tako da sebi ću organizovati kamp kako želim i kako mislim da je najbolje za mene. I ako izgubim, ne daj Bože, biću sam sebi krivac, a ne neko drugi. Tako ću sada da radim i to je to.

  • Sad kad si spomenuo Stipu Drviša, on je prvi prokomentarisao kad si potpisao za KSW u stilu "Stole će da ih pometla sve tamo".

- U kontaktu smo. Čestitao mi je i posle prethodne i posle ove borbe. Svako ima svoj put. On je sad sa Antom Delijom na PFL-u u Majamiju. Posao je posao, a druženje je druženje.

Video: Stošić nema želju da se vraća u UFC: Ako uzmem pojas u KSW nema potrebe da se vraćam

  • Imao si epizodu u UFC-u, iskusio si kolika je to organizacija, mašina... Kako sada gledaš na UFC i da li i dalje postoji želja da se jednog dana vratiš tamo?

- To je jedno iskustvo. To je želja svakog MMA borca i ja sam tu želju ostvario. Bio sam tamo. Prošlo je kako je prošlo, ne žalim ni za čim. Možda sam u tom trenutku bio premlad. Ne želim da tražim izgovore. Sad sam u KSW-u, gde se možda i pokazuje to iskustvo koje nosim iz UFC-a. Sad sam svakako bolji nego što sam bio. A što se tiče povratka u UFC stvarno ne znam. Zadovoljan sam u KSW-u, dobiću priliku za pojas i ako to prođe dobro, stvarno neću imati potrebu da se vraćam u UFC, barem neko vreme. Sve zavisi kakve budu bile ponude. Videćemo šta će biti. Da sačekamo prvo da vidimo kakva će biti ta borba. A ostalo sve zavisi, i od finansija i od svega. Gde mi bude više odgovaralo tu ću biti. Zadovoljan sam KSW-om i oni sa mnom. Sad je dobra saradnja i neću menjati dokle god bude tako.

Darko Stošić, MMA Borac Foto: Nikola Tomić
  • Mnogi borci koji su bili u nekoliko organizacija sada kažu da su UFC i KSW najbolje organizacije. Ove ostale organizacije su pale malo poput Belatora?

- Ja ni ne pratim nešto, pravo da ti kažem. Belator je pao, ni ne pratim ga. Mislim da oni imaju loše te početničke ugovore. Mislim da samo dobro plaćaju zvezde, pa ih ni ne pratim. Ima ruska organizacija "ACA" ili tako nešto koja je preuzela primat baš dosta. Čak sam gledao sad neku statistiku i mislim da je preuzela drugo mesto od Belatora. "ONE" je isto dobar, ali su okrenuti Aziji. Ima "PFL" koji je verovatno u top tri na svetu i imaju veoma dobar nagradni fond. Milion dolara je nagrada za pobednika turnira. Tako da manje više svako ko izađe iz UFC-a ili neke organizacije uglavnom idu tamo, u lov na taj milion što je primamljiva ponuda. A što se tiče Evrope KSW je najbolja organizacija sigurno.

  • I za kraj, da se sklonimo malo iz MMA i oktagona, nedavno si ušao u glumačke vode i imao priliku da se okušaš kao glumac u drugom delu filma "Južni vetar". Dosta MMA boraca se okušalo u glumi, a kako ti gledaš na to? Sad si iskusio, pa je l' te privlači?

- To se desilo spontano. Nisam ja ni tražio. Jednostavno, uzeli su kontakt od mog prijatelja i pozvali me za ulogu Bikovićevog šefa obezbeđenja. U tom trenutku bila je korona, nije bilo ni borbi, ni ničega, tako da mi se odlično poklopilo. Jedno novo iskustvo. I naravno zbog finansija i svega.  Baš se poklopilo. Super je bila ekipa. Video sam kako to funkcioniše. Baš mi je bilo lepo. Upoznao naše najbolje glumce. Valjda će uskoro da izađe film, izašao je trejler. Nadam se da će film biti dobar kao prvi deo koji je bio hit. Baš mi je drago što sam bio deo toga i video kako se sve to radi. Možda ako bude prilike možda budem i u nastavku nekom, ako me budu zvali i ja budem slobodan.

  • Prijato ti je filmski set, dobro si se snašao?

- Videćemo u filmu, ali prijalo mi je.

Video: Sara Garović proživela mobing: Izbačena sam iz stana, jer sam odbila da budem sa sinom gazde kluba!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pp

    30. jun 2021 | 18:14

    Nisi ti druže kalibar za UFC.. bolje ostani tu gde jesi nego da te mlate i prosečni UFC borci.

  • Дејан

    30. jun 2021 | 20:08

    Какви злуради коментари...просто невероватно.Дарка нико није премлатио у Уфц-у...сва 3 меча су била на ивици.Полутешка није његова категорија,а лично мислим,да је по среди била и погрешна тактика за мечеве...напред Даре до појаса💪💪💪

  • dzoni

    30. jun 2021 | 18:44

    Kakva pojas mucenice kad si ti pitbul sta su onda drugi lavovi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA